Na okrožno sodišče v Novi Gorici je tožilstvo vložilo obtožnico zoper dva zdravnika. Foto: MMC RTV SLO
Na okrožno sodišče v Novi Gorici je tožilstvo vložilo obtožnico zoper dva zdravnika. Foto: MMC RTV SLO

Zdravnika naj bi bila leta 2006 odgovorna za nenadno smrt tedaj 67-letnega Franja Batagelja. Med obravnavanimi dogodki je bil Saksida glavni dežurni zdravnik, Bartolič pa je Batagelja sprejel ob prihodu v bolnišnico, poroča Večer.

Umrl v dnevu, ko so ga sprejeli v bolnišnico
Batagelj naj bi dopoldne začutil bolečine v prsnem košu. Po besedah njegove žene so ga pol ure po sprejemu odpeljali na EKG in nato še na rentgen, potem naj bi tri ure obsedel v invalidskem vozičku na hodniku, vmes naj bi ga še enkrat peljali na rentgen. Še isti dan je umrl na oddelku za intenzivno nego.

Strokovna komisija: Prepočasna obravnava
Žena je zahtevala dokumentacijo moževega zdravljenja in jo poslala sodnemu izvedencu medicinske stroke. Po njegovem mnenju bi Batagelj ob sicer tvegani operaciji imel 85 odstotkov možnosti za preživetje, če bi ga pravilno obravnavali. Strokovna komisija šempetrske bolnišnice pa je presodila, da je bila obravnava pacienta prepočasna.

Bolnišnica je družini Batagelj po poročanju Večera ponudila odškodnino, ki pa so jo bili pripravljeni sprejeti, če se dežurni zdravnik Saksida javno opraviči in prizna napako. Ker tega ni naredil, so leto po Batageljevi smrti na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper oba zdravnika.