Hekerji so prek zlonamerne kode ukradli več kot dva milijona evrov. Foto: EPA
Hekerji so prek zlonamerne kode ukradli več kot dva milijona evrov. Foto: EPA
Ujeli e-roparje

Kriminalisti so odkrili kriminalno združbo, ki si je z vdiranjem v sisteme elektronskega bančništva protipravno prisvajala denarna sredstva z bančnih računov pravnih in fizičnih oseb, in prejšnji teden izvedli več hišnih preiskav.

"Gre za problematiko, ki je v zadnjem letu na območju celotne Slovenije predstavljala kar precejšen problem," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na generalni policijski upravi Dušan Florjančič.

Policija je od konca lanskega maja obravnavala 34 sklopov kaznivih dejanj, med drugim napad na informacijski sistem, veliko tatvino in pranje denarja. Osumljenci so oškodovali 48 lastnikov bančnih računov iz celotne Slovenije. Večinoma gre za pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike, ki so imeli na svojih bančnih računih večje vsote denarja.

"Z zlorabami je bilo z bančnih računov oškodovancev odtujenih oz. prenakazanih za okoli dva milijona evrov denarnih sredstev," je razložil Florjančič. Z bančnih računov so dvignili več kot 950.000 evrov, preostala sredstva, skupno vredna več kot milijon evrov, pa so pristojni uradi uspešno blokirali oz. zavarovali.

Do denarja s pomočjo virusov, črvov in trojanskih konjev
Kriminalna združba je za vdore v sisteme elektronskega bančništva uporabljala različna programska orodja, od računalniških virusov, črvov do trojanskih konjev. Namestili so jih na računalnike oškodovanih podjetij, najpogosteje z uporabo spleta in elektronske pošte z zavajajočo vsebino.

Storilci so s tem prevzeli nadzor nad oškodovančevim računalnikom in prikrito prenakazovali denar s transakcijskega računa oškodovanca na druge račune ter si tako protipravno prilastili ta sredstva.

Pomoč denarnih mul
Združba je v vseh primerih uporabila sistem t. i. denarnih mul oz. denarnih prenašalcev, ki so sredstva oškodovanega podjetja prejeli na svoj transakcijski račun, izvedli gotovinski dvig in denar izročili članom kriminalne združbe.

Nevede postali sostorilci
Kriminalna združba je imela zaradi povečane dejavnosti policije na tem področju in obveščanja medijev o samozaščitnem ravnanju na določeni točki precejšnje težave z novačenjem denarnih mul. Zato so osumljenci v imenu angleške zavarovalnice ponujali delo, delojemalci pa so morali podpisati pogodbo, s katero so se zavezali, da bodo dali na razpolago transakcijski račun, prek katerega so nato potekale transakcije. Tako so nevede postali sostorilci.

Sicer pa so na uradu za preprečevanje pranja denarja lani obravnavali 15 primerov pranja denarja, pri katerih je denar prišel iz vdorov v informacijske sisteme. Skupaj so zlikovci ukradli skoraj 1,7 milijona evrov, od tega so na 26 bančnih računih zaustavili za 650.000 evrov transakcij.

Letos so obravnavali že sedem takšnih primerov, pri čemer je skupna protipravna premoženjska korist znašala 393.000 evrov, od tega so na sedmih bančnih računih zaustavili za 290.000 evrov transakcij.

Ujeli e-roparje