Dejan Kaloh je sicer zaposlen kot sodelavec poslanske skupine SDS-a v državnem zboru. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Kaloh je sicer zaposlen kot sodelavec poslanske skupine SDS-a v državnem zboru. Foto: MMC RTV SLO
Policija išče Kalohov vir

Kljub nekaterim prvotnim navedbam, da je bil Kaloh pridržan, na policiji pravijo, da niso nikogar pridržali. Kot je dejal Kalohov odvetnik Boris Marčič, so policisti zasegli računalnike in telefone. Predmet preiskave je bila sicer objava tajnih podatkov o finančni preiskavi zakoncev Janša.

Hišno preiskavo so opravljali ljubljanski kriminalisti na podlagi odredbe pristojnega sodišča iz Ljubljane, in sicer zaradi sumov storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva.

Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, je namreč portal Politikis lani objavil odredbo za izvedbo finančne preiskave zoper zakonca Janša in pokojnega Zagožna. Z njo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora.

Odvetnik Marčič je po preiskavi dejal, da policisti niso zasegli kakšnih posebnih dokumentov, so pa odnesli računalnike in telefone. Potrdil je tudi, da so bili predmet preiskave dokumenti o finančni preiskavi zakoncev Janša in pokojnega Jožeta Zagožna, ki jih je spletni portal Politikis objavil novembra lani. Kriminaliste naj bi zanimale informacije o žvižgaču s tožilstva.

Kaloh: Slovenija se je vrnila v 80. leta
Kaloh je za Politikis dejal, da se je Slovenija očitno vrnila v 80. leta, ko so se izvajale hišne preiskave po medijih, vse to pa se je počelo z razlogom zastraševanja. Tožilstvo išče na napačnem koncu, meni. Generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju zato predlaga, naj žvižgača išče v vrstah tožilstva.

V odredbi za hišno preiskavo so navedli obstoj suma izdaje tajnih podatkov, je dejal Kaloh, kar je po njegovem mnenju nesmiselno, saj dokument, ki ga je objavil Politikis, ni imel oznake zaupno. Drugi nesmisel v odredbi je, da naj bi Politikis originalno odredbo za finančno preiskavo prepisal z namenom zakritja izvora, je pojasnil Kaloh. "Nihče seveda ni ničesar prepisoval, zakrili so se samo osebni podatki iz predmetne odredbe, kar smo po zakonu tudi dolžni storiti," je navedel. Ravnanje kriminalistov je sicer označil za "sorazmerno korektno".

SDS: Kot leta 1988
Podobno so se na dogodek odzvali tudi v SDS-u. Zapisali so, da levičarska oblast "z zlorabo državnih institucij nadaljuje ustrahovanje neodvisnih medijev". "Nazadnje smo take metode videli maja 1988, ko je tajna komunistična policija aretirala Janeza Janšo," so dodali.

Na tožilstvu pravijo, da dokument ni pristen
Preiskovalci so se, po objavljeni odredbi sodeč, lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja predsednika SDS-a Janeza Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Objavljeni dokument je sicer razburil tako pristojne organe kot politiko, ki so vsi obsodili zlasti odtekanje zaupnih informacij. Na specializiranem tožilstvu so nato priznali, da preiskava poteka, a da objavljeni dokument ni pristen.

ZNP: Organi pregona ravnajo vse bolj represivno
Svoje ogorčenje so izrazili v Združenju novinarjev in publicistov, kjer pravijo, da ne oporekajo temu, da imajo organi pregona pravico preiskovati sume kaznivih dejanj, "a žal se tudi tokrat ponavlja zgodba, ko so tarče preiskav predvsem novinarji in ne tisti, ki so jim predali dokumente. Mediji so namreč v tovrstnih primerih zgolj posredovalci informacij, ki so v javnem interesu, in ne tisti, ki bi jih bilo treba preganjati. Poleg tega primer Kaloha kaže, da organi pregona pri tem ravnajo čedalje bolj represivno."

Policija išče Kalohov vir