Predsednik SDS-a Janez Janša je pričal v tožbi SDS-a proti novinarju Dela Dejanu Karbi zaradi njegovega pisanja, da je denar iz Patrie končal v SDS-u. Foto: BoBo
Predsednik SDS-a Janez Janša je pričal v tožbi SDS-a proti novinarju Dela Dejanu Karbi zaradi njegovega pisanja, da je denar iz Patrie končal v SDS-u. Foto: BoBo
Janez Janša in Franci Matoz
Sodišče je Janši sprva sodbo skušalo vročiti preko njegovega zagovornika Francija Matoza. Foto: BoBo
Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria, 19. 3. 2014
Janši so ob odhodu iz sodne palače vročili pravnomočno sodbo v zadevi Patria. Foto: BoBo

V SDS-u so novinarja Dela Dejana Karbo tožili po objavi članka z naslovom Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. SDS želi tako javno opravičilo kot plačilo 55.000 evrov odškodnine.

Janša je tokrat pričal kot zastopnik stranke in dejal, da je Karba objavil čisto laž, ki jo je demantiral tudi tisti, ki naj bi Karbi dal to informacijo, torej finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist.

Pojasnil je še, da je SDS največja stranka v državi, ob vsakih volitvah pa poslovanje stranke preverja računsko sodišče. Očitki, da se je stranka financirala ilegalno, pa so SDS prizadeli, ker je odvisna od zaupanja v ljudi oziroma glasov.

Sodnico je ob tem zanimalo, kako je ta objava škodila SDS-u. Janša je odgovoril, da se je poznalo na parlamentarnih volitvah leta 2011, ko so se slabše odrezali kot leta 2008. Bilo je tudi mnogo ponavljanja in pojasnjevanja, da niso dobili tega denarja, je še dodal Janša.

Karba je prišel do določenih dokumentov
Toženi novinar Dejan Karba je poudaril, da je članek nastajal v skladu z novinarskimi standardi. Pojasnil je še, da je prišel do določenih dokumentov, v pogovoru z Björkqvistom pa sta ugotovila, da bi bilo najbolje, da Karba pride na Finsko in jih pogledata.

V Helsinke je nato tudi odpotoval. Björkqvist na srečanju ni govoril v pogojniku, temveč v trdilni obliki. Med drugim mu je dejal, da je denar iz Patrie končal v SDS-u in ne pri Janši, je povedal Karba.

Björkqvist in njegov sodelavec naj bi Karbo tudi opozorila, da Janša na zaslišanjih ne govori resnice. Karba si je na srečanju delal zapiske, nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir pa je v današnjem pričanju potrdil, da je Karba pogovor tudi posnel. Vendar pa je Karba danes po koncu naroka povedal, da posnetka ne želi objaviti.

Kršitev dogovora s finskim preiskovalcem
Dogovor je bil, da Karba povedanega ne objavi javno, a je ob prihodu domov s Koširjem pretehtal, da je zadeva v javnem interesu in bodo ta dogovor prekršili. Po objavi ju je zato tudi poklical Björkqvist in dejal, da povedano ne bi smelo biti objavljeno, saj je zadeva še vedno v predkazenskem postopku in je zato imel težave z nadrejenimi.

Prav zato naj bi mu dejal, naj razume, da bo moral zadeve javno zanikati. Košir je dodal, da od Björkqvista, ko sta se po objavi pogovarjala, ni dobil nobenega namiga, da navedbe v članku zanika. Dodal je še, da se je večina zapisnega izkazala za popolnoma točno in Karbi še danes zaupa.

Karba je ob tem dodal, da sta mu tudi dva vira iz SDS-a potrdila, da je bilo v tistem času v stranki več denarja kot običajno.

Sodnica je sklenila dokazni postopek, a je odvetnik SDS Franci Matoz na zapisnik podal ugotovljeno kršitev, ki naj bi se zgodila, ker sodišče ni ugodilo njegovemu predlogu, da se zasliši Björkqvista. Sodba bo poslana pisno.

Janši vročili sodbo
Janši so ob odhodu iz sodne dvorane vročili sodbo višjega sodišča v zadevi Patria. Sodišče mu je sprva sodbo skušalo vročiti prek njegovega zagovornika Francija Matoza, vendar se je zapletlo. Na sodišču so pojasnili, da tako ravnajo na podlagi predhodnega dogovora z Matozom, ki pa je sodišču razložil, da se sodbe sodišč vročajo osebno, ne prek zagovornikov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so ob tem pojasnili, da je Matoz podpisal povratnico, dobil oba izvoda ter tudi spremni dopis z naročilom, naj vroči sodno pisanje tudi svoji stranki.

Zakonsko ni določeno, do kdaj mora odvetnik vročiti sodbo, niti do kdaj mora vrniti sodišču podpisano vročilnico. Sodba postane izvršljiva, ko jo vse stranke prevzamejo, in takrat lahko okrožno sodišče obsojence pozove na prestajanje zaporne kazni.

Kakor predvideva zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, okrožno sodišče obsojenca na prestajanje kazni pozove najpozneje v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe.

Janša je glede vročitve sodbe v Odmevih komentiral: "Sodba mi je bila vročena na enak način kot obljuba nagrade, se pravi neugotovljenega dne na neugotovljen komunikacijski način od neugotovljene osebe."

Sodba je pravnomočna
Višje sodišče je konec aprila potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, s katero so predsednik SDS-a in nekdanji premier Janša, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič krivi koruptivnih dejanj v zadevi Patria. Sodba je tako pravnomočna.

Janša je obsojen na dve leti zapora, Črnkovič in Krkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni in sodne takse. Obsojeni so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim še na voljo, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je na ustavno sodišče tako v petek vložil ustavno pritožbo.

Posnetek izpred sodišča

Janša le dobil sodbo
Janša in Karba na sodišču
Janša le dobil sodbo
Janša in Karba na sodišču