S prizorišča požara se vali gost črn dim. Foto: MMC RTV Slovenija Foto:
S prizorišča požara se vali gost črn dim. Foto: MMC RTV Slovenija Foto:
Požar terjal življenje in Mercatorju uničil tone zalog
V Zalogu zgorelo veliko Mercatorjevo skladišče
V požaru v Zalogu je ena oseba umrla
Velik požar v ljubljanskem Zalogu

Po podatkih policije je gorelo 10.000 kvadratnih metrov površine in celotno ostrešje objekta. Gre za prostore Mercatorjevega glavnega skladišča za osrednjo Slovenijo za sveži program, sadje, zelenjavo in meso. S prizorišča se je valil visok, gost, črn dim, ki je bil viden več kilometrov daleč. Okoliški prebivalci so poročali, da so zaslišali močno eksplozijo in zagledali velik bel dim, ki je prihajal s prizorišča.

En mrtev in en poškodovan
Vsi Mercatorjevi zaposleni so na varnem, policija pa je potrdila, da je en človek pogrešan. Poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič je medtem povedal, da so na prizorišču požara našli mrtvega delavca. Po prvih informacijah gre za zaposlenega enega od zunanjih podjetij, ki je na objektu opravljalo vzdrževalna dela. Pogrešali so ga že od izbruha požara. Za zdaj kaže, da delavec ob izbruhu požara ni našel poti ven.

S PU-ja Ljubljana sicer sporočajo, da je bil še en človek lažje poškodovan. Poškodovanec je bil odpeljan v ljubljanski klinični center. Poleg poklicnih so se s požarom spopadli tudi prostovoljni gasilci iz 25 od skupaj 35 gasilskih društev iz Ljubljane. Interveniralo je 60 gasilskih vozil. "Gasilci so porabili veliko gasilnih aparatov in tlačnih posod z zrakom. Opremo so ves čas nadomeščali. Osnovno gasilsko sredstvo je bila voda, so pa dodajali penilo, da je prišlo do večjega učinka," je pojasnil Kučič.

Mercator: Požar ne bo pomembneje vplival na oskrbo
"Po prvi oceni sta huje poškodovani okoli dve tretjini skladiščnih prostorov. Poleg tega so bili v požaru uničeni tudi vsi skladiščeni izdelki. Zaradi velikega obsega požara bo gmotna škoda velika, konkretna ocena stroškov pa bo mogoča po končani uradni preiskavi," so sporočili iz Mercatorja.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je imela družba Mercator tako objekt z opremo kot tudi skladiščeno blago "ustrezno zavarovano". Požar, kljub temu da je skladišče oskrbovalo Mercatorjeve trgovine v osrednji in zahodni Sloveniji, ne bo pomembneje vplival na delovanje trgovin na teh območjih, zagotavljajo v Mercatorju.

V Mercatorju so še izrekli sožalje družini ponesrečenega delavca, ki je v požaru umrl. Zahvaljujejo pa se "vsem gasilcem, reševalcem, policiji in zaposlenim Mercatorja za hiter odziv in izkazano veliko mero požrtvovalnosti, odgovornosti in poguma."

Evakuirani vrtci
V bližini je več otroških vrtcev, 26 otrok zasebnega vrtca Zmajček je bilo evakuiranih. Po besedah direktorja vrtca Gregorja Pusta so otroke, stare med 1. in 3. letom, zbudili med popoldanskim počitkom in jih s kombiji prepeljali v Osnovno šolo Polje. Vsi se dobro počutijo. "Za evakuacijo smo se odločili zaradi nekaterih opozoril, da bi zaradi amonijaka na mestu požara lahko prišlo do eksplozije, in nismo želeli tvegati," je dejal Pust.

Policija je priporočala vsem v Zalogu, Polju in širši okolici, da zaradi gostega dima, ki se je valil, zaprejo vsa okna in vrata ter se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj. Enaka navodila so veljala tudi za bližnjo osnovno šolo Zalog in obe enoti vrtca Pedenjped. Po podatkih Regijskega centra za obveščanje sicer ne gre za večjo nevarnost.

Vzrok požara in druge okoliščine bodo znane po opravljenem ogledu na kraju dogodka, ki pa se bo opravljal šele, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, še sporočajo s policije. Za zdaj vedo le, da so v hali potekala vzdrževalna dela in potem je prišlo do požara.

Foto: Naca Križman, Jure Brankovič, Mitja Lisjak, Bilja Zebec

Požar terjal življenje in Mercatorju uničil tone zalog
V Zalogu zgorelo veliko Mercatorjevo skladišče
V požaru v Zalogu je ena oseba umrla
Velik požar v ljubljanskem Zalogu