Dvema osebama so odvzeli prostost. Foto: MMC RTV SLO
Dvema osebama so odvzeli prostost. Foto: MMC RTV SLO
Preiskave zaradi oškodovanja NLB
Kriminalisti v NLB-ju

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvedli 6 hišnih preiskav v Ljubljani in okolici. Predmet predkazenskega postopka so domnevne nepravilnosti v postopku odobravanja posojil. Pri tem je dejavno sodelovala tudi takrat odgovorna oseba ene izmed regijskih izpostav banke.

Kriminalisti in policisti so sprva odvzeli prostost 58-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane, sicer nekdanji odgovorni osebi banke ter 57-letnemu moškemu iz Ljubljane. Po opravljenih hišnih preiskavah je bil 58- letnik izpuščen, drugega osumljenca pa so privedli na ljubljansko okrožno sodišče zaradi trajne odredbe za privedbo zaradi drugega kazenskega postopka.

Iz Generalne policijske uprave so sporočili, da se bo kriminalistična preiskava nadaljevala v smeri utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sicer s pregledom in analizo zasežene poslovne dokumentacije in elektronskih podatkov.

Tokratne hišne preiskave pa so sicer del obširne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete v zvezi z nepravilnostmi pri odobravanju kreditov. S tovrstnimi aktivnostmi pa bodo preiskovalci NPU nadaljevali tudi v prihodnje.

V NLB-ju pa so potrdili, da so hišne preiskave povezane z njimi: "Gre za primer, ki ga je zahtevala NLB zaradi obstoja razlogov za sum kaznivih dejanj. Preiskava poteka, vendar pa podrobnosti zaradi preiskave ne moremo komentirati."

Preiskave zaradi oškodovanja NLB
Kriminalisti v NLB-ju