Krkovič je bil v zaporu 298 dni. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Krkovič je bil v zaporu 298 dni. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.


Od države za 298 dni v zaporu zahteva 600.000 evrov in se ne strinja s ponujeno odškodnino v višini 35.280 evrov, ki mu jo je ponudilo državno pravobranilstvo, poročajo mediji.

V tožbi je po poročanju POP TV Tone Krkovič zapisal, da so mu bile s skoraj desetletje trajajočim procesom, zlasti pa z odvzemom osebne svobode, povzročene nepopravljive posledice. Tako zaradi duševnih bolečin, posega v čast in dobro ime, posega v osebnostne pravice, okrnitve svobode in strahu terja 600.000 evrov odškodnine v zadevi Patria.

Krkovič, ki je bil obsojen na 22 mesecev zapora, je zaporno kazen začel prestajati julija 2014. Aprila 2015 je ustavno sodišče razveljavilo sodbi prve in druge stopnje ter zadevo vrnilo v vnovično sojenje, Krkovič pa je bil izpuščen iz zapora. Primer Patria je nato po odločitvi okrajnega sodišča zastaral septembra 2015.

Krkovičev odvetnik Jože Hribernik je že oktobra povedal, da je odškodnina, ki jo je ponudilo državno pravobranilstvo, bistveno prenizka. Kot je dejal, je skoraj žaljivo, da je pravobranilstvo ponudilo takšen znesek, ko pa je bil Krkovič nezakonito v zaporu skoraj 300 dni.

Črnkovič zahteva daleč največ
Krkovič, predsednik SDS-a Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič naj bi sicer zaradi nezakonitega zapora od države terjali skupno več kot 15 milijonov evrov. Vsi trije so tudi zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva.

Črnkovič, ki je bil v zaporu 184 dni, je zahteval nekaj več kot 13,4 milijona evrov. Tokrat še ni želel komentirati vprašanja, ali oziroma kdaj namerava vložiti tožbo. Janša, ki je bil nezakonito zaprt 145 dni, pa je v zahtevku pravobranilstvu od države zahteval 900.000 evrov.