Kangler pravi, da so obtožbe proti njemu povsem brez dokazov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Kangler pravi, da so obtožbe proti njemu povsem brez dokazov. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Kangler je pred sodiščem zavrnil vse očitke tožilstva in povedal, da ne razume "obtožb, ki ne temeljijo na niti enem dokazu". Poudaril je, da se še vedno zelo slabo počuti, a da je prišel na sodišče, da ne bi bilo vtisa, da beži od odgovornosti. "Nikoli nisem bežal pred sodiščem. Tudi danes ne," je dejal novinarjem ob odhodu iz sodne dvorane.

Po navedbah tožilca Borisa Marčiča je namreč Kangler med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da naj sklad razpiše prosto delovno mesto pripravnika in na tem mestu zaposli Bahovo, pozneje pa podžupanji plača še šolnino za študij.

Tožilec je tokratno obtožnico združil še z zgodbo o nepravilnostih pri spornem nakupu samskega doma na Pobrežju. Kangler, tako trdi Marčič, je leta 2009 tudi naročil Vindiš Furmanovi, da sklad priredi razpis in za več kot 1,3 milijona evrov odkupi bivalne enote od strica Kanglerjeve žene Radivoja Vasića oziroma njegovega podjetja Vamar.

Odvetnik podvomil o metodah tožilstva in policije
Sicer pa je Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak zahteval izločitev dokazov, ki so bili zbrani na podlagi prisluškovanja. Med drugim je opozoril, da je tožilstvo prekoračilo dveletni rok za začetek kazenskega pregona na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov ter podvomil o ustreznosti ravnanja policije z izsledki prisluhov.

"Policija bi morala, potem ko so se nehali izvajati prikriti preiskovalni ukrepi, vse izsledke izročiti tožilcu. Pa jih očitno ni. Še vedno jih hrani in misli, da jih še vedno lahko hrani, čeprav je jasna določba zakona in jasna sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, da to ne gre. Torej gre za očitno neustavno in nezakonito ravnanje policije v tej konkretni zadevi," je pojasnil.

Tožilstvo je obrambo ob tem obtožilo, da gre le za zlorabo procesnih pravic in zavlačevanje postopka. Sodnica Alenka Golčer mora zdaj vse te predloge preučiti in šele nato se lahko začne glavna obravnava.