Kordež bo neuradno za zapahe, za vsa očitana kazniva dejanja, sedel za sedem let. Foto: BoBo
Kordež bo neuradno za zapahe, za vsa očitana kazniva dejanja, sedel za sedem let. Foto: BoBo
Kakšna bi lahko bila kazen za Kordeža?

Kordež se je s tožilstvom pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo. V tem primeru je že bil obsojen zlorabe položaja na šest let in pet mesecev zapora, a ga je vrhovno sodišče po prestanih 15 mesecih zaporne kazni oprostilo.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je za TV Slovenija že v ponedeljek povedal, da so s Kordežem "sklenili sporazum o priznanju krivde za nadaljevano kaznivo dejanje", in sicer zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin.

POP TV pa je nocoj poročal, da je Kordež krivdo priznal za vsa kazniva dejanja oškodovanja Merkurja, ne le v zadevi Primskovo, in se pogodil za sedem let zaporne kazni.

Nezakonito pridobili devet milijonov evrov
S preprodajo trgovskega centra Primskovo naj bi Kordež in sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Kakšna bi lahko bila kazen za Kordeža?