Direktor Športnih objektov Maribor je poudaril, da so v kopališču Pristan zagotovili vse potrebno za varnost, kar da so potrdile tudi vse inšpekcije. Foto: MMC RTV SLO
Direktor Športnih objektov Maribor je poudaril, da so v kopališču Pristan zagotovili vse potrebno za varnost, kar da so potrdile tudi vse inšpekcije. Foto: MMC RTV SLO


Sojenje proti domnevno odgovornim za nesrečo se je zgodilo štiri leta po dogodku. Na predobravnavnem naroku na mariborskem sodišču je državna tožilka Ivanka Slana dvema domnevno odgovornima ponudila nižjo kazen v zameno za priznanje.

Tako lastnik podjetja Kiki Kristjan Habjanič kot direktor Športnih objektov Maribor Anton Knez sta ponudbo odločno zavrnila in zatrdila, da sta nedolžna.

Tretji obtoženi, izvajalec tečaja Jernej Lorbek, se je udeležbe opravičil. O očitanem kaznivem dejanju, povzročitvi smrti iz malomarnosti, se bo lahko izrekel na predobravnavnem naroku prihodnji teden.

Povzročitev splošne nevarnosti
Habjaniča in Kneza zaradi organizacijskih in tehničnih nepravilnosti pri organizaciji plavalnega tečaja obtožnica dolži povzročitve splošne nevarnosti, tožilstvo pa jima je ob priznanju krivde ponudilo vsakemu po osem mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let. Pri tem je, kot je pojasnila tožilka, kot olajševalne okoliščine pri obeh upoštevala dozdajšnjo nekaznovanost in njuna ravnanja po nesreči. Ker krivde nista priznala, je Slana napovedala ostrejše kazni, a jih še ni specificirala.

Knez: Storili smo vse za varnosti
Prvi je dejal, da so v Športnih objektih Maribor storili vse, da se tovrstni primeri ne bi zgodili, ves čas so bili tudi pod nadzorom pristojnih inšpekcij, ki nepravilnosti niso ugotovile. Poleg tega se je tragedija po njegovih besedah zgodila po končanem tečaju, zato se, čeprav dogodek obžaluje, ne počuti krivega.

Habjanič: Bili smo zgolj reševalci
Odločno je svojo odgovornost zavrnil tudi Habjanič, ki je dejal, da zdaj že likvidirano podjetje Kiki ni nikoli izvajalo plavalnih tečajev, pač pa je skrbelo zgolj za reševalno pomoč. Njegov odvetnik David Šega je kot dokazni predlog predlagal tudi posnetek pogovora med Habjaničem in Knezom, ki ga je ta posnel na svoj telefon. Iz pogovora naj bi bilo razvidno, da je bil Kiki le uradno izvajalec programa, in sicer zgolj zato, da so lahko nekaterim voditeljem tečajev, ki niso imeli statusa študenta, prek podjetja nakazali plačilo.

Dvomljivo pridobljeno dokazno gradivo
O tem, ali bo sodišče dokazno gradivo dovolilo, se bo odločalo samo, a je sodnica Tanja Rot že vnaprej opozorila, da gre za posnetek, pridobljen na dvomljiv način. Odločitev o tem je sodišču prepustila tudi tožilka, ki je po obravnavi dejala, da ne verjame, da bi sodišče tak dokaz lahko upoštevalo, zato tudi ne pričakuje morebitnih sprememb v obtožnici.

Glavne obravnave se bodo začele 27. marca.
Deček izginil, našli so ga na dnu bazena
Šestletni deček se je ponesrečil 10. februarja 2010 med obiskom plavalnega tečaja, ki ga je za svoje otroke v Pristanu pripravila Osnovna šola Franca Rozmana - Staneta iz Maribora. Ko je bilo plavalne ure že konec, je deček neopazno izginil, na dnu bazena pa so ga prvi opazili njegovi sošolci. Kljub nudeni prvi pomoči je deček pozneje umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Na mariborskem sodišču poteka tudi odškodninska tožba družine umrlega dečka, s katero ta od odgovornih zaradi duševnih bolečin zahteva skoraj 82.000 evrov. Oče, mati in polbrat umrlega dečka vsak svoj del odškodnine zahtevajo od Zavarovalnice Maribor, kjer so imeli Športni objekti Maribor zavarovano odgovornost, pa tudi od Habjaniča oziroma njegovega nekdanjega podjetja, ki je izvajalo tečaje plavanja.