Hrvaški državljan je bil opremljen s petimi ročnimi bombami. Foto: Policija
Hrvaški državljan je bil opremljen s petimi ročnimi bombami. Foto: Policija

Naj poudarim, da se resnično lahko zahvalimo samo vztrajnosti, doslednosti in pogumu policistov, ki so začeli včeraj izvajati in ki so izvajali postopek preverjanja oseb v schengenskem informacijskem sistemu ter na tej podlagi izločili osumljenca, ter hitri in prisebni reakciji policistov na postaji mejne policije, da ni prišlo do tragedije.

Janko Goršek
Policija
Akcija je na ljubljanski železniški postaji stekla v petek zvečer. Foto: MMC RTV SLO
Železniška postaja Ljubljana
Železniška postaja Ljubljana je bila v petek zvečer zaprta, prav tako njena okolica. Foto: RTV SLO
Hrvat z bombami najverjetneje nad Pahorja

Osumljeni hrvaški državljan, 59-letni J. Z., je po odredbi preiskovalnega sodnika v priporu.
Hrvaški mediji medtem poročajo, da je osumljeni na vlak vstopil v Zagrebu, za cilj naj bi izbral Ljubljano, kot tarčo pa slovenskega premierja Boruta Pahorja. Jutarnji list dodaja, da je omenjeni bil pred leti na obravnavi v psihiatrični bolnišnici Vrapče, zaradi posledic vojne pa ima status 90-odstotnega invalida. Večernji list navaja izjave osumljenčevega polbrata. "Bolan je, ima svoje težave. To je posledica vojnih travm," je med drugim dejal sorodnik, ki ga je zaslišala tudi hrvaška policija, a je dejal, da s polbratom okoli dva meseca ni imel stikov.
Pahor se ne čuti ogroženega
Premier Borut Pahor, ki naj bi bil tarča domnevnega atentata 59-letnega Hrvata, je incident ocenil kot posamični primer in dejal, da se ne čuti ogroženega. Premier je izrazil prepričanje, da Slovenci, ki letujejo na Hrvaškem, niso ogroženi. Dodal je še, da sta se v pogovoru s hrvaško premierko Jadranko Kosor strinjala, da bosta slovensko-hrvaški spor glede meje reševala na diplomatski način in se sešla v prihodnjih desetih dneh.

Goršek: Posamezen primer, policija pozorna
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Janko Goršek je za TV Dnevnik med drugim dejal, da so dejavnosti varnostnih organov intenzivirane, policisti pa so prejeli navodila, skladno s katerimi morajo biti pozornejši na morebitne podobne dogodke. Dodaja, da je možnost, da bi hrvaški državljan pri svojih domnevnih načrtih imel pomočnike, zelo majhna. Ob tem je, tako kot premier Pahor, poudaril, da gre za posamezen primer. Postopki in preiskave pa potekajo tudi na hrvaški strani meje, ki s slovenskimi kolegi sodeluje.
Paš: Iz zadeve ne gre delati velikega problema
Na dogodek se je odzval tudi predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš. Dejal je, da iz primera "ne bi želel delati velikega problema, ker meni, da za to ni nobenih razlogov". Po njegovih besdah se nikoli ne da povsem preprečiti "nekih nenadejanih dogodkov", kljub temu pa "vse kaže, da se zadeve nekoliko spreminjajo".

Petkova policijska akcija na ljubljanski železniški postaji je bila posledica dogajanja na mejnem prehodu Dobova, kjer je bil aretiran Hrvat, ki naj bi načrtoval atentat na premierja. V Dobovi so namreč policisti v postopku mejnega pregleda s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija za državljana Hrvaške razpisala ukrep prepovedi vstopa v schengenske države. Zato so zoper osumljenca odredili temeljit mejni pregled, ki so ga opravili na Postaji mejne policije Dobova.

V postopku Hrvat skušal aktivirati bombo
"V postopku je bil osumljenec vznemirjen. V določenem trenutku je iz žepa potegnil ročno bombo M75, v istem trenutku pa iz nje potegnil varovalko in jo odvrgel na tla. Aktiviranje bombe je preprečil policist, ki je opravljal mejno kontrolo, ker je prijel roko, v kateri je bila bomba, tako da t. i. žlička ni odletela in se bomba ni aktivirala. Policistu so na pomoč priskočili sodelavci in 59-letnika obvladali. V postopku je želel z roko seči še v drug žep, kar so mu policisti preprečili. Ko so osebo zavarovali, so pri njem v oblačilih našli še štiri enake ročne bombe," so pojasnili na Generalni policijski upravi. Pahor je napovedal, da bo za policista, ki je preprečil aktiviranje bombe, predlagal nagrado.

V pogovoru je 59-letnik dejal, da so na vlaku še drugi ljudje, ki naj bi bili opremljeni z razstrelivnimi sredstvi, zato so bile na poti vlaka, ki je medtem že odpeljal naprej, aktivirane policijske sile, katerih cilj je bil zavarovati življenja in premoženje ljudi. Prav zato se je v petek ob 21. uri na ljubljanski železniški postaji začela temeljita policijska akcija. Na mednarodnem vlaku, ki je bil iz Beograda namenjen v Zürich, so opravili temeljit pregled 105 potnikov, njihove prtljage in vlaka. Nekaj minut pred 23. uro so postopek končali, v njem pa morebitnih storilcev niso našli, zato je vlak odpeljal naprej proti Jesenicam.

Okrepljeno varovanje premierja
"Po dosedanjih ugotovitvah je zelo verjetno, da je bil namen 59-letnika aktivirati bombe pred pomembnejšimi državnimi ustanovami v Ljubljani, in sicer ko bi šel mimo kakšen pomemben politik," je poudaril v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek in pri tem navedel ime predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja.

Policija je že okrepila varovanje določenih objektov v Ljubljani, intenzivnejše pa je tudi varovanje premierja in drugih pomembnih politikov. V GPU-ju dodajajo še, da so slovenski državljani tako doma kot na Hrvaškem varni, saj naj bi šlo pri aretaciji za osamljen primer.

Osumljeni psihiatrični bolnik
Kot omenjeno, je ime hrvaškega osumljenca navedeno na tako imenovani schengenski črni listi. Ob koncu devetdesetih je bil namreč zaradi poskusa umora z eksplozijo ročne bombe, ki jo je odvrgel pred enim od objektov, na prestajanju zaporne kazni v Nemčiji, od koder so ga nato izgnali na Hrvaško.

Po poročanju hrvaškega spletnega medija Jutranji.hr je aretirani v devetdesetih letih sodeloval v obrambi Hrvaške pred Srbijo, bil pa je tudi ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo. Pozneje se je nekaj časa zdravil v psihiatričnih bolnišnicah. Trpi namreč za postravmatsko stresno motnjo PTSM.

Osumljenca so s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom ter preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Ta je zoper njega odredil pripor. Obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja terorizma pa policisti še zbirajo.

V petkovi akciji bližnja okolica železiške postaje zaprta
Že v petek smo poročali, da je Policijska uprava Ljubljana v okolici železniške postaje v petek sprožila iskalno akcijo, da je središče prestolnice preletaval helikopter, zaprti so bili tudi podhodi ter vhoda na 5. in 6. tir ter bližnja okolica železnice.

Pri opravljanju nalog so ljubljanskim policistom pomagali tudi policisti PU-ja Kranj. V akciji je tako sodelovalo več maric, več kot deset policijskih avtomobilov in veliko oboroženih policistov ter helikopter.

Naj poudarim, da se resnično lahko zahvalimo samo vztrajnosti, doslednosti in pogumu policistov, ki so začeli včeraj izvajati in ki so izvajali postopek preverjanja oseb v schengenskem informacijskem sistemu ter na tej podlagi izločili osumljenca, ter hitri in prisebni reakciji policistov na postaji mejne policije, da ni prišlo do tragedije.

Janko Goršek
Hrvat z bombami najverjetneje nad Pahorja