Zaradi pretečenega časa, dozdajšnjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da kitajska reševalna ekipa konča iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Šaksgam. Fotografija je simbolična. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Zaradi pretečenega časa, dozdajšnjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da kitajska reševalna ekipa konča iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Šaksgam. Fotografija je simbolična. Foto: freedigitalphotos.net

Glede na vse zbrane podatke predvidevamo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II.

Planinska zveza Slovenije
Dveh slovenskih alpinistov na Kitajskem ne iščejo več
Alpinca so nehali iskati

V petek je helikopter ponovno preletaval območje, kjer naj bi bila pogrešana alpinista, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno, so sporočili z zveze in dodali, da so reševalci pregledali predel ob reki, kjer niso našli sledi pogrešanih.

Zaradi pretečenega časa, dozdajšnjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena so svojci pogrešanih alpinistov skupaj s PZS-jem odločili, da kitajska reševalna ekipa konča iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Šaksgam, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije. "Glede na vse zbrane podatke predvidevamo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II," še pravijo na zvezi.

Izključena možnost, da sta še živa
Matjaž Šerkezi
, koordinator iskalno-reševalne akcije, je v Odmevih izključil možnost, da sta alpinista še živa, saj je minilo 20 dni od njunega zadnjega javljanja. Noben izkušen alpinist ne bi toliko časa čakal, da ga rešijo, ampak bi se s tega nevarnega območja, kjer je tudi snežilo in so se prožili plazovi, poskušal čim prej rešiti sam, poudarja.

Pojasnil je tudi, da sta Holc in Mežnar vedela, na kakšno območje gresta, in se zavedala tudi, da ni veliko možnosti, da bi ju iskali, če se ne javita. "Fanta sta vedela, v kaj se spuščata," je dodal.

Alpinista sta bila člana mednarodne odprave Shaksgam 2014. Cilj slovenskega dela odprave je bil vzpon na Durbin Kangri II (6898 m) prek skoraj 2000 m visoke stene. Alpinista sta se prek satelitskega telefona zadnjič javila 5. julija, ko sta sporočila, da čakata na ugodne razmere in da se bosta ponovno javila ob prihodu v bazo, ker je baterija njunega satelitskega telefona že precej prazna. Nato so na zvezi 15. julija dobili obvestilo, da se Holc in Mežnar ob dogovorjenem času nista vrnila na dogovorjeno mesto v dolini.

Ne glede na to, da je dvodnevna zamuda pri vrnitvi s tako zahtevnih vzponov običajna, je Planinska zveza Slovenije na prošnjo družin obeh alpinistov in po posvetovanju s številnimi poznavalci že isti dan po prejemu obvestila o pogrešanih alpinistih začela iskalno-reševalno akcijo, ki sta jo podprla tudi ministrstvo za zunanje zadeve in slovensko veleposlaništvo v Pekingu.

Iskanje je bilo zaman
Na PZS-ju so sprva upali, da se izkušena alpinista nista vrnila v bazni tabor, ker jima je to preprečila reka, ki je zaradi močne otoplitve narasla in bi jima lahko preprečila prehod. Drugi člani odprave, v njej so tudi alpinisti iz Velike Britanije, ZDA, Ukrajine in Nemčije, so območje nemudoma pregledali, a le do reke, saj prehod ni mogoč. Pozneje se je v iskanje vključil helikopter.

Slovenska alpinista, oba že z izkušnjami iz Himalaje, sta se pridružila mednarodni odpravi, katere glavni cilji so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barnag Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952 m) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Gre za izredno neraziskano območje, saj se večina odprav v dolini Šaksgam, gre za eno ali dve na leto, običajno odpravi na nasprotno stran doline v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak.

Glede na vse zbrane podatke predvidevamo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II.

Planinska zveza Slovenije
Dveh slovenskih alpinistov na Kitajskem ne iščejo več
Alpinca so nehali iskati