Carinikom je uspelo odkriti večje količine pretihotapljenih cigaret in ponarejenih izdelkov. Foto: EPA
Carinikom je uspelo odkriti večje količine pretihotapljenih cigaret in ponarejenih izdelkov. Foto: EPA

Operacija Replica je bila usmerjena v uvoz ponarejenega blaga po morju, carinski organi pa so pod okriljem Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf), opravili fizične in rentgenske preglede več sto izbranih zabojnikov. Odkrili so številne ponarejene izdelke - od cigaret, parfumov, nadomestnih delov za avtomobile in kolesa do igrač, modnih dodatkov in električnih naprav - so sporočili s finančne uprave (Furs).

Carinski urad Koper je opravil 30 delnih fizičnih pregledov zabojnikov, 14 podrobnih pregledov in z mobilnim rentgenom preslikal 115 zabojnikov. Odkrili so številne ponaredke, med njimi brivnike, baterijske metle in polnilce baterij, zvočnike, slušalke, torbice, toaletne vode in devet milijonov kosov cigaret različnih znamk.

Samo zasegi cigaret so preprečili izgubo 25 milijonov evrov carinskih dajatev in davkov. Po ocenah Evropske komisije izgube v proračunih držav članic in Evropske unije zaradi tihotapljenja cigaret znašajo kar deset milijard evrov letno.
Skupno vrednost ponarejenega blaga, zaseženega med operacijo, glede na vrednost, ki bi ga imelo enakovredno originalno blago, ocenjujejo na več kot 65 milijonov evrov. Lani so v celotnem EU-ju v 87.000 primerih začasnega zadržanja blaga odkrili skoraj 36 milijonov kosov ponaredkov v ocenjeni vrednosti več kot 768 milijonov evrov, so še navedli na Fursu.