Črna kronika
Sojenje Radanu so zaznamovale besedne vojne med obrambo in tožilstvom. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Ivana Radana je ljubljansko okrožno sodišče oprostilo vseh štirih očitanih ubojev. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Prihod Radana na izrek sodbe na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Ivan Radan je bil pred vračilom zdravniške licence specializiran za zdravljenje najhuje bolnih na intenzivni terapiji. Foto: BoBo/Žiga Živulović
VIDEO
Ivan Radan oproščen vseh...

Dodaj v

Ivan Radan oproščen obtožb vseh štirih ubojev

Izrek sodbe Ivanu Radanu
6. november 2018 ob 09:46,
zadnji poseg: 6. november 2018 ob 14:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v izreku sodbe Ivana Radana oprostil štirih ubojev svojih pacientov, prav tako je Radan oproščen neupravičenega snemanja, zlorabe položaja s predpisovanjem receptov ter ponarejanja listin za bolniško odsotnost.

Predsednik sodnega senata Okrožnega sodišča v Ljubljani Martin Jančar je ob utemeljitvi oprostilne sodbe za Radana tožilki Katarini Bergant očital, da je obtožbe proti Radanu gradila na osebnih okoliščinah obdolženca. A če je nekdo lažnivec, odvisnik ali osebnostno moten, to še ne pomeni, da je morilec, je dodal.

Tožilka napovedala pritožbo
Po besedah sodnika je tožilstvo, ker je izhajalo iz subjektivnih okoliščin posameznika, spregledalo objektivne. Spomnil je na izraz, da je pravica slepa in ob tem dodal, da tožilstvu ne bi škodilo, če bi si občasno nataknilo prevezo slepote pravice. Sodba še ni pravnomočna, tožilka Tamara Gregorčič pa je že napovedala pritožbo na sodbo. Tožilstvo je sicer za Radana predlagalo 20 let zapora.

Oproščen vseh točk obtožnice
Slaba štiri leta po tem, ko je specialist za intenzivno terapijo Ivan Radan zaradi suma ubojev hudo bolnih pacientov na nevrološki kliniki razburil javnost, je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani Radana oprostil vseh štirih očitanih ubojev. Prav tako je Radan oproščen neupravičenega snemanja, zlorabe položaja in ponarejanja listin.

Za uboje premalo materialnih dokazov
Tožilstvo je Radanu sprva očitalo umore šestih bolnikov. Tožilka Katarina Bergant je pozneje umaknila očitke za dva umora, pred kratkim pa je tudi očitke o umorih preostalih štirih bolnikov prekvalificirala v uboje.

V obrazložitvi oprostitve kaznivih dejanj ubojev je Jančar opozoril na pomanjkanje materialnih dokazov. Prav tako pri nobenem bolniku po njegovih besedah ni bilo mogoče sodnomedicinsko ugotoviti vzroka smrti, saj pri nobenem takoj po smrti ni bila izvedena obdukcija, izkop pa zaradi upepelitve ni bil več mogoč.

Ob tem je Jančar spomnil, da mora biti pri bolnikih, ki umrejo v zdravstvenem zavodu, izvedena obdukcija, razen če se odloči, da vzrok smrti ni sporen in se svojci s tem strinjajo. To je po oceni sodišča tudi razvidno iz dokumentacije bolnikov, na kateri so poleg Radana podpisani tudi drugi zdravniki. Po oceni sodišča iz tega neposredno izhaja, da so zdravniki v trenutku smrti bolnikov ugotovili, da vzrok smrti ni sporen.

Jančar je večkrat poudaril, da nihče od preostalih zaposlenih na nevrološki kliniki ni nikoli opozoril, da bi bilo kar koli narobe, dokler ni prišlo do internega nadzora in policijske preiskave po tistem, ko je v javnost prišel primer bolnika, ki naj bi umrl zaradi aplikacije kalija. Radan se je zagovarjal, da kalij ni nikoli tekel v bolnika in je to bila le provokacija, s katero je želel opozoriti na nevzdržne razmere na oddelku.

Sodnik je poudaril, da ne glede na Radanove trditve "zbrani dokazi ne omogočajo sklepa, da bi bolniku res apliciral kalij, tudi ni drugih okoliščin, ki bi kazale na njegovo krivdo". Tudi glede smrti drugih treh bolnikov po oceni sodišča Radanu ni bilo mogoče dokazati krivde za njihovo smrt.

Svojce posnetih bolnikov sodnik napotil na civilno tožbo
Glede očitkov iz obtožnice o neupravičenem snemanju bolnikov je sodnik oprostilno sodbo pojasnil s tem, da bi bila majhnost kaznivega dejanja nesorazmerna z morebitno obsodbo. Sodišče ni prepoznalo, da so bili posnetki narejeni z nekim drugim namenom od tistega, ki ga je navajal Radan – da je bolnike fotografiral iz pedagoških razlogov, je dejal Jančar.

Fotografirane bolnike oziroma njihove svojce je napotil na civilno tožbo, če bi želeli uveljavljati odškodnino. Na Radanovem računalniku so namreč policisti odkrili fotografije in posnetke 15 bolnikov, večinoma v nezavestnem stanju, za katere mu tožilstvo očita, da ni pridobil soglasij.

Oproščen ponarejanja listin
Za morebitno uveljavljanje odškodnine je na civilno tožbo napotilo tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki naj bi ga Radan po očitkih tožilstva oškodoval s predpisovanjem velike količine receptov. Sodišče je Radana namreč oprostilo tudi očitkov kaznivega dejanja zlorabe položaja s predpisovanjem receptov. Sicer je tudi sodišče zaznalo "ekscesno rabo", da pa v zakonodaji ni natančno določeno, koliko zdravil lahko zdravniki predpišejo, je pojasnil Jančar. Radan je veliko število receptov napisal predvsem za večje količine pomirjeval in zdravil za zdravljenje epilepsije.

Sodišče je tudi ocenilo, da je Radana treba brez vsakega dvoma oprostiti očitka ponarejanja listin za upravičevanje daljše bolniške odsotnosti. Po Jančarjevih navedbah dokumenti, ki naj bi jih Radan ponaredil, niso uradni dokumenti, s katerimi bi lahko opravičeval bolniško odsotnost, prav tako njegov nadrejeni ni bil pooblaščen preverjati utemeljenosti daljše bolniške odsotnosti. Lahko bi le ocenjevali, ali je to, da prijatelju predložiš ponarejen dokument, moralno ali nemoralno, je še dejal predsednik sodnega senata.

Radan trdil, da ni kriv
Obramba je v svojem zaključnem nagovoru predlagala popolno oprostitev Radana. Obdolženčeva zagovornika Gorazd Fišer in Milan Krstić sta bila prepričana, da Radanu ni mogoče utemeljeno očitati nobenega kaznivega dejanja, obdolženi pa je zatrdil, da je vse naredil v dobro bolnikov in da dejanj, ki jih je obtožen, ni kriv.

Krstić je med drugim ocenil, da je bil postopek proti Radanu sprožen, da se je v UKC-ju Ljubljana pozornost preusmerila z drugih afer, kot je bila otroška srčna kirurgija. Zavrnil je tudi očitke glede neupravičenega predpisovanja zdravil, češ da je vsa zdravila predpisoval bolnikom, ki jih je prej pregledal in ki še danes jemljejo ta zdravila, glede zdravil, ki jih je Radan predpisal sam sebi, pa da je imel obdolženi navado iz nove škatlice pojesti eno ali dve tableti, nato pa je to zavrgel.

Odmevno sojenje
Skoraj tri leta dolgo sojenje so zaznamovale besedne vojne med obrambo in tožilstvom. Ostra so bila tudi večkratna soočenja med izvedencem sodišča, Avstrijcem Wolfgangom Krollom, in strokovno pričo tožilstva, slovensko strokovnjakinjo za paliativno oskrbo Matejo Lopuh. Zdravnika sta do zadnjega ostala na popolnoma nasprotnih bregovih glede mnenja, ali so štirje bolniki umrli zaradi dodajanja morfija, propofola oz. kalija. Dvomov ni razblinil niti poskus na prašičih, ki so ga na prošnjo sodišča izvedli v Avstriji.

Sojenje je postreglo tudi s kar nekaj nenavadnimi dogodki. Med drugimi je predsednik sodnega senata, sodnik Martin Jančar izvedenca Krolla med sojenjem povabil na večerjo, ob pripombi, da so ga "na sodišču mrcvarili že tri dni". Radanov brat je med pričanjem potrdil, da mu je enkrat sam dal propofol, s pojasnilom, da sta izvajala eksperiment. Za neprijetne klice, ki jih je prejela strokovna priča tožilstva Lopuhova, pa se je izkazalo, da so prišli s telefona Radanovega prijatelja.

Afera, ki je v javnost prišla na začetku januarja 2015, je sprožila razprave o evtanaziji, a tudi odnesla nekatere vodilne v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in na nevrološki kliniki, kjer je zdravnik Radan nazadnje delal in kjer naj bi tudi storil očitane uboje.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Mare63
# 06.11.2018 ob 10:34
Bravo za pogum sodnika, da je oprostil tega pogumnega moža, ki je lajšal bolečine mnogim na smrt bolnim ljudem.
gapicek
# 06.11.2018 ob 10:33
Odlično sem že od začetka trdil, da je nedolžen. Edini, ki je opozorjal kaj se dogaja v zdravstvu.
robijezakon
# 06.11.2018 ob 10:37
Edina smiselna razsodba.

Cinike ki slepo udarjate po vsakem, ki sede na zatozno klop, prosim da se vzdrzite neprimernih komentarjev. Ni vsak kriv samo zato ker mora na sodisce in ni vsako sodisce in vsak sodnik skorumpiran, ker ne obsodi obtozenca!
AlBundy
# 06.11.2018 ob 10:30
Pozitivno presenečen ...
svabo
# 06.11.2018 ob 10:41
Sodba ni presenečenje. Že v pripravi na proces je bilo očitno, da gre za strogo strokovno zadevo, ki z "umori" nima absolutno nobene povezave. Kar je na koncu morala priznati celo do zadnje sekunde zagreta tožilka. Me pa zanima kako se bodo sedaj na nadaljevanje pripravili vsi mediji, ki so naredili popoln medijski umor dr. Radana. Pop tv, ki je v tem prednjačil in potem tudi MMC. Prepričan sem, da se bo potem, ko bo dobil enormno odškodnino od države spravil na vse medije. Počasi in detaljno. Tako kot je pometel na sodišču v svojem primeru.
jneja
# 06.11.2018 ob 10:32
Čas je za razmišljanje o možnostih evtanazije v SLO.
webdev
# 06.11.2018 ob 10:28
Vsa beda slovenskih tožilcev in sodstva!
webdev
# 06.11.2018 ob 10:34
Lapuhovi in pa Fridlu, ki sta kot strokovnjaka na svojem področju povsem napačno ocenila Radana pa odvzeti licenco sodnega izvedenca.
RTzabava
# 06.11.2018 ob 10:40
Super, sem zelo vesel, da je oproščen
svabo
# 06.11.2018 ob 10:42
Je pa absolutno čas za resno družbeno razpravo o evtanaziji. Ki se mora zaključiti z referendumom.
Pojasnjevalec
# 06.11.2018 ob 10:27
Respect Jančarju!
Capitalism
# 06.11.2018 ob 10:41
Beda pristranskih krvolocnih senzacionalisticnih podalpskih medijev.
copcop
# 06.11.2018 ob 10:42
Dobro so ga mrcvarili, a si je sam kriv. Zasvojen z tabletami, zavajal nadrejene gleda zdravljenja, ponarejal predpisovanje zdravil, slikal paciente za lastno uporabo..., totalno nestrokovno in neprofesionalno obnašanje.
cairns
# 06.11.2018 ob 10:41
Žrtve so očitno umrle od smeha.
SpookyDonk
# 06.11.2018 ob 11:01
Povsem pravilna odločitev.
jason1
# 06.11.2018 ob 10:30
Slovenski zdravniki so nedotakljivi. Ne več dolgo.
hehet
# 06.11.2018 ob 10:44
Avstrijec je takrat popolnoma ponižal slovensko izvedenko, tedaj sem še sam pomislil, da bi morali začeti uvažati sodne izvedence in po možnosti tudi sodnike.
Glede Radana je pa tako, predlagam, da se mu vrne licenca in da se ga premesti na otroški oddelek. Se mi zdi tak zelo slovenski ukrep, ki bo zagotovo deloval. Pa Milka Noviča nazaj v zapor, da bo pravici zadoščeno.

živel tito
luna med oblaki
# 06.11.2018 ob 11:16
Dr. Radanu niso mogli nič dokazat, torej je oproščen in nedolžen! Kot povsod beremo, je bil zelo dober zdravnik, ki je imel empatijo do bolnikov. Se mu bo kdo opravičil za vse trpljenje, za vse neupravičeno obtoževanje, ki ga je doletelo? Upam, da se bo pobral in bo lahko opravljal svoje delo tudi naprej in kot zdravnik lajšal trpljenje bolnikom!
Še to: kdo bo nosil stroške vseh teh neupravičenih sodnih procesov?
DvignSredinec
# 06.11.2018 ob 12:31
Po empiričnem poizkusu s kalijem in morfijem na prašičih s strani avstrijskega sodnega izvedenca, je to edina mogoča sodba. Ni mi jasno zakaj tožilka po njegovem pričanju ni odstopila od pregona. Noben sodnik pri zdravi pameti ne bi mogel soditi mimo izvedenskega mnenja dr. Krölla, ki je z empirčnim testom sesul obtožnico. Upam da, dr. Radan odškodninsko iztoži državo za povzročene duševne bolečine. Izgube dostojanstva in kariere mu tako ali tako ne more nihče več povrnit. Sodniku pa kapo dol, da je ozmerjal tožilko. Gospa si je ukor krepko zaslužila.
Torrent
# 06.11.2018 ob 10:44
OK, mogoče prav, da so ga oprostili, ampak nehajte pisat o njem kot o nekem svetniku. Še vedno je pravilno, da nima več zdravniške licence (verjetno z razlogom sam vrnil), saj se takšne naštete stvari ne delajo na takšen način. Če kazensko ni odgovoren, še vedno ne pomeni, da je bilo vse etično.
DvignSredinec
# 06.11.2018 ob 14:15
@kreden2

Zadeva pri paliativni oskrbi velikokrat ni tako enostavna. Imaš pacienta, ki je neozdravljivo bolan in vse huje trpi. Klasični analgetiki ne zadoščajo več. Na koncu imaš pacienta na morfinu ali morda celo na fentanilu, oboje ima smrtno dozo (fentanil celo samo 2 mg). Pacient trpi kot žival, kljub temu da si že dosegel zgornjo vrednost opisanih opiatov. Kaj narediš? Ali povečaš dozo vede, da s tem pacientu verjetno skrajšuješ "življenje", a mu hkrati omiliš bolečine (celo indiciraš komo) ali se ustaviš pri zgornji še varni meji in gledaš človeka kako ure ali celo dneve umira v nepredstavljivih mukah. Ne znam sodit kaj je bolj prav. Po KZ-ju drugo, ker je prvo po črtki zakona ovrednoteno kot uboj, ampak sam ne bi bil rad ta terminalno bolan pacient, pri katerem bi se zdravnik ustavil pri najvišji še varni količini, kljub temu da pri tej količini še vedno trpim Kristusove muke.
knjigobub
# 06.11.2018 ob 11:25
Vsi smo vedeli, da nimajo dokazov, da je to režiran proces. No na koncu je vsaj pravici zadoščeno. Če bi bil na Radanovem mestu bi tožil tožilce v zasebni tožbi.
Ljubinica
# 06.11.2018 ob 11:23
Tudi sama sem nad razpletom presenečena, čeprav sem od vsega začetka imela občutek, da je Radan samo žrtveno jagnje.
No, saj na nek način tudi je - glede na to, da je vrnil licenco, močno dvomim, da uradno sploh še lahko deluje kot zdravnik.
SpookyDonk
# 06.11.2018 ob 11:09
Sam absolutno podpiram evtanazijo, vendar tukaj pri dr. Radanu ni nobene povezave glede tega. In se mu le dela krivica.
DvignSredinec
# 06.11.2018 ob 16:07
@RJSlo

Morfij je klasika paliativne oskrbe pri terminalno bolnih pacientih. Nehumano bi bilo pacientu, ki trpi, onemogočiti dostop do zdravila. Pri rakavih bolnikih v zadnjem stadiju dobi pacient morfin običajno celo na recept za uporabo na domu. Kar je storil Radan je stalna praksa o kateri se ne govori na glas. Na onkologiji vidiš veliko pacientov, ki so zaradi morfija de facto v komi, pa tega nihče ne problematizira. Stopnja bolečine je lahko sama po sebi tako velika, da rezultira v infarktu in smrti, ker mu nisi dal analgetika. Če takšnega pacienta spraviš v umetno komo, ki mu skrajša življenje za nekaj ur ali dni v zameno pa odreši peklenskega trpljenja, je to v mojih očeh kar dober trade-off. Bolj nečloveško bi bilo pustiti človeka, ki kriči od bolečin pri miru in si oprati vest s tem, da prek varne doze ne smeš iti, ker bi mu umetno skrajšal življenje. Konec koncev bi bil ta človek verjetno brez sodobne zdravstvene pomoči že zdavnaj mrtev.
DvignSredinec
# 06.11.2018 ob 14:56
@Binder Dandet

Skrajšal jim je muke, ker je šel z morfijem prek zgornje varne meje. Ni pa kombiniral kalij na morfij, kot mu je očitala tožilka. To pa bi bil umor.
Citat Kröllovega pričanja na sodišču: "Če Radan na smrt umirajočim bolnikom ne bi pred smrtjo dal morfija, bi sicer živeli nekaj minut ali celo ur več, vendar bi umirali v hudih bolečinah in trpljenju".
samba
# 06.11.2018 ob 11:56
Človeku so uničili življenje in kdo bo odgovarjal.
vox14
# 06.11.2018 ob 11:41
brankobranko
Kaj lahko naredita psiholog in psihiater za pacienta, ki ne more več govoriti, ne more razumeti nikogar, se samo zvija v bolečinah in čaka na neizogibno bolečo smrt? Evtanazija je kompleksna zadeva, kot ste tudi sami rekli, zato prosim ne poenostavljate z nekimi hitrimi "šank sodbami".
exwannabe
# 06.11.2018 ob 11:24
Primite se za denarnice.....tole bo zelooooo lepa odškodnina....
krucyfix
# 06.11.2018 ob 11:32
> Vašega bližnjega bi zdravnik zasvojen z mamili uporabil za provokacijo in vi bi to mirno sprejeli?!?

Se strinjam da to ni sprejemljivo obnašanje. Ampak je treba razumet da se pri takšnem delu tudi določenemu procentu zdravnikov zmeša, ko gledajo kako bolnike dejansko mučijo ne zdravijo. Mnogim žal niti bolečin ne znajo dobro lajšat.

Moji bližnji je zdravnik naredil tvegano operacijo, ki naj bi izboljšala stanje pri neozdravljivi bolezni. Po ponesrečeni operaciji, ki je neposredno privedla do nekajmesečne agonije, pa ni mogel naredit evtanazije, za katero ga je prosila.
davor111
# 06.11.2018 ob 11:10
Bravo! Zmaga pravice!
Bivši uporabnik
# 06.11.2018 ob 10:59
Mare63
Bravo za pogum sodnika, da je oprostil tega pogumnega moža, ki je lajšal bolečine mnogim na smrt bolnim ljudem.

Pa je bolnim pripeljal psihologa in psihiatra, podal oceno njihovega mentalnega stanja, vprašal svojce? Tako namreč poteka evtanazija. Tole pa je umor.
hedonist
# 06.11.2018 ob 10:59
Sodba je smesna, zasluzi si 30 let in pika.
Nikolaj
# 06.11.2018 ob 19:41
Če bi ne bilo avstrijskega izvedenca, bi Radan sedel 20 let v zaporu.
pina1
# 06.11.2018 ob 13:42
Prav vesela sem, res ! Radan mi od prvega trenutka, ko sem ga videla v medijih, ni deloval kot morilec.In prepričana sem bila, da tudi, če je storil kakšno napako, je bilo to daleč od morilske sle, kot so ga obtoževali. Bi pa nekaj drugega napisala.
Aleš Friedl ! Piše, da je vodja psihološke službe v psihiatrični bolnišnici Ormož.
On je bil tisti, ki je podal tako obremenilno izvedensko mnenje dr. Radanu.
Prepis:
Napisal je, da ima narcisistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.
Ob tem je zapisal, da so se s pomočjo obrambnega mehanizma Radanovi občutki sovražnosti, destruktivnosti in sadizma pretvarjali v navzven vidno prijaznost in ustrežljivost. Izvedenec je tudi ugotavljal, da ima Radan kompleks boga ter da je dosegel močno vznemirjenje, ko je končal trpljenje in določil, kdaj bo oseba umrla. Prav tako so po Friedlovem mnenju za Radana bolniki predstavljali le pritikline njegovi zdravniški grandiozni vlogi.
Od tega mnenja je potem Friedl sam odstopil, saj je dr .Alenka Sever povsem sesula njegovo izvedensko mnenje.
Sedaj pa .....kdo lahko zaupa dr. Friedlu kot zdravniku na psihiatriji, če se lahko tako zelo zmoti ?? Kdo bi sedaj moral biti brez licence ? Kakšne diagnoze postavlja svojim pacientom ?
100 x rajši se grem zdravit k Radanu kot k Friedlu.
krucyfix
# 06.11.2018 ob 13:03
Pri Radanu ne govorite o evtanaziji, ker je človek evidentno psihično bolan.
Da se pa zdravniki igrajo bogove in iz usmiljenja talajo evtanazijo, pa je tako šokantna stvar, da niti nimam besed.
A ko bo zdravnik presodil, da si vaš otrok s srčno napako zasluži evtanazijo (iz usmiljenja, seveda), takrat boste seveda tudi tako velikodušni.
...Še enkrat - ne bluzite o evtanaziji. Evtanazija je proces, ki traja nekaj mesec, vmes te večkrat obišče psihiater itd. Kar je delal Radan je umor. In da mu kolegu ščitijo hrbet je svinjarija brez primere.


Še enkrat: o evtanaziji je treba govorit!
Seveda ni direktno povezana z Radanovim primerom. Kolikor razumem so bili njegovi primeri predaleč da bi se lahko zavestno odločili in jih zato ne zadeva. Zdravniki dejansko v nekih primerih lahko igrajo bogove uradno in v soglasju s svojci odklopijo aparate. Problem bo ostal pri tistih, ki niso odvisni od aparatov, očitno trpijo ampak niso prisebni za ustrezen postopek. Ja zdravniki včasih igrajo bogove, svojci tudi, ker je težko gledat sočloveka ki se muči, če veš da zdravniki nimajo nobene ideje več.
In ne bluzit tu o otrokih s srčno napako, pretežno gre tu za starejše ljudi ki so se sprijaznili da svoj šiht na svetu v glavnem zaključili in bi rajši mirno odšli.
Upam da ko Matilda začne razmišljat o tebi ne boš v stanju muk ko si boš evtanazijo želel in zadeve sam ne boš mogel več izvest, ker boš takrat ugotovil, da trenutno pri nas tega procesa ni ker zakon ne dovoljuje, ne bo prišel noben psihiater itd. Razen če si dovolj premožen da se daš odpeljat v Švico ali na Nizozemsko. Tvoj zdravnik ti bo samo povedal da to žal ne gre in verjetno ne bo pripravljen tvegat kariere zate.
Kar se mene tiče je tudi to da se pravočasno pospravim sam ali me zdravnik lahko "božja volja" in nočem da se neki svetohlinci vmešavajo v odločitve drugih.
krucyfix
# 06.11.2018 ob 11:02
> Vsa beda slovenskih tožilcev in sodstva!
V tem primeru dejansko beda zakonodaje. Če bi bila evtanazija za bolnike ki jim zdravniki ne znajo pomagat in jo sami želijo legalna, taki lovi na čarovnice ne bi bili potrebni (razen pri tistih ki se glede nje sami ne morejo pravočasno odločit pri polni zavesti). Zdravniki so zaenkrat obvezani take bolnike mučit - kazen ki je sodišče ne more dosodit najhujšim zločincem.
Bivši uporabnik
# 06.11.2018 ob 10:58
Wow.

Je pa naše zdravstvo tik pred implozijo zaradi manjka t.i. 'nižjega' kadra (medicinskih sester). Tudi pri Radanu se je videla vsa beda slovenskega zdravstva, saj je 'strokovni' izvedenec deloval bolj kot obrambni odvetnik - vsi pač razumemo, da večina zdravnikov od časa do časa poseže po Radanovih metodah, zato si ne bodo pljuvali v lastno skledo.

Pa ne govorite o evtanaziji - pri evtanaziji gre za cel postopek, tule pa se je nekdo špilal boga.
Rancher
# 06.11.2018 ob 19:51
Bravo...končno zmagal razum...Radan, čestitam in čimprej pozabi na to gonjo, ki so jo peljali proti tebi...sem v podobni stroki in vem kako je to...!
Homer.
# 06.11.2018 ob 18:09
Oprostilna sodba je edino logična, saj tožilstvo ni dokazalo svojih trditev
DvignSredinec
# 06.11.2018 ob 12:58
Na prošnjo prof. dr. Wolfganga Krölla je avstrijska fakulteta za veterino posnela EKG prašičev, ki so jim vbrizgali odmerek kalija in morfija. EKG slika je na vseh testnih primerkih pokazala takojšnjo ravno črto, brez nihajev (takojšen zastoj srca). EKG pacientov, ki naj bi jih Radan umoril, je kazal postopno upadanje srčne amplitude. Kako lahko po tem poskusu, ki je jasno pokazal, da te kombinacija kalija in morfija v očitani koncentraciji pokonča v nekaj trenutkih, ne v dolgih mukah, še vztrajaš pri pregonu? Čisto zapravljanje davkoplačevalskega denarja in časa sodišču.
webdev
# 06.11.2018 ob 12:44
@oliva

sindrom boga ste si skupaj z mediji pri tem premeru izmislil in vbili v glavo sami. Dokazano je bilo, da Radan nikomur ni skrajšal življenja, zato je tudi oproščen obtožb.
buco15
# 06.11.2018 ob 11:23
Copcop: to kar vi govorite se več kot očitno ni zgodilo! Drugače bi bil Dr. Radan obsojen! Če pa je bil narejen obvod pa ni šlo za nikakršen uboj, ker od kalija ne moreš umret, če le ta ne pride v tvoje telo! Lahko da je tudi to kaznivo dejanje (ne vem, nisem pravnik) vsekakor pa to ne more biti uboj
copcop
# 06.11.2018 ob 11:13
Zanimivo kako ga nekateri še vedno označujete za morilca! Pa očitno to ni! Vas ni vsaj malo sram?

Ne. Kako bi se vi počutili, če bi pri vašem bližnjem visela vrečka s kalijem povezana s cevko na žilo, zdravnik pa bi izjavil, da je to samo zaradi provokacije?!?

Vašega bližnjega bi zdravnik zasvojen z mamili uporabil za provokacijo in vi bi to mirno sprejeli?!?
kiliboy
# 06.11.2018 ob 11:12
To je sodni proces, ki bi moral vzpodbuditi odkrito, argumentirano in vsesplošno razpravo o evtanaziji. Kdaj, kako in pod kakšnimi pogoji, zakaj ja in zakaj ne. Na žalost se je razprava začela na napačnem koncu, to je v sodni dvorani.

Naj začnem; osebno za, a pod zelo strogimi pogoji.
Viktor O
# 06.11.2018 ob 11:07
Bog ne daj da bi moral kdaj na nevrološko v Ljubljano.
amigo
# 06.11.2018 ob 19:25
Citat Kröllovega pričanja na sodišču: "Če Radan na smrt umirajočim bolnikom ne bi pred smrtjo dal morfija, bi sicer živeli nekaj minut ali celo ur več, vendar bi umirali v hudih bolečinah in trpljenju".

Neverjetno, sojenje je trajalo kar tri leta. Brez enega dokaza, da je nekoga umoril. Za neke recepte in slike pa človeka ne moreš obsodit na 20 let zapora.
Homer.
# 06.11.2018 ob 18:14
@veza
Če in ko boš na tistem oddelku, itak ne boš vedel za sebe, z eno nogo pa boš že v "onostranstvu".
To je oddelek, kjer nobenega zdravljenja ni več, je le lajšanje bolečin
5fiver
# 06.11.2018 ob 17:14
Vesel sem za tega Gospoda Radana ! Tožilka se bo pritožila ? Rad bi videl njene argumente in dokaze ? Gospod Radan, žal mi je da ste šli skozi vse to. V nobenem primeru niste kriv, niti formalno, niti moralno. Glavo gor !
Kapitan Kljuka
# 06.11.2018 ob 16:21
Radan heroj!

Uzakonite evtanazijo!
Kazalo