Posel z blagovno znamko je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš, je takrat poročal Siol.net. Foto: BoBo
Posel z blagovno znamko je bil sklenjen v Luksemburgu, kjer se konča lastništvo Telemacha, prejemnik sredstev pa naj bi bilo podjetje Middlesbor iz Hongkonga, za katerim naj bi stala zakonca Tuš, je takrat poročal Siol.net. Foto: BoBo

Zakonca Tuš naj bi pred prodajo nase brezplačno prenesla blagovno znamko Tušmobil in jo nato prodala za 29 milijonov evrov, poroča spletni portal 24ur.com.

Kako sta postala lastnika te blagovne znamke, ki je bila prej del Tuš Holdinga, po informacijah 24ur.com preiskujejo kriminalisti. Prijavo za te sporne posle naj bi podale banke upnice, saj s kupnino Tuš ni poravnal svojih dolgov.

Štiri hišne preiskave
Generalna policijska uprava (GPU) je sporočila, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v štirih hišnih preiskavah stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske in celjske policijske uprave iščejo dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja ter pranja denarja.

Po navedbah GPU-ja sta fizični osebi osumljeni storitve kaznivega dejanja poneverbe in uporabe tujega premoženja s tem, ker sta kot lastnika celotnega poslovnega deleža gospodarske družbe prenesla blagovni znamki, ki ju je uporabljala gospodarska družba, nase, za prenos blagovne znamke pa gospodarska družba ni prejela ustreznega plačila.

Osumljenca sta si s tem dejanjem po navedbah GPU-ja pridobila protipravno premoženjsko korist, ki znaša nekaj čez 19 milijonov evrov, za isti znesek pa je oškodovana gospodarska družba iz Celja. Z blagovno znamko, za katero sta vedela, da izvira iz kaznivega dejanja, pa sta prenašala na več tujih gospodarskih družb zato, da s pranjem zakrijeta ali poskusita zakriti izvor tega premoženja in onemogočita identifikacijo imetnika tega premoženja.

Banke podale ovadbo
Predkazenski postopek je bil uveden na podlagi ovadb več bank, usmerja pa ga Okrožno državno tožilstvo v Celju. Pri izvajanju operativnih dejavnosti sodeluje 21 preiskovalcev NPU-ja. Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, so še navedli na GPU-ju, kjer pa podatkov o fizičnih osebah zaradi varstva osebnih podatkov ne želijo razkriti.

Tuš naj bi znamke skril pred upniki
Po poročanju portala Siol.net je Mirko Tuš novembra 2016 blagovne znamke Engrotuša, ki so bile od leta 2011 v lasti Mirka in Tanje Tuš, prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga.

Kdo je njegov lastnik, ni mogoče preveriti, a po poročanju Siola je bilo ustanovljeno prav za to, da je Tuš nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem je Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Svojih obveznosti do skupine Tuš ni poravnal
Mirko Tuš je podoben manever izpeljal že pri Tušmobilu, tretjem največjem mobilnem operaterju v državi, ki ga je leta 2014 kupil Telemach. Banke, ki so prejele večino 110-milijonske kupnine, so pozneje ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je predtem brezplačno prenesel nase. Čeprav je Telemach zanjo zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov, jo je kmalu zatem ukinil.

Ko je zadeva prišla na dan, so banke od Tuša zahtevale, naj s kupnino poravna svoje obveznosti do skupine Tuš. Te so znašale okoli 25 milijonov evrov. Toda namesto da bi jih poravnal, je sam sebi rok vračila podaljšal za več let, je še poročal Siol.

Tri največje banke upnice – NLB, SID banka in Gorenjska banka – so zato zoper Mirka Tuša po takratnih informacijah portala vložile kazensko ovadbo. Zaradi prenosa blagovnih znamk so mu očitale zlorabo položaja.