Proti Zidarju teče več sodnih postopkov, a se jih zaradi slabega zdravja že nekaj časa ne udeležuje. Foto: BoBo
Proti Zidarju teče več sodnih postopkov, a se jih zaradi slabega zdravja že nekaj časa ne udeležuje. Foto: BoBo

Komisija, ki so jo sestavljali specialisti ortopedije, nevrokirurgije, nevrologije, interne medicine in psihiatrije, so ugotovili, da se je zdravstveno stanje nekdanjega prvega moža SCT-ja bistveno slabše kot ob zadnji zdravniški oceni, poroča Delo.

Novo izvedensko mnenje je namreč naročila ljubljanska okrožna sodnica Vesna Podjed, ki vodi enega izmed več sodnih postopkov, ki potekajo proti Zidarju. Ugotovitve ortopeda, nevrologa in nevrokirurga so pokazale, da bi bil Zidar sposoben spremljati sojenja ob določenih omejitvah - največ pol ure oz. eno uro z desetminutnimi premori -, precej slabše stanje pa je pokazalo poročilo psihiatričnega izvedenca, ki meni, da Zidar ni zmožen abstraktnega razmišljanja ali zbranega pogovarjanja o eni temi in razumevanja globljih pomenov stvari, še piše časnik.

A to ne pomeni samodejne odločitve, da Zidar ni sposoben za sojenje. Izvedence bo na naslednjih obravnavah zaslišalo tožilstvo.

Zagovornik prepričan, da ne bo zmožen prestajati kazni
Kot omenjeno, je sodišče oktobra lani odločilo, da Zidar ni sposoben prestajati 14-mesečne zaporne kazni, na katero je bil obsojen v zadevi Čista lopata, saj potrebuje stalno pomoč tretje osebe, zato ne more živeti v zaporu. Po enem letu, 1. oktobra letos, bodo odločitev znova pregledali, a je njegov zagovornik Boštjan Podgoršek že oktobra dejal, da izvedensko mnenje jasno izkazuje, da "Zidar tudi v prihodnje ne bo zmožen prestajanja zaporne kazni".