Bineta Kordeža je policija zaradi domnevno nezakonitih poslov že v začetku decembra 2010 pridržala in na njegovem domu opravila hišno preiskavo. Foto: BoBo
Bineta Kordeža je policija zaradi domnevno nezakonitih poslov že v začetku decembra 2010 pridržala in na njegovem domu opravila hišno preiskavo. Foto: BoBo
Merkur
Prvo tožbo proti bivšim članom uprave in nadzornega sveta je uprava nakelskega Merkurja vložila že januarja. Zahtevek se nanaša na devet milijonov evrov visoko oškodovanje pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem. Foto: MMC RTV SLO

Kordež naj bi s preprodajo trgovskega centra na Primskovem Merkur oškodoval za okoli devet milijonov evrov, zaradi česar mu grozi do osem let zaporne kazni, poroča Žurnal 24.

Pritožbe zoper obtožnico je sodišče zavrnilo
Poleg Kordeža se bodo na sojenju, ki se bo začelo 21. maja, zagovarjali tudi trije nekdanji Kordeževi tesni sodelavci, in sicer nekdanja nadzornica in finančnica v Merkurju Marta Bertoncelj, finančnica Janja Krašovec in Milan Jelovčan, član nekdanje Kordeževe uprave v Merkurju. Pred sodnika pa bo stopil tudi Oto Brglez, direktor koroškega gradbenega podjetja Kograd Igem, ki je kupilo trgovski center na Primskovem in ga nato prodalo Merkurju.

Zoper obtožnico, ki so jo sredi februarja zoper njih vložili tožilci za pregon organiziranega kriminala, so se sicer vsi pritožili, njihove pritožbe pa je sodišče zavrnilo. Pred dnevi so jim tudi sporočili, da jim bodo predvidoma sodili med poletnimi sodnimi počitnicami.

Prvo tožbo proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta je uprava nakelskega Merkurja vložila že januarja. Zahtevek se nanaša na devet milijonov evrov visoko oškodovanje pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem. Zaradi prenosa predkupne pravice in posledičnega neplačila razlike v ceni je pri preprodaji centra imelo podjetje za 9,025 milijona evrov škode, so takrat sporočili iz Merkurja.

Obtožnice zoper vse obdolžene so bile vložene 13. februarja, pravnomočne pa so postale 21. marca.

Decembra 2010 policija opravila hišno preiskavo
Kordeža je policija zaradi teh domnevno nezakonitih poslov v začetku decembra 2010 tudi pridržala in na njegovem domu opravila hišno preiskavo. Merkurjev trgovski center naj bi namreč dve leti prej kupila družba Merfin, prek katere je Kordež z omenjenimi sodelavci lastniško prevzemal Merkur. Okoli 10,5 milijona evrov za nakup pa naj bi Merfinu zagotovil kar Merkur.

Merfin naj bi nato center naprej prodal koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem, nato pa naj bi Kograd Igem trgovski center na Primskovem prodal nazaj Merkurju. S tem naj bi se tedanje vodstvo Merkurja okoristilo za nekaj manj kot deset milijonov evrov, za prav toliko pa podjetje menda oškodovalo. Sodišče v Kranju je sicer Kordežu že prepovedalo razpolagati s premoženjem.