Zmago Jelinčič je leta 2010 po aretaciji poslanskega kolega Srečka Prijatelja o Mikuževi med drugim izjavil tudi,
Zmago Jelinčič je leta 2010 po aretaciji poslanskega kolega Srečka Prijatelja o Mikuževi med drugim izjavil tudi, "da je delovala kot sodelavka policije in pisala poročila o članih SNS-a in delovanju SNS-a in jih oddajala policistom". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Jelinčič si je kazen prislužil zaradi štirih žaljivih obdolžitev, uperjenih proti Lari Mikuž, ki je bila v DZ-ju zaposlena na delovnem mestu podsekretarke poslanske skupine SNS-a.

Zasebno tožbo je Mikuževa vložila potem, ko je Jelinčič leta 2010 po aretaciji poslanskega kolega Srečka Prijatelja o njej med drugim izjavil tudi, "da je delovala kot sodelavka policije in pisala poročila o članih SNS-a in delovanju SNS-a in jih oddajala policistom".
Jelinčič je nato z Mikuževo tudi prekinil sodelovanje, ta pa ga je tožila, ker je v javnosti o njej govoril žaljivo.

Poldrugi mesec za vsako žalitev
Sodnica je zdaj presodila, da očitki iz tožbe Mikuževe držijo in Jelinčiča za štiri prispevke, objavljene na TV Slovenija, v Večeru, na Info TV in v Dnevniku obsodila na enotno pogojno kazen pet mesecev zapora oziroma za vsako posamezno žalitev po mesec in 15 dni zapora.

Nekdanji poslanec, ki bo prav tako moral na svoje stroške sodbo objaviti v časnikih Večer in Dnevnik ter poravnati sodne stroške, pa je po sojenju dejal, da je pričakoval obsodilno sodbo in napovedal, da se bo na sodbo verjetno pritožil.