Policist jo je odnesel z lažjimi poškodbami po roki in obrazu. Foto: BoBo
Policist jo je odnesel z lažjimi poškodbami po roki in obrazu. Foto: BoBo

McClaine je lani aprila poskusil umoriti prometnega policista Branka Brezovška, ki je opravljal nadzor na avtobusnem postajališču ob Dupleški cesti.

Policist je ustavil McClaina, ker na službenem avtomobilu Elektra Maribor ni imel prižganih luči. Električarju je odredil tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Kot je povedal policist, ga je McClaine med pisanjem globe zgrabil za uniformo in ga začel vleči iz avtomobila. Najprej naj bi ga poskušal zadaviti, nato ga je napadel z nožem. Policistu se je uspelo ubraniti in po radijski zvezi poklicati na pomoč.

McClaine je ves čas procesa zanikal, da je policista želel ubiti. Skliceval se je na težave zaradi bolezni partnerice, po njegovih besedah je bil tudi policist med postopkom nekorekten. Po poročanju Večera je v svoj zagovor povedal, da že 30 let dela pri istem delodajalcu, in če bi bil res tako problematičen, sodelavci zanj ne bi zbrali denarja za obrambo.

Psihiater Matej Kravos je v izvedenskem mnenju ocenil, da je obtoženi dejanje storil v stanju zmanjšane prištevnosti, zato se je sodni senat pri določanju višine kazni spustil do dovoljene spodnje meje. Tožilec Tilen Ivič je v sklepni besedi za McClaina sicer terjal 12 let zapora.