Znova kriminalistične preiskave po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO
Znova kriminalistične preiskave po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti v Viatorju&Vektorju

Že od 6. ure zjutraj preiskovalci izvajajo hišne preiskave na več lokacijah po Sloveniji, in sicer na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje, so sporočili s policije. Hišne preiskave izvaja 36 preiskovalcev NPU-ja, pri tem pa jim pomaga deset policistov in kriminalistov s celjske in ljubljanske policijske uprave.

Dva osumljenca še pridržana
Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija je pojasnil, da preiskujejo prostore treh fizičnih in treh pravnih oseb ter izvajajo vse druge potrebne postopke. Do tega trenutka sta dve hišni preiskavi že končani. Preiskovalci so dvema osumljencema odvzeli prostost in ju pridržali, eni osebi pa so pridržanje že odpravili. V prihodnjih dneh bodo nadaljevali pregled obsežne poslovne dokumentacije in drugih zaseženih predmetov.

Preiskovalci so preiskovali prostore Viator & Vektorja na Rudniku, kjer naj bi se jim pridružil tudi Zdenko Pavček, v Dragomerju pa naj bi obiskali tudi Pavčkovega sina Petra, ki je namestnik direktorja Viator & Vektorja.

Preiskovalci so po nekaterih podatkih obiskali tudi podjetje A-Soft, kjer ima Viator & Vektor svoj računalniški strežnik.

Povzročili za okoli 5,5 milijona evrov škode?
Preiskujejo sum kaznivih dejanj gospodarskega kriminala, s katerimi naj bi bilo po prvih podatkih povzročeno za okoli 5,5 milijona evrov škode. Neuradno naj bi preiskovali menedžerski prevzem Merkurja.

Iz revizije Merkurja je razvidno: "Sum oškodovanja Merkurja predstavlja izdana korporacijska garancija Merkurja Viator & Vektorju v višini pet milijonov evrov za posojilo, ki ga je Viator & Vektor najel pri Gorenjski banki in naprej financiral Merfin."
Policisti izvajajo sedem sklopov hišnih preiskav v zasebnih prostorih in poslovnih prostorih gospodarskih družb. Iščejo obsežno poslovno dokumentacijo, podatke, shranjene v elektronski obliki, ter druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

"Prav tako izvajamo vse druge potrebne postopke v skladu z zakonskimi pooblastili z namenom, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek," so še sporočili z GPU-ja.

"Preiskavo smo začeli na podlagi lastne zaznave"
Več kot pol leta trajajočo kriminalistično preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo pri vrhovnem državnem tožilstvu, je pojasnil Menegalja.

Preiskavo so začeli na podlagi lastne zaznave suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Preiskava poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Za obe kaznivi dejanji je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, je povedal Menegalja.

Pojasnil je, da preiskovalci v sodelovanju z Davčno upravo RS preverjajo sume kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer v povezavi s financiranjem menedžerskega prevzema gospodarske družbe in trgovanjem z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011. Dokončna protipravna premoženjska korist še ni znana, po zdajšnjih ugotovitvah pa znaša nekaj več kot 5,5 milijona evrov, je dejal.

Pod lupo tudi znani menedžerji
Spletno Delo, ki se sklicuje na neuradne informacije, poroča, da naj bi obiskali tudi Zdenka Pavčka, Aleksandra Svetelška in podjetje Tuš. Svetelšek je potrdil, da so ga zjutraj na domu obiskali kriminalisti NPU-ja in mu med krajšo preiskavo zasegli notesnik ter se poslovili.
"Predmet preiskave so postopki, v katerih sem deloval zakonito in transparentno ter v nikogaršnjo škodo," je sporočil in dodal, da zdaj že opravlja redne delovne obveznosti. Policisti so bili tudi pred Pavčkovo vilo v Portorožu, kjer pa so ostali pred zaprtimi vrati, poročajo spletni mediji. Pavček naj bi bil še vedno skupaj s kriminalisti na sedežu Viator & Vektorja na Rudniku.
V Tuš Holdingu pravijo, da so se kriminalisti obrnili na Engrotuš, čeprav med osumljenci ni odgovorne osebe podjetja niti podjetje samo. Dodali so, da bodo preiskovalcem omogočili vpogled v želene dokumente.

Svetelšek je bil nekdaj predsednik uprave Skupine Engrotuš, pozneje pa je vodil Petrol. Pavček pa je prvi mož Viatorja & Vektorja.

Kriminalisti v Viatorju&Vektorju