Generalni direktor policije Marjan Fank je pojasnil, da so 44-letnega osumljenca v preteklih dneh obravnavali zaradi nasilja v družini:
Generalni direktor policije Marjan Fank je pojasnil, da so 44-letnega osumljenca v preteklih dneh obravnavali zaradi nasilja v družini: "Dejstvo, da ta policista, ki sta bila udeležena v nezgodi, nista imela v postopku omenjenega osumljenca, kaže na to, da je bil izključen namen osumljenca, da umori policiste in ne da se maščuje konkretnim policistom." Foto: BoBo
Policija
Policisti so pretreseni nad tragičnim dogodkom. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor policije Marjan Fank je potrdil, da je povzročitelj tragične sobotne nesreče na Ižanski cesti v Ljubljani namerno trčil v policijsko vozilo. V silovitem trčenju je umrl policist, en policist je lažje poškodovan, povzročitelj pa huje. Policista sta bila na nujni vožnji zaradi prijave nasilja v družini, ki ga je lažno prijavil prav osumljeni. Kriminalisti nesrečo obravnavajo kot umor in poskus umora policista.

Lažna prijava nasilja v družini
Povzročitelj nesreče je sam poklical policijo in se zlagal, da se je zgodil »masaker v družini«. Zaradi resnosti klica so bile na kraj napotene policijske patrulje. Klicatelj je policiste čakal v zasedi. Ko je slišal sirene, je speljal in na Ižanki namerno s popešeno hitrostjo čelno trčil v policista s policijske postaje Vič. Policijsko vozilo je vrglo s cestišča na travnik, osebno vozilo pa je ostalo na cestišču. Trčenje je bilo za 33-letnega policista usodno.

Generalni direktor policije Marjan Fank je pojasnil, da so 44-letnega osumljenca v preteklih dneh obravnavali zaradi nasilja v družini: "Dejstvo, da ta policista, ki sta bila udeležena v nezgodi, nista imela v postopku omenjenega osumljenca, kaže na to, da je bil izključen namen osumljenca, da umori policiste, in ne da se maščuje konkretnim policistom."

Fank je poudaril, da dogodek kaže na to, kako nepredvidljiv in nevaren je poklic policista.
"Lani smo pri običajnem prometnem prekršku prav tako izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti."

Nad dogodkom so pretreseni in ogorčeni tudi v Sindikatu policistov. Predsednik sindikata Zoran Petrovič: "Ni minilo leto dni od podobnega brutalnega napada na policista. Še zlasti pa glede na napovedi vlade, ki so takšne, da bi ponovno posegli ravno v uniformiran del poklicev v javnem sektorju."

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izrekla sožalje svojcem pokojnega policista in vodstvu slovenske policije. Kot so še zapisali, se ministrica vseskozi odločno zavzema za izboljšanje razmer, v katerih delujejo policisti. Tudi v prihodnje bo naredila vse, da se jim zagotovi varne delovne razmere.