Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 4 glasov Ocenite to novico!
Kemis, požar
Kriminalisti so sporočili, da so okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti, a več podrobnosti niso sporočili. Foto: BoBo
VIDEO
Jeza domačinov po požaru...

Dodaj v

Kriminalisti okvirno določili morebitni kraj izbruha požara v Kemisu

Podrobnosti niso razkrili
27. maj 2017 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kriminalisti in kriminalistični tehniki so v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija okvirno locirali kraj, kjer bi lahko začelo goreti, vendar pa podrobnosti niso sporočili.

Preiskovanje tovrstnih primerov je izredno zahtevno, saj od preiskovalcev zahteva specifična znanja, so zapisali na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Zato v preiskavo vključujejo tudi preostale institucije oz. službe, ki v okviru svojih pristojnosti preiskovalcem posredujejo svoje ugotovitve, navajajo pri policiji. Zaradi obsežnosti oz. zahtevnosti zadeve pa v tem trenutku še ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava požara končana.

Vrhniški policisti so po navedbah PU-ja Ljubljana prejeli ovadbo zoper podjetje Kemis oziroma njegovega direktorja Emila Nanuta. Kazensko ovadbo je po poročanju Slovenskih novic vložil Lado Troha v imenu Osveščenih prebivalcev Slovenije.

Onesnažena Tojnica
V vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis je zagorelo 15. maja. Na dan požara so skladiščili 1.402 toni odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so tamkajšnji prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Pozneje se je izkazalo, da je bil najbolj onesnažen bližnji potok Tojnica.

T. H., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 27.05.2017 ob 20:11
Se bom ponovil...
Pa dajmo še z eno teorijo zarote.
Za tiste kraje dokaj neobičajen veter vzhodnih smeri je bil kot nalašč za pripravo požara prepolnega skladišča. Ker je bil dim usmerjen proti najredkeje poseljenim področjem, je bila tako koletaralna škoda najmanjša. Malo smradu in strupenih plinov pa ja ne škodi. Se bo vsaj imunski sistem okrepil. Ljudje pa itak največ umirajo zaradi raka, ki je dostikrat nepojasnjen. Pač način življenja, skriti stres... Vendar pa bo skladišče pridobilo nove zmožnosti za hranjenje novih količin zelo dragih odpadkov. Biznis pa menda ja mora laufat naprej. Zakaj pa ne?
dego47
# 27.05.2017 ob 19:33
Banda ne bo sama sebe aretirala.
Lobkoom
# 27.05.2017 ob 19:51
Ali je resnično tako težko za naše "vrle strokovnjake" ustanoviti krizno skupino, ki bi sodelovali med seboj in javnost pravilno ter verodostojno obveščali? Ali je resnično tako težko objaviti zemljevid z označenim epicentrom nesreče, označeno potjo potovanja dima in strupov, ter označenim področjem onesnaženosti? Lepo prosim! Mislim, da je čas, da se naše javne inštitucije malo prevetrijo in se zaposli sposobne ljudi in ne le politično pripadne ljudi, ki čakajo samo na svoje pokojnine in plače!!!

Komentiraj
Lobkoom
# 27.05.2017 ob 19:51
Resnično se sprašujem KAJ BO (JE) POTREBNO, DA IZBIJE SODU DNO v tej Sloveniji?! Koliko med vami je takih, ki so pripravljeni udariti z roko po mizi in reči: DOVOLJ JE!
Gepard007
# 27.05.2017 ob 18:27
A je že kaj jasno koliko odgovornih je aretiranih al se bo spet pometlo pod preprogo?
PONOS
# 27.05.2017 ob 22:06
Še en indic da je bil požar podtaknjen izjava direktorja da imajo povprečno en manjši požar na mesec .Kater direktor bi to javno priznal?
PONOS
# 27.05.2017 ob 21:32
eos
Drži kot pribito dejstvo je da je bilo skladušče polno do vrha sod pri sodu jasen dan sončen dan in veter vpravo smer...
K_ris
# 28.05.2017 ob 14:23
Kazensko ovadbo je po poročanju Slovenskih novic vložil Lado Troha v imenu Osveščenih prebivalcev Slovenije.

Če ga kdo ni spoznal, je to tisti Ladislav Troha, pojoči major, ki je nekoč gladovno stavkal, med drugim pa je tudi kandidiral za predsednika.

PONOS
# 28.05.2017 ob 00:56
Direktor je izjavil da je imel Kemis vsak mesec manjši požar da bi preusmeril razmišljanje o podtikanju.Ker zdrav človek si ne pljuva v skledo.Termika je bila ta dan odlična..preverit je potrebno znanje o jadralnem padalstvu oziroma če ima kakega prijatelja...direktor je kriv zagotovo.Razlog je pohlep,uniči polno skladišče nevarnih odpadkov za katere je dobil podkupnine hkrati zavarovalnica plača za škodo diske in pc je baje skurilo čeprav so pidarne nedotaknjene.
PONOS
# 27.05.2017 ob 21:33
Slučajev ni...
HOR
# 27.05.2017 ob 21:48
Primerno bi bilo, če bi še kriminalisti malo pregledali dokumentacijo in zaslišali vpletene od spodnjega delavca do najvišjih vodilnih, pa še dobavitelje, saj iz Kemisa smrdi na več različnih načinov...
Še posebej pa direktorja Kemisa, ki je videti ob delu in požaru v Kemisu kontaminiran in zastrupljen s teflonom saj so njegovi odgovori videti teflonsko odporni na resnico in sodelovanje pri predstavitvi pravega ozadja ob požaru v Kemisu...
Homer.
# 28.05.2017 ob 19:37
Pa smo tam.......
Slovenci brez teorij zarote ne moremo!
Mitcho_Buchannon
# 27.05.2017 ob 22:17
Eos, veš da sem to tudi jaz razmišljal, prav v tej smeri.. Pa še večerna ura, ko nastopa tema in se dima ne vidi..
Vrhnika55
# 27.05.2017 ob 22:27
Baje je ogenj podtaknila soseda. Je solastnica Slopak-a. Oni se tudi ukvarjajo z odpadno embalažo. To je tista, ki je čakala en teden na rezultate, ali ima v krvi živo srebro. Tudi koncentracije pesticidov so pri njej najvišje. Pomojem je sama zlila v vodo pesticid, da bi zaprli konkurenco.
Mitcho_Buchannon
# 27.05.2017 ob 22:23
Radij dosega dima so bili zaselki vzhodno od Vrhnike, dim se je izognil bližnjemu večjemu naselju Logatcu... Res dobro preračunano... Zanimiva teorija zarote, ki ti da misliti, ali je res vse skupaj samo splet naklučij ali kaj drugega...
Kazalo