Črna kronika
UKC
Sum je naznanilo samo vodstvo UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
       Glede na to, da smo na omenjenem segmentu relativno uspešni, se konkurenca trudi, da bi nas diskvalificirala tudi z nekaterimi nelegitimnimi prijemi, čeprav je teh očitkov, glede na obseg javnih naročil, pri katerih smo uspešni, neznatno malo.       
 Unistar

Dodaj v

Kriminalisti naj bi preiskovali domnevno prirejanje razpisov v UKC-ju Ljubljana

Poročanje portala Siol.net
23. maj 2018 ob 10:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je policiji naznanilo sume nepravilnosti pri najmanj dveh razpisih na področju informacijske tehnologije.

V UKC-ju Ljubljana so za Siol.net potrdili, da so Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obvestili o sumu protipravnega ravnanja pri pripravi dokumentacije za razpise za nabavo informacijske tehnologije (IT). Koliko razpisov in katere so naznanili, v UKC-ju niso razkrili zaradi interesa preiskave. A po informacijah omenjenega spletnega portala gre za najmanj dva razpisa.

"Po proučitvi omenjene prijave je NPU ocenil, da iz vsebine prijave niso podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Navedbe in domnevne nepravilnosti je treba še dodatno preveriti in pridobiti dokumentacijo," so za portal potrdili na policiji. NPU je zadevo v reševanje odstopil ljubljanski policijski upravi.

Merila v razpisih naj bi tako ustrezala vnaprej izbranemu ponudniku, to naj bi bilo podjetje Unistar LC, ki je eden najpomembnejših dobaviteljev IT-opreme v UKC-ju. V zadnjih desetih letih je namreč s to institucijo opravil za več kot deset milijonov evrov poslov.

Unistar: Konkurenca nas diskvalificira
V podjetju Unistar so za portal navedli, da so podjetje s 30-letno tradicijo in združujejo strokovnjake na več področjih informatike. Imajo skoraj 20 milijonov letnega prometa in zmerni dobiček, ki zagotavlja dolgoročno poslovanje. Podjetje si zagotavlja del prihodkov tudi iz naslova javnih naročil.

"Glede na to, da smo na omenjenem segmentu relativno uspešni, se konkurenca trudi, da bi nas diskvalificirala tudi z nekaterimi nelegitimnimi prijemi, čeprav je teh očitkov, glede na obseg javnih naročil, pri katerih smo uspešni, neznatno malo. Hkrati pa imajo vsa konkurenčna podjetja možnost prerekanja v procesu postopka in oddaje javnega naročila in pravnih postopkov v okviru zakona, če nas že ne morejo premagati po strokovni ali cenovni plati," so dodali.

Pri enem izmed poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, naj bi UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC-ju, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. Omogočalo bi tudi celovitejši pregled nad IT-sistemi v UKC-ju in po potrebi zagotavljalo njihovo učinkovito nadgradnjo. Gre za posel, vreden okrog 1,3 milijona evrov.

Prvotni pogoj so popravili
A več morebitnih ponudnikov je že ob objavi razpisa, ki se je iztekel sredi aprila, posumilo, da je ta pisan na kožo podjetju Unistar LC, na kar naj bi tudi opozorili morebitni ponudniki na portalu javnih naročil. Od ponudnikov je namreč UKC zahteval, da imajo vsi tehniki, ki bi sodelovali v projektu za UKC, opravljen poseben certifikat za sistem IT infrastrukturne knjižnice. Tega na tečajih kot edini v Sloveniji ponuja prav Unistar. Pozneje so v UKC-ju med razpisom prvotni pogoj popravili. Na omenjenem portalu je eden izmed ponudnikov celo odkrito namigoval, da so v UKC-ju razpis pripravljali v sodelovanju z Unistarjem.

Te sume so v UKC-ju preverili z notranjo revizijo, ugotovitve pa so poslali NPU-ju, še poroča Siol.net.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
zdravidudek
# 23.05.2018 ob 10:30
Kriminalisti naj bi preiskovali domnevno prirejanje razpisov v UKC Ljubljana.No so se le ZBUDILI, po desetletnem spanju. DOBRO JUTRO in LAHKO NOČ,od tega ne bo NIČ.
Skrivnostna farmacevtka, ki je prijavila Zorana Jankovića, da je zahteval in tudi dobil spolne usluge v zameno za njeno zaposlitev v Lekarni
Sredi septembra je ljubljansko višje sodišče odločilo, da se morajo prisluhi Zoranu Jankoviću v tako imenovani zadevi Farmacevtka uničiti.
pirat1
# 23.05.2018 ob 10:23
A ni bil ravno bivši direktor UKC Simon Vrhunec zadolžen za IT in informacijsko varnost?

Hja, ko bodo policisti naleteli na Zemljariča in njegove, bodo verjetno spet pogledali stran...
PomisliSe1x
# 23.05.2018 ob 10:12
No to je tudi ena tema, ki bi si jo bilo vredno vzeti na znanje ob odlocanju pri volitvah

katere stranke so najbolj vgnezdene v zdravstveno korupcijo?
gospod iskreni
# 23.05.2018 ob 10:52
haha to lahko cel JS preiskujejo.
PomisliSe1x
# 23.05.2018 ob 10:13
in po kaksnem kljucu imamo vedno nove zmagovalne stranke, ki garantirajo, da se nic ne spremeni
kralj matjaž
# 23.05.2018 ob 12:35
Včeraj razprava o težavah v zdravstvu, danes preiskave, levica pa o nabiranju političnih točk.
Kako je razprava o težavah in iskanje rešitev nabiranje političnih točk?
V 10tih letih niso naredili nič, danes pa najbolj pametni.
Binder Dandet
# 23.05.2018 ob 11:39
Pod drobnogled naj vzamejo hišnika. Če je urejal preskakovanje čakalnih vrst, je lahko tudi razpise prirejal.
borkov
# 23.05.2018 ob 15:45
Isto velja za Pošto Slovenije. Naj tam preverijo glede IT-ja. Vse vnaprej dogovorjeno. Že leta.
gospod iskreni
# 23.05.2018 ob 11:58
JAh hišnik je najmanj sumljiv. PA saj je logično da take ljudi dajo. Tukaj je prava mafija.
bruhnmici
# 23.05.2018 ob 11:04
Oh ta naša mala klinika.
dego47
# 23.05.2018 ob 19:45
Kriminalisti ali pa jaz,ki nimam pojma,isto.
Juhu
# 23.05.2018 ob 16:00
Kot je videti, so jih morali celo prositi da pridejo raziskati (namesto po službeni dolžnosti), zdaj ko je vodstvo uničilo dokaze proti sebi.
obriobri
# 23.05.2018 ob 13:28
zakaj je clanek pod rubriko zdravje in ne pod crno kroniko?
Ali bi prirejanje sportnih izidov tudi dali pod rubriko sport?
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 14:28
KDO je vpleten ne vem. Vem pa, da večina zdravnikov ima na mizi neko škatlo z ekranom (na pogled bi sodil, da zastarelo in nekakovostno), ki ne deluje, kot bi že davno morala, obenem pa je beli ne znajo rabiti. Če je navedena firma dvorni dobavitelj tega pogojno delujočega sistema, temu ni kaj dodati in jih je lahko res samo sram! Upam, da bodo kriminalisti v času med-, oz. brezvladja, uspešno odkrili in razgnali verjetne kriminalne naveze, ali pa odkrili, da gre za popolno nesposobnost oseb, ki skrbijo za ta segment zdravstva!

Že davno bi moral priti h zdravniku, ta bi vtaknil zdravstveno kartico s čipom v bralnik in na ekranu bi moral o tebi dobiti vse podatke, izvide, zdravila, terapije, stanje zavarovanja, itd., ne pa, da prenašamo napotnice in papirje od vrat do vrat, si upočasnjujemo zdravljenje, dvigujemo pa obenem njegovo ceno in ponekod že absurdno nekakovost storitve.
zapravico
# 24.05.2018 ob 09:00
Vse kar smo zgradili,bodo zanamci uničili,saj ne moreš verjet
Kazalo