Črna kronika
Prizorišče
Blok, v katerem je 7. novembra 2018 odjeknila eksplozija. Nahaja se na Ulici bratov Greifov v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Eksplozija plina v maribo...
VIDEO
Močna eksplozija v maribo...

Dodaj v

Eksplozija v Mariboru, en človek huje poškodovan

Uničenih šest stanovanj
7. november 2018 ob 16:58,
zadnji poseg: 7. november 2018 ob 22:25
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V blokovskem naselju na Ulici bratov Greifov na Pobrežju v Mariboru je nekaj po 15. uri nastala eksplozija zemeljskega plina v enem od stanovanj.

V eksploziji v enem od stanovanj bloka v Mariboru so bili po zadnjih podatkih poškodovani štirje ljudje, od tega eden huje v stanovanju, v katerem je eksplodiralo. Pristojne službe skupaj s policisti še vedno pregledujejo posamezna stanovanja, da ugotovijo, ali se stanovalci lahko vrnejo vanje. Večina jih je sicer iz previdnosti že poiskala začasno zavetje pri sorodnikih.

Takoj po eksploziji, ki je odjeknila malo pred 15.30 in razdejala celotno tretje nadstropje sicer petnadstropnega stanovanjskega bloka na Ulici bratov Greifov, se je moralo iz stavbe umakniti 30 prisotnih stanovalcev.

Nekateri v poznih večernih urah še niso vedeli, ali bodo lahko noč preživeli v svojih posteljah. "Gremo od stanovanja do stanovanja in preverjamo, ali so varna," je zvečer povedal predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. Šest stanovanj nocoj ni primernih za bivanje, so poročali v oddaji Odmevi na TV Slovenija.

Enega hudo poškodovanega človeka so reševalci takoj po prihodu na kraj dogodka odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer so mu nudili zdravniško oskrbo. V kakšnem stanju je trenutno, ni znano.

Glede preostalih poškodovanih imajo gasilci in policisti različne informacije. "Zdravniško pomoč so iskale še tri osebe, ki so bile lažje telesno poškodovane. Mogoče se bo število poškodovanih ponoči še spremenilo, če bo še kdo poiskal pomoč, morda zaradi šoka ali česa podobnega," je dejal Kitel.

Vzrok za eksplozijo uradno ni znan, po prvih ocenah gasilcev je eksplodiral zemeljski plin pri štedilniku v enem izmed stanovanj. Policija tega še ni mogla potrditi. "Prve ugotovitve kažejo, da gre za eksplozijo v stanovanju, katere posledice so vidne tudi približno od 50 do 100 metrov okoli tega stanovanjskega bloka. Zaradi takšnega obsega bo ogled trajal pozno v noč in tudi jutri. Treba je namreč preiskati zelo široko območje, preden bomo prišli do centra in ugotovili vzrok tega dogodka," je povedal predstavnik policije.

V sodelovanju s civilno zaščito bodo po njegovih besedah poskrbeli, da bodo vsi evakuirani dobili varno zavetje. "Nekaj jih bo, kot kaže, lahko ostalo v bloku, ker vsa stanovanja niso poškodovana," je povedal.

Večina se jih je sicer že zatekla k sorodnikom. "Če to ni mogoče, jim bodo zagotovili začasna bivanja prek Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor," pravijo na mariborski občini. V omenjenem bloku sicer živi okoli 50 ljudi.

Policisti bodo čez noč varovali območje, ne le zaradi interesa preiskave vzroka, temveč tudi zato, ker so nekatera stanovanja ob eksploziji ostala brez vrat.

Gmotna škoda je že na prvi pogled velika. Stanovanje, v katerem je eksplodiralo, je popolnoma uničeno, poškodovana so tudi številna druga stanovanja. Razbitine oken, ograj in drugega stavbnega pohištva so ležale povsod okoli bloka, tudi na parkiranih avtomobilih v bližini. Eksplozija je bila tako močna, da jo je bilo slišati tudi v drugih delih mesta.

V stanovanju, kjer je eksplodiralo, naj bi po neuradnih informacijah živel starejši gospod. Po neuradnih informacijah časopisa Večer naj bi skušal storiti samomor. Gasilci naj bi v njegovo stanovanje vdirali že pred dvema mesecema, ker naj bi si že takrat skušal soditi sam.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 07.11.2018 ob 17:03
Groza...v trenutku ostaneš brez vsega...upam,da se bo vse poštimal...
luckyss
# 07.11.2018 ob 17:45
@galoper
Poškodovanih stanovanj verjetno, drugače bi bilo več poškodovanih ljudi...
Je pa takšen naslov veliko bolj "odmeven" ..;)
Bloodline
# 07.11.2018 ob 18:58
Zavarovalnice že vlečejo na plan drobni tis.
galoper
# 07.11.2018 ob 17:40
Uničenih ali le poškodovanjih 15 stanovanj?
nonparel
# 07.11.2018 ob 18:53
Če se že hočeš hin rihtat, se daj tak, da ne ogroziš drugih življenj in njihove imovine.
rudes
# 07.11.2018 ob 20:36
Sem imel soseda, davno nazaj, ki je to isto poiskušal v 10 nadstropni stolpnici. Na srečo, mu ni uspelo.
jagerhaus
# 07.11.2018 ob 19:38
Naslovi so velik problemslovenskih medijev. V člankih potem sami sebe negirajo, vendar kdo le bere drugo razen naslova, a ne?
fcbayern
# 07.11.2018 ob 19:32
Kaj se dogaja s tem Mariborom zadnje čase? Same neke tragedije.. :(
Clown
# 07.11.2018 ob 18:49
a v vsaj šest se zaradi uničenosti stanovalci danes zagotovo ne bodo mogli vrniti

Zaradi uničenosti se verjetno ne bodo mogli vrniti se najmanj mesec, ne samo danes
luna med oblaki
# 07.11.2018 ob 19:34
Grozno. Ubogi ljudje. Upam, da jim bodo pomagali, tudi tistim, ki so telesno poškodovani.
slo.venec
# 07.11.2018 ob 19:56
Sranje.... Kako je ljudem, ki živijo v teh stanovanjih?
mala_malca
# 07.11.2018 ob 18:40
Upam da bodo vsi preživeli.
Wega
# 08.11.2018 ob 13:31
Ob spremljanju novic in komentarjev opažam, da ste nekateri uporabniki izstopajoče vztrajni z negativnimi kritikami, pa če so upravičene ali ne. Tako se ob tem članku obešate ob izraza "uničeno" ali "poškodovano" stanovanje, kar je najmanj pikolovsko - ko je stanovanje neprimerno ali celo nevarno za bivanje je lastniku kaj malo mar kako bomo temu rekli.

Naslovi v članku so pač taki, da poudarijo kar se je tisti trenutek novega izvedelo in dopisalo, včasih pa še popravijo tipkarsko ali pravopisno napako. Tako so si naslovi tega članka sledili v tem vrstnem redu:

16:58 prva objava: "V stanovanjskem bloku v Mariboru eksplozija, trije poškodovani"
17:32 dopolnjeno: "V stanovanjskem bloku v Mariboru eksplozija, več poškodovanih"
18:02 dopolnjeno: "V stanovanjskem bloku v Mariboru eksplozija, uničenih 15 stanovanj"
21:32 dopolnjeno: "Eksplozija v Mariboru, ena človek huje poškodovan"
22:03 popravljeno: "Eksplozija v Mariboru, en človek huje poškodovan"

Želel sem za primerjavo pridobiti nekaj naslovov z raznih portalov z 24 v imenu pa se nisem uspel prebiti, ker me oglasi ne spustijo skozi.
zapravico
# 08.11.2018 ob 07:20
Vlada je ljudem vzela dostojanstvo,zato ni čudno da je na leto preko 450 samomorov.Majhne plače,nizke penzije,zakaj bi človek še živel,če še mesec ne more preživet.

Preberrite to tisti,ki se zdaj potegujete za županske stolčke.
kapljač
# 07.11.2018 ob 22:39
Pri vseh termo in hidroelektrarnah, v državi, in še jedrski za povrh, je uporaba plina, prej sedeti na sodu smodnika, kot komu koristno.
ElTorro
# 08.11.2018 ob 09:24
Naslovi so velik problemslovenskih medijev. V člankih potem sami sebe negirajo, vendar kdo le bere drugo razen naslova, a ne?

Saj ni to samo pri nas, povsod je tako.....clickbait naslovi....na spletnih portalih so pač najpomembnejši kliki.

Kar me moti je to, da iste metode uporablja nacionalni medij, od katerega pričakujem bistveno višji nivo poročanja kot pa od kakšnih 24kur ali Slovenskih novic.
Konec koncev dobijo lep kip denarja od naročnine, in se zato za prihodke ne rabijo zanašati na poceni trike.
marelica7
# 09.11.2018 ob 05:15
človeška hudobija nima mej...
kapljač
# 08.11.2018 ob 15:44
Wega
dobro opažanje. Kritika vedno lahko vodi ali k boljši izvedbi poročil . Se to prizna ali s e ne!
marelica7
# 08.11.2018 ob 07:21
Grozno, ko lastniki oddajajo stanovanje in ne vzdržujejo naprav ali pokličejo servis oz. ne zamenjajo starih elekt.naprav z novejšimi. Nekateri res mislijo da bo štedilnik, pralni stroj, bojlar večen in nobeden inšpektor tega ne pregleda, niti Upravnik zgradbe niti serviser.Vsak lastnik lahko dela kar hoče s svojim stanovanjem in potem se zgodi tole...namesto tiste ekološke izkaznice, bi raje uvedli varnostno izkaznico !
kapljač
# 07.11.2018 ob 21:54
Napeljave ki zaradi malomarnosti , ali drugih okoliščin, ogrozijo več oseb, so za mase ljudi neprimerne.
Kazalo