Za temi vrati se je ves dan odvijala prava drama. Foto: Eugenija Carl
Za temi vrati se je ves dan odvijala prava drama. Foto: Eugenija Carl
Policija
Po koncu drame je policija prizorišče zapustila in žensko odpeljala s seboj. Foto: Eugenija Carl
Lucija, gasilci
Na pomoč so prihiteli tudi gasilci. Foto: Eugenija Carl
V Luciji se je cel dan odvijala drama v bloku

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl je sporočila, da so policisti s seboj poleg ženske odpeljali še dve osebi, njeno sestro in njenega podpornika. Policisti zdaj opravljajo ogled kraja dogodka, stanovalci, ki so bili 11 ur evakuirani, pa se bodo lahko začeli vračati nazaj v svoja stanovanja.

Drama se je začela zjutraj, ko so policisti zjutraj izvršitelje spremili v stanovanje, od koder bi morali žensko deložirati, ona pa jih je pričakala sedeč na jeklenki. Takoj so zavarovali kraj dogodka in evakuirali stanovanjsko stavbo, na kraj dogodka pa poklicali pogajalca, je za TV Slovenija pojasnila tiskovna predstavnica PU-ja Koper Anita Leskovec.

Pozneje je ženska v stanovanje spustila enega svojih somišljenikov, ki je nato policistom predal dve od treh jeklenk.

Edi Mavsar je za TV Slovenija poročal, da so na prizorišče dogodka poleg več deset policistov in policijskega pogajalca prihiteli tudi gasilci in civilna zaščita (ti so pozneje pred stanovanjsko stavbo namestili napihljive blazine), kraj dogodka je obiskal tudi piranski župan Peter Bossman, ki je dejal: "Jaz sem se z gospo pogovarjal, ko je vsak dan sedela pred sodiščem, in sem ji povedal, da razumem njene stiske. Ona pa je rekla, da si želi samo svoje stanovanje, nič drugega. Ona meni, da je sodišče ravnalo nezakonito, saj je bila pripravljena poravnati svoje dolgove, če sem prav razumel. Ampak se je sodišče vseeno odločilo, da gre naprej z izvršbo."

Stanovanje prodali maja 2014
Na okrajnem sodišču v Piranu so Eugeniji Carl pojasnili, da je dražba potekala že maja 2014, o čemer sta bila tako ona kot njen odvetnik obveščena konec marca istega leta, zato ne držijo navedbe, da o prodaji stanovanja ni vedela nič, so zapisali. Stanovanje so prodali za dobrih 80 tisočakov, od tega zneska pa so ji po plačilu terjatev nakazali razliko, malo več kot 74.000 evrov.

So pa pojasnili še, da je bilo zoper omenjeno žensko podanih sedem zahtev za izvršbo. Skupno so upniki zahtevali okoli 20.000 evrov (brez obresti in stroškov), a je gospa po postopku prodaje nepremičnine svoje dolgove poplačevala, zato je nekaj upnikov pozneje zahtevek za izvršbo umaknilo. V tem trenutku je proti omenjeni ženski odprtih še pet zadev, pravijo na sodišču (glavnica skupaj znaša okoli 2.500 evrov), a je za vse primere predlagana le izvršba na sredstva na računu. Ločeno pa poteka tudi postopek deložacije.

Ministrica upa na rešitev
Problematike se je na tiskovni konferenci dotaknila tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki je dejala, da se omenjena težava rešuje že nekaj časa. Ženski so ponudili več mogočih rešitev, zato ministrica upa, da bo center za socialno delo pomagal in da se jim bo uspelo dogovoriti o rešitvi.

V Luciji se je cel dan odvijala drama v bloku