Ugotovitve  kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega  ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v  zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Foto: Reuters
Ugotovitve kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Foto: Reuters

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je ob primeru deklice z Jesenice sporočilo, da je pomembno, da se vsi v družbi zavedamo, da za nasilje nad nikomer nikoli ni opravičila, zato moramo vsi ob zaznavi nasilja odreagirati takoj. Sum nasilja nad otrokom lahko prijavite tudi na SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja na 080 11 55.

Umor otroka z Jesenic
Sum hudega zanemarjanja otrok

Kranjski kriminalisti so potrdili obstoj štirih kaznivih dejanj, ki sta jih osumljeni dve osebi. Ugotovitve kriminalistov kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dozdajšnje ugotovitve nastale v zadnjih nekaj mesecih, ko sta za otroka skrbela osumljenca.

"Ugotovili smo, da je bilo vsaj zaradi zadnjih poškodb v nevarnosti otrokovo življenje in o tem stanju otroka je eden izmed osumljencev v soboto tudi sam obvestil reševalce," je dejal vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša. Tudi policisti so v soboto izvedeli za dogodek, ko so v preiskavi osumljencema odvzeli prostost in ju pridržali, v ponedeljek pa tudi kazensko ovadili.

Mama v priporu
Priporni narok zoper osumljeno mamo deklice je trajal tri ure, po naroku pa je dežurna preiskovalna sodnica zoper osumljeno odredila pripor. Priporni narok zoper osumljenega partnerja dekličine mame pa se je zavlekel, saj ne razume slovensko. Tudi zanj je sodnica odredila pripor.

Oba ovadena sta osumljena povzročitve posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt žrtve, zaradi česar jima grozi od treh do 15 let zapora. Poleg tega sta bila oba ovadena tudi za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, za kar je zagrožena kazen do petih let zapora.

Donoša je ob tem dejal, da policisti v preteklosti niso bili nikoli obveščeni o nasilju v družini, zato je tudi niso obravnavali. Je bil pa eden izmed osumljencev pred leti obravnavan zaradi spora z odraslo osebo, a brez elementov nasilja.

Pri CSD-ju niso vedeli za nasilje
Jeseniški center za socialno delo naj bi po navedbah nekaterih medijev dekličin oče opozarjal na verjetno nasilje. Toda po poročanju TV Slovenija je direktorica jeseniškega CSD-ja Anita Bregar zatrdila, da niso dobili prijave o nasilju. Dekličin oče pa je podal pisno izjavo, da ni sumil nasilnih dejanj.

Ministrica zaprosila za pojasnila
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak obžaluje, da nasilja ni mogel preprečiti nihče. Center za socialno delo Jesenice pa so že zaprosili za pojasnila.

"Moje misli so z očetom, s sestrami deklice in s sorodniki. Vsem izrekam iskreno sožalje. So trenutki, ko zmanjka besed. Zgodba, ki se ne bi smela zgoditi, me je pretresla, šokirala, je nepredstavljiva in neopravičljiva. Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti. Ne sorodniki, ne sosedje, ne zdravstvo, ne sociala," je navedla ministrica.

Varuhinja človekovih pravic pa pričakuje, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera in ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom.

Pri Centru za socialno delo Jesenice in pri Policijski upravi Kranj pa nameravajo preveriti javno objavljeno informacijo, da je oče pokojne deklice že opozarjal na nasilje. Če se bo v postopku izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bo varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne.

Policija poziva ljudi
Policisti ob tem pozivajo ljudi k prijavljanju tovrstnih kaznivih dejanj: "Otrok, ki je tragično umrl, ni imel možnosti spregovoriti in pokazati na nasilje, zato spodbujamo vse, naj glas takih otrok postane okolica in ljudje, ki so v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo, vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo."

Donoša je ob tem dejal, da ima vsak možnost oziroma dolžnost naznaniti tovrstna kazniva dejanja in dodal, da je to izrednega pomena za nadaljnji razplet primera in zaščito žrtve.

Policija je lani v Sloveniji obravnavala 1.200 kaznivih dejanj nasilja v družini, kaznivih dejanj surovega ravnanja zoper otroke pa nekaj čez 400. Storilci teh kaznivih dejanj so običajno člani družine oziroma bivanjske skupnosti.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je ob primeru deklice z Jesenice sporočilo, da je pomembno, da se vsi v družbi zavedamo, da za nasilje nad nikomer nikoli ni opravičila, zato moramo vsi ob zaznavi nasilja odreagirati takoj. Sum nasilja nad otrokom lahko prijavite tudi na SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja na 080 11 55.

Umor otroka z Jesenic
Sum hudega zanemarjanja otrok