Tožilstvo Hildi Tovšak očita zlorabo položaja, Miru Senici pa napeljevanje k zlorabi položaja in pranja denarja. Foto: BoBo
Tožilstvo Hildi Tovšak očita zlorabo položaja, Miru Senici pa napeljevanje k zlorabi položaja in pranja denarja. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Delamaris

Krivde ni priznala niti direktorica kmetije Bužekijan Blanka Muster, tajnica Mira Senice Olga Zaviršek pa se bo o krivdi izrekla prihodnji teden. Tožilstvo četverici očita zlorabo položaja in pranje denarja pri nakupu Delamarisa. Gre za okoli 1,4 milijona evrov, ki naj bi jih Vegrad plačal Musterjevi za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.

Zagovornik Senice Uroš Čop je sodišču predlagal, da se v nadaljevanju postopka na obravnavah med drugim zaslišijo nekdanji člani nadzornega sveta Vegrada, obramba pa bo prav tako dokazovala, da Tovšakova ni zlorabila svojih pooblastil. Obramba hkrati zahteva izločitev vseh dokazov, saj meni, da je Tovšakova krivdo priznala pod prisilo, zato naj bi bila kršena tudi pravica Senice do obrambe.

Zagovornik Musterjeve Emil Zakonjšek je, če bo sodišče sprejelo sporazum o priznanju krivde Tovšakove, predlagal njeno zaslišanje kot tudi zaslišanje tožilca Stanislava Pintarja. Če se bo to zgodilo, Zakonjšek pričakuje, da se bo Pintar sam izločil iz postopka.

Pintar je presodil, da obramba Senice nanj in sodnico Mojco Turinek izvaja pritisk glede omenjenega sporazuma s Tovšakovo. Ona naj bi se po neuradnih informacijah Pop TV-ja s tožilcem dogovorila za pogojno kazen 10 mesecev zapora s preskusno dobo pet let. Če bo dogovor obveljal, bo jasno prihodnji petek, ko se bo o sporazumu izrekla še sodnica.

Sojenje v zadevi Delamaris