Če obtožena ne bosta priznala krivde, se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje. Foto: BoBo
Če obtožena ne bosta priznala krivde, se bo na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje. Foto: BoBo

Obtožena se s tožilko Blanko Žgajnar pogajata o priznanju krivde. Mimović je v priporu, Petrič pa v hišnem priporu. Obtožena na predobravnavnem naroku nista priznala krivde za očitana kazniva dejanja goljufije in protipravne pridobitve, pred začetkom glavne obravnave pa so znova stekli pogovori o morebitnem priznanju krivde.

Obtožena naj bi po neuradnih informacijah oškodovancu vrnila že dobršen del sredstev, ki so predmet postopka. Če bosta priznala krivdo, naj bi se to upoštevalo pri višini dosojene kazni.

Obtožnica specializiranega državnega tožilstva je sledila januarskim kriminalističnim preiskavam in aretaciji nekdanjega največjega lastnika in zadnjega direktorja CPL-ja. Mimovićeva obramba je na predobravnavnem naroku že predlagala, da ga za plačilo pol milijona evrov varščine izpustijo iz pripora, a sodnica predlogu, ki mu je takrat nasprotovala tudi tožilka, ni ugodila.

Mimovićeva obramba je takrat zatrdila, da obtoženi nima srbskega državljanstva, zaradi česar naj pravzaprav ne bi bilo razlogov za pripor. Za odpravo pripora je bil Mimović pripravljen plačati pol milijona evrov, a tožilka ni bi bila zadovoljna s pojasnili o izvoru sredstev.

Sojenje, če krivde ne bosta priznala
Če krivde ne bosta priznala, se bo 22. maja zanju začelo sojenje za očitano kaznivo dejanje protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela. Bizjak je vložil tudi premoženjski zahtevek za povrnitev teh sredstev, skupaj z obrestmi pa zahteva 2,5 milijona evrov.

Mediji poročajo, da naj bi bilo v prihodnjih mesecih mogoče pričakovati nove obtožnice zoper nekdanja vodilna v CPL-ju. Preiskovalci ju namreč sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so januarja izvedli 27 hišnih preiskav. Iskali so dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL-ja in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.