V zameno za spolne storitve naj bi Janković farmacevtki omogočil zaposlitev v ljubljanskih lekarnah. Foto: BoBo
V zameno za spolne storitve naj bi Janković farmacevtki omogočil zaposlitev v ljubljanskih lekarnah. Foto: BoBo

Prejemanja podkupnine me je obtožil obsojen zapornik, gospoda bom kazensko ovadil - podkupnin ni bilo.

Janković
false
Janković vse obtožbe zanika. Foto: BoBo
Janković ne namerava odstopiti
Kriminalisti pregledali posle MOL-a in KPL-ja

Na tri različne točke, na katere se nanaša preiskava, se je župan Zoran Janković odzval na izjavi za javnost pred stavbo Mestne občine Ljubljana. Med drugim je zatrdil, da nikoli ni zahteval nobenih podkupnin. "Prejemanja podkupnine me je obtožil obsojen zapornik - gospoda bom kazensko ovadil - podkupnin ni bilo," je izjavil. Policijo je obenem pozval, naj predložijo dokaze o podkupovanju.

V drugi točki mu očitajo, da je na podlagi obiska predstavnika KPL-ja poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi Jelši. Jankovič je pojasnil, da je res, da mu je predstavnik KPL-ja navedel, da je razpis prirejen za Hidrotehnik. Zato je poklical direktorja VO-KA-ja in mu naročil, naj prehude pogoje umaknejo iz razpisa.

Janković: Vse smo delali zakonito
Po objavi razpisa so prejeli štiri ponudbe, razpisnim pogojem so ustrezale tri in vsi trije ponudniki so bili na pogajanjih v mestni hiši. "Posla ni dobil KPL, ampak Hidrotehnik, njegova cena je bila za 41 odstotkov nižja od prvotno ponujene," je poudaril Jankovič. To pa po njegovih besedah dokazuje, da ni bilo nepravilnosti in je posel dobil nojboljši ponudnik.

V tretji točki Jankoviću očitajo, da naj bi v zameno za spolne usluge omogočil pomoč pri zaposlitvi. "Spolnih uslug nisem nikoli zahteval, omenjena je bila v lekarnah zaposlena že leto, preden naj bi se to zgodilo," je pojasnil. Na novinarska vprašanja ni odgovarjal. Zatrdil je le, da so vse obtožbe lažne in da se bo to v postopku tudi izkazalo. Odstopiti ne namerava, saj so ves čas delali zakonito, je zatrdil.

163 milijonov v 12 letih
Po poročanju POP TV-ja naj bi po neuradnih informacijah kriminalisti s prisluhi ugotovili, da je Janković v obdobju med 2012 in 2014 od vsakega posla MOL-a s Komunalnim podjetjem Ljubljana (KPL) dobival 10 odstotkov. Prisluškovali naj bi mu dve leti.

Podkupnine naj bi Jankoviću izplačeval nekdanji lastnik KPL-ja Ranko Mimović, ki je trenutno v zaporu. Gotovinska izplačila KPL-ja pa naj bi pobiral Jure Janković, mlajši županov sin. Po informacijah medija 24ur.com naj bi Jure Janković podkupnino jemal kar po različnih ljubljanskih parkiriščih v gotovini med 40.000 in 80.000 evrov.
KPL je po podatkih Supervizorja od 2003 do 2015 od MOL-a prejel nekaj več kot 148 milijonov evrov, njegovo hčerinsko podjetje KPL rast pa nekaj manj kot 15 milijonov evrov.

Po poročanju Financ ima KPL koncesijo za vzdrževanje ljubljanskih cest in opravljanje zimske službe. Lani pa je ustvarilo 22,3 milijona evrov prihodkov in dober milijon evrov čistega dobička (ter dva milijona evrov kosmatega denarnega toka). KPL pa je tudi gradbeno podjetje, ki opravi večino gradbenih poslov, kjer je naročnik MOL. Tako je prenavljal Trg republike in Slovensko cesto.

Drugi sum kaznivega dejanja, ki ga preiskujejo kriminalisti, se neuradno nanaša na nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. V zameno za spolne storitve naj bi Janković farmacevtki omogočil zaposlitev v ljubljanskih lekarnah.

Hišne preiskave že v četrtek
V četrtek je Janković po opravljeni hišni preiskavi razlagal, da so bili kriminalisti "korektni", da so pobrali le zapiske s kolegijev zadnjih dveh let in da je bila "preiskava opravljena na podlagi ovadbe človeka, ki je pravnomočno obsojen in je v zaporu." Medtem, ko so bile prvotne neuradne informacije, da naj bi kriminalisti pregledovali sume nepravilnosti pri izgradnji kanalizacije na Rakovi Jelši, saj so bile po poročanju nekaterih medijev preiskave opravljene tudi na KPL-ju in Vo-Ka-ju. Toda preiskava je za ljubljanskega župana bistveno bolj neprijetna.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič je v četrtek povedal le, da protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, ki so kazniva dejanja storili med letoma 2012 in 2014. Osumljenci pa so kazniva dejanja storili pri upravljanju s premoženjem občine, tako da je občina plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa je zase zahteval denarno nagrado v višini 10 odstotkov.

"Eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila, povezanega z gradbenimi deli, ki sta ga naročila občina in javno podjetje," je tudi pojasnil Majhenič in dodal, da je do kaznivih dejanj prišlo tudi pri nezakonitem posredovanju pri zaposlitvi javnega uslužbenca v javnem podjetju in tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe, povezane s fiktivnim poslom pri prodaji vrednostnih papirjev. "Gospodarsko družbo iz Ljubljane naj bi tako oškodovali za več kot 150.000 evrov," je dodal Majhenič.

KPL živi na račun MOL-a
Ovadbo o kateri je govoril Janković, naj bi kriminalistom podal nekdanji največji lastnik podjetja CPL Naložbe, že prej omenjeni švicarsko-slovenski poslovnež Mimović. CPL Naložbe, v lasti so imele tako Cestno podjetje Ljubljana (CPL) in preko njega tudi KPL, je končal v stečaju. KPL je sicer v začetku oktobra kupilo bosansko podjetje MG Mind, ki ga vodi Mladen Milanović in je zanj plačalo skoraj osem milijonov evrov.

Mimović je trenutno v zaporu, saj je maja lani priznal krivdo za kaznivi dejanji goljufije in bil nato obsojen na dve leti zapora in plačilo 99.240 evrov stranske denarne kazni. V zadevi je šlo za protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Mimović izplačeval nekdanje nepremičnine družine Janković?
Mimović je CPL Naložbe obvladoval preko svoje družbe Patera. CPL Naložbe je prevzel marca 2013. Patera pa je po tedanjem poročanju Financ postala tudi lastnica dveh zazidljivih zemljišč v Podutiku in ob Cesti dveh Cesarjev in sicer preko prevzema podjetij, ki so jih neuradno povezovali z Jankovićevo družino.

Četrtkove hišne preiskave v KPL-ju niso bile prve. KPL so kriminalisti preiskali že v začetku lanskega leta, saj naj bi Mimovića in sodelavce sumili tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarje. Šlo naj bi tudi izčrpavanje CPL-ja in KPL-ja, ki je eksistenčno odvisen od koncesije MOL-a, ki predstavljala okoli 80 odstotkov njegovih prihodkov.



Prejemanja podkupnine me je obtožil obsojen zapornik, gospoda bom kazensko ovadil - podkupnin ni bilo.

Janković
Janković ne namerava odstopiti
Kriminalisti pregledali posle MOL-a in KPL-ja