Kdaj bo ustavno sodišče pritožbo obravnavalo, v tem trenutku še ni znano. Foto: BoBo
Kdaj bo ustavno sodišče pritožbo obravnavalo, v tem trenutku še ni znano. Foto: BoBo


Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je potrdil, da so danes prejeli Janševo pritožbo. Kdaj jo bo ustavno sodišče obravnavalo, pa še ni znano. Predvidoma danes naj bi ustavno pritožbo vložil tudi zagovornik Toneta Krkoviča, v kratkem pa še odvetnik Ivana Črnkoviča.

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je za STA potrdil, da so danes prejeli Janševo pritožbo. Kdaj jo bo ustavno sodišče obravnavalo, pa v tem trenutku še ni znano.

Janša naštel domnevne kršitve
Janša je pozneje na Twitterju zapisal, da v ustavni pritožbi ne predlaga izločitve dokazov, ker jih ni, niti razveljavitve člena zakona, da si ne bi kdo na ta način opral rok.

Objavil je tudi člene ustave, na katere se sklicuje v ustavni pritožbi: vložena ustavna pritožba zaradi kršitev pravice do neodvisnega sodišča, načela zakonitosti v kazenskem pravu, pravice do obrambe, enakega varstva pravic, načela nedolžnosti. Po njegovem mnenju so kršeni 22., 23., 27., 28. in 29. člen ustave ter 6. člen evropske konvencije o človekovih pravicah.

Pritožila se bosta tudi Krkovič in Črnkovič
Predvidoma danes naj bi ustavno pritožbo vložil tudi Tone Krkovič, je pojasnil njegov odvetnik Jože Hribernik. Tudi zagovornik Ivana Črnkoviča Dejan Markovič je napovedal, da bo ustavno pritožbo vložil v kratkem.

Janša, Krkovič in Črnkovič so obsojeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

V splošnem ustavno sodišče lahko pritožbo sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

Ustavno sodišče lahko v postopku odločanja o ustavni pritožbi posamičen akt odpravi oziroma razveljavi in vrne zadevo pristojnemu sodišču v novo odločanje. Če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji, lahko tudi samo odloči o sporni pravici oziroma svoboščini. Janša se je na ustavno sodišče obrnil že po drugostopenjski sodbi, a so sodniki tedaj pritožbo zavrgli, saj Janša tedaj še ni izčrpal vseh pravnih sredstev