Črna kronika
(8)

Poudarki

  • Orožje naj bi bilo namenjeno v zahodno Evropo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Zaseg orožja na Obrežju
Tihotapljeno orožje, ki ga je policija zasegla na Obrežju januarja 2018. Foto: BoBo
Obrežje
Mejni prehod Obrežje. Foto: BoBo
VIDEO
Na Obrežju zasegli orožje

Dodaj v

Foto: Tihotapcu na Obrežju zasegli večjo količino orožja in streliva

21-letnik zdaj v priporu
11. januar 2018 ob 16:45
Obrežje - MMC RTV SLO, STA

Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje so pri pregledu osebnega avtomobila iz BiH-a po odstranitvi podloge na njegovem dnu 19. decembra našli in zasegli večjo količino orožja in streliva.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto France Božičnik je na novinarski konferenci na Obrežju povedal, da so pri preiskavi omenjenega vozila v prirejenem prostoru našli in zasegli dve predelani pištoli, 18 avtomatskih pušk, lovsko puško, 37 nabojnikov za avtomatsko puško in 689 nabojev različnih kalibrov.

Zasegli so tudi osebni avtomobil, dokumente vozila in dva prenosna telefona. Ob začetnem pregledu zaseženega orožja so ugotovili, da gre za orožje, ki ga zakon o orožju uvršča v kategorijo A in sodi med prepovedano orožje. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva pa je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Namenjeno v zahodno Evropo
Orožje in strelivo je po njegovih besedah prišlo po t. i. balkanski poti in naj bi bilo namenjeno v zahodno Evropo. Preiskava še poteka, policisti v BiH-u pa so prijeli 32-letnika, ki naj bi bil povezan z odkritim orožjem, je še dejal Božičnik.

Po besedah direktorja Finančnega urada Novo mesto Milana Kelherja so tihotapljeno orožje in strelivo pri pregledu vozila 21-letnika iz BiH-a odkrili delavci mobilnega oddelka omenjenega urada in o najdbi takoj obvestili policiste postaje mejne policije Obrežje, ki so opravili preiskavo in o najdbi obvestili preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Krškem in državno tožilko krškega okrožnega državnega tožilstva.

Višji inšpektor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Robi Ribič je dodal, da je šlo za večji zaseg, na mejnih prehodih s Hrvaško pa na leto odkrijejo do tri podobne primere.

Tihotapljeno orožje, ki prihaja z nekdanjih balkanskih vojnih območij, je sicer zanimivo za kriminalne združbe v zahodni Evropi. Nabavna cena decembra na Obrežju odkritega orožja naj bi znašala od 5.000 do 8.000 evrov, pri končnih kupcih pa lahko doseže tudi desetkratnik navedenega zneska, je še ocenil Ribič.

Večji zasegi zadnjih let
Po podatkih PU-ja Novo mesto so policisti na mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje med letoma 2013 in 2017 v sedmih primerih našli in zasegli prepovedano orožje. Leta 2013 so med prtljago na avtobusu našli in zasegli dve avtomatski puški, devet pištol, protipehotno mino in več nabojev. Tega leta so še obravnavali tri primere in na avtobusih našli pet pištol in naboje, v osebnem vozilu pa avtomatsko puško, ročno bombo, puškomitraljez, nabojnike in naboje.

Leta 2015 so v enem izmed osebnih avtomobilov odkrili dve avtomatski puški, pištolo in naboje, v drugem pa šest bomb in naboje. V kombiniranem vozilu so našli in zasegli še dva raketometa in plastični eksploziv.

Al. Ma.
Zaseg orožja na Obrežju
Zaseg orožja na Obrežju
Zaseg orožja na Obrežju
Zaseg orožja na Obrežju
Prijavi napako
Komentarji
PlanetOfTheApes
# 11.01.2018 ob 19:27
Kazni so absolutno preblage, zato pa tudi tihotapijo. Jaz bi za takšne osebke uvedel smrtno kazen ali pa dosmrtni zapor na lokaciji tipa Guantanamo. A se nismo nič naučili po terorističnih napadih. S takšno količino orožja bi lahko skupina teroristov neko mesto spremenila v vojno cono in povzročila nekaj sto smrtnih žrtev.
Rasta75
# 11.01.2018 ob 18:02
Janezovi neprodani kosi?
Rugess Nome
# 11.01.2018 ob 19:16
anex k pogodbi?
zamudnik
# 11.01.2018 ob 23:11
Tihi trapec s potencialnim glasnim pokom. Bo poziv k sodniku prejel po pošti ali ga bodo botri osvobodili tudi teh duševnih muk?
Celine
# 11.01.2018 ob 19:59
Za Drugo republiko?
zapravico
# 12.01.2018 ob 07:42
Male ribe takoj v časopis,da ljudje pozabijo na trgovino na veliko
Lupo
# 11.01.2018 ob 19:06
pri pregledu osebnega avtomobila iz BiH-a po odstranitvi podloge na njegovem dnu našli in zasegli večjo količino orožja in streliva...

...pustite človeku veselje!
Sklonjen
# 11.01.2018 ob 18:00
Ilegalci in kriminalci se oborožujejo, vsi ostali do orožja lahko pridejo po zakoniti poti!
Kazalo