Črna kronika
Cerkniško komunalno podjetje in zavarovalnica sta s starši dečka sklenila poravnavo. Foto: BoBo

Dodaj v

Komunala po šestih letih pravdanja v poravnavo s starši umrlega dečka

Onesnaženje se je zgodilo zaradi obilnega deževja
11. september 2018 ob 17:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Cerkniško komunalno podjetje in zavarovalnica sta s starši dečka, ki je leta 2011 umrl po zapletih zaradi okužbe s kontaminirano vodo, v maju sklenila poravnavo.

Še ne eno leto star deček je umrl zaradi bakterije E. coli, s katero naj bi se okužil z zaužitjem vode neposredno iz pipe 5. junija 2011. Kljub vsem naporom in zdravljenju, ki je trajalo dobra dva meseca, mu zdravniki niso mogli pomagati.

Poravnava je tako prehitela odločanje višjega sodišča o pritožbi na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je lani odgovornost za dečkovo smrt pripisalo komunali, je poročal časopis Delo. Okrožno sodišče je oktobra lani z vmesno sodbo odločilo, da je za smrt dečka odgovorno Javno podjetje Komunala Cerknica, ker da bi se od skrbnega upravljavca vodovoda pričakovalo, da tako onesnaženje zazna in pravočasno ukrepa.

V sodnem postopku se je namreč izkazalo, da je bilo zajetje Obrh, s katerega je prišla voda, pogosto oporečno. Samo nekaj mesecev prej se je iz njega z isto bakterijo okužilo več kot 200 ljudi. Nadpovprečno prekoračenje vsebnosti omenjene bakterije so le dva dneva po tem, ko je vodo pil deček, izmerile tudi pristojne službe.

Onesnaženje zaradi obilnega deževja
Komunalno podjetje je na drugi strani ves čas trdilo, da dečkove okužbe ni mogoče z ustrezno gotovostjo povezati s pitjem vode iz javnega vodovodnega omrežja, da so z vodovodnim sistemom ravnali z ustrezno skrbnostjo, onesnaženje pa se je zgodilo zaradi nepredvidljivega zunanjega vzroka, to je obilnega deževja.

Podjetje se je na sodbo okrožnega sodišča pritožilo, a višje sodišče o zadevi ni odločalo, saj so v postopku mediacije 10. maja sklenili poravnavo. O njenih podrobnostih po pisanju spletne strani Dela obe strani molčita, je pa znano, da je štiričlanska družina umrlega malčka od cerkniškega komunalnega podjetja in Zavarovalnice Triglav, pri kateri ima podjetje zavarovano odgovornost, terjala 88.000 evrov.

G. K.
Prijavi napako
Kazalo