Podrobnosti preiskave je predstavil Damjan Petrič s PU-ja Ljubljana. Foto: PU Ljubljana
Podrobnosti preiskave je predstavil Damjan Petrič s PU-ja Ljubljana. Foto: PU Ljubljana
Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, mora biti mehansko zaščiten. Če se orožje hrani v pritličju zgradbe, morajo biti vsa okna od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena morajo biti tudi okna s kovinskimi okvirji in z varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo.
Ministrstvo za notranje zadeve

Vlom se je zgodil v noči na sredo, ko so storilci vlomili v poslovne prostore podjetja, ki se ukvarja s prodajo orožja. Odnesli so več deset pištol ter dva bombometa. Kot poudarjajo policisti, gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje, in orožje, za katero je potrebno dovoljenje.

Za bombomet sta promet in posest posameznikom prepovedana, ker gre za vojaško orožje. Trgovine, ki so registrirane za prodajo orožja, lahko sicer takšno orožje pod določenimi pogoji prodajajo, vendar ne posameznikom. Smejo pa ga prodajati vojski, policiji in drugim varnostnim subjektom.

Kot je v izjavi za javnost pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na PU-ju Ljubljana Damjan Petrič, intenzivne aktivnosti za izsleditev storilcev in ukradenega orožja še potekajo. Policisti pa preiskujejo kaznivi dejanji velike tatvine ter nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in prometa z njima. Za oboje je zagrožena kazen do pet let zapora.

Podrobnosti policija zaradi interesa preiskave še ne more razkriti. Vse od srede so sicer policisti pregledovali bližnjo in širšo okolico in skušali zavarovati sledi in predmete, ki bi služili kot dokaz v nadaljnjih postopkih. Kot je še dejal Petrič, so takoj po prejemu prvih obvestil in zbranih dokazov obvestili tudi partnerske službe doma in v tujini, tuje varnostne organe ter pristojne inšpekcijske službe.

Objekt, od koder je bilo orožje ukradeno, je po Petričevih besedah tehnično varovan. Nadzor in pristojnost nad opravljanjem tehničnega varovanja, hrambe, pa opravlja inšpekcija v okviru ministrstva za notranje zadeve. "Po naših podatkih tukaj posebnosti ni bilo oziroma policija o njih ni bila obveščena," je še dejal. Podrobneje o tem, na kakšen način so storilci vlomili in izvedli krajo orožja, pa zaradi interesa preiskave in zavarovanja sledov ni želel govoriti.

Ministrstvo za notranje zadeve je že odredilo nadzor trgovcev z orožjem

Notranji minister Boštjan Poklukar je Inšpektoratu RS za notranje zadeve takoj po vlomu odredil izredni nadzor pri vseh trgovcih z orožjem, so sporočili z ministrstva. Kot so zapisali, ima podjetje 365 PLUS, v katerega so vlomili, sicer vsa potrebna dovoljenja za prodajo.

V omenjenem podjetju so inšpektorji leta 2015 opravili dva nadzora glede prometa s pirotehniko in orožjem. Pri orožju nepravilnosti niso ugotovili, pri pirotehniki pa so trgovcu izrekli prepoved prodaje in globo v višini 5.000 evrov, saj so ugotovili, da pirotehnične izdelke prodaja brez ustreznega dovoljenja. Nadzor so izvedli tudi v letu 2017, v njem pa nepravilnosti niso ugotovili.

Prostor, kjer se hrani orožje, mora biti mehansko zaščiten

Ob tem na ministrstvu pojasnjujejo, da se na podlagi zakona o orožju lahko s prometom z orožjem, ki pomeni tudi trgovino z orožjem, ukvarjajo gospodarske družbe in podjetniki, ki izpolnjujejo splošne pogoje za poslovanje gospodarske družbe in posebne pogoje po omenjenem zakonu. Trgovec pa lahko začne opravljati svojo dejavnost, ko dobi dovoljenje ministrstva za notranje zadeve.

Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, je lahko namenjen izključno hrambi orožja in mora biti mehansko zaščiten. Mehanska zaščita prostora pomeni, da morajo biti vsa okna, če se orožje hrani v pritličju zgradbe, od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Mehansko zaščitena morajo biti tudi okna s kovinskimi okvirji in z varnostno zasteklitvijo. Vrata v prostoru, kjer se hrani orožje, morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju. V primeru enotočkovnega zaklepanja morajo biti vrata dodatno varovana s prečno zaporo, navajajo na ministrstvu.

Kot še dodajajo, mora biti v času, ko v objektu ni prisotnih oseb, prostor tudi elektronsko zaščiten s senzorji gibanja, videonadzorom ipd. Za določene kategorije orožja, če se v prostoru hrani več kot 30 kosov, pa mora biti v času, ko v objektu ni oseb, signal vezan na intervencijski center varnostnega podjetja. Na ministrstvu sicer poudarjajo, da je področje trgovine z orožjem v Sloveniji zelo dobro urejeno ‒ tako zakonodajno z zakonom o orožju in drugimi podzakonskimi predpisi kot v tudi praksi pri samih trgovcih.

Tatovi ukradli pištole in dva bombometa