Vodušek je neuspešno zahteval izločitev sodnice, za katero meni, da obstaja dvom o njeni nepristranskosti. Foto: BoBo
Vodušek je neuspešno zahteval izločitev sodnice, za katero meni, da obstaja dvom o njeni nepristranskosti. Foto: BoBo

Novinarju Vodušku na slovenjgraškem sodišču od februarja lani sodijo zaradi obtožb o poskusu izsiljevanja. Po izvedenem dokaznem postopku z zaslišanji več prič je Vodušek 8. septembra lani začel podajati svoj zagovor, nadaljevanja zagovora pa vse od takrat ni podal, je pa bilo nadaljevanje glavne obravnave večkrat neuspešno sklicano.

Ker je od zadnje glavne obravnave, ki je bila 5. decembra lani, ko Voduška na sodišče ni bilo zaradi zdravstvenih razlogov, minilo več kot tri mesece, se je glavna obravnava začela znova z branjem 22. septembra lani nekoliko spremenjene obtožnice, ki jo je tožilka Natalija Pogorevc Mlakar na tokratnem sojenju prvič predstavila.

Česa je Voduška bremenila prvotna obtožnica?
Prvotno je obtožnica Voduška bremenila, da je skupaj s Stanislavom Gabercem – ki je bil v ločenem postopku po priznanju krivde že pravnomočno obsojen v tej zadevi – poskušal od maja do julija 2012 izsiljevati takratnega direktorja družbe Unior Gorazda Korošca in direktorja družbe Rhydcon Vinka Stiplovška z namenom, da si pridobi protipravno premoženjsko korist.

Po spremembi obtožnice, za katero se je tožilka odločila po lani izvedenem dokaznem postopku, pa je Vodušek obtožen, da je v sostorilstvu z Gabercem prek Stiplovška poskušal izsiljevati Korošca z namenom, da si pridobi protipravno premoženjsko korist.

Voduškova zagovornica: Spremenjena obtožnica je nejasna
Voduškova zagovornica Anita Peček je spremenjeno obtožnico označila kot nejasno. Po njenih besedah v obtožnici ni konkretizirano, kaj naj bi storil Vodušek, saj obtožnica na več mestih v opisih uporablja dvojino. Zaradi tega je obrambi onemogočeno, da uspešno brani, je dejala Pečkova. Vodušek pa je dodal, da ugotavlja, da obtožnica poudarja vlogo Gaberca, njegove vloge pa tukaj ni, in da ni elementov kaznivega dejanja, ki bi se mu lahko očitalo, zato bi po Voduškovih besedah sodišče proces lahko končalo.

Tožilka se s tem ni strinjala. Dejala je, da se Vodušku kaznivo dejanje očita v sostorilstvu in da je njegova vloga v obtožnici konkretizirana. Tudi sodni senat je ocenil, da je iz obtožnice razvidno kaznivo dejanje, ki se mu očita.

Zaslišali tudi Voduškovo osebno zdravnico
V nadaljevanju je Vodušek napovedal, da bo zagovor podal po zaključenem dokaznem postopku, ki se je začel najprej z zaslišanjem Voduškove osebne zdravnice, čemur je sicer Vodušek nasprotoval, in nadaljevalo z branjem listinskih dokazov.

Medtem ko je Voduškova zagovornica glede nadaljevanja dokaznega postopka za zdaj predlagala samo neposredno zaslišanje Stiplovška, ker naj bi se njegove navedbe deloma razlikovale od navedb Korošca, pa je Vodušek zahteval neposredno izvedbo vseh dokazov.

Že na začetku pa je Vodušek, ki poskus izsiljevanja vseskozi zanika, med drugim podal pritožbo glede vodenja postopka.