Lamo Rinpočeja so pretekli teden že drugič napadli. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Lamo Rinpočeja so pretekli teden že drugič napadli. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je zahtevo tožilstva za preiskavo v torek zavrnila in jo dala v obravnavo zunajobravnavnemu senatu sodišča, so pojasnili. Zahtevo za preiskavo je zavrnila, ker je ocenila, da tudi zaradi umika ovadbe ni zadostne podlage za uvedbo preiskave.

To pa ne pomeni, da lahko senat ne odloči drugače, so še pojasnili na sodišču. Tožilstvo je namreč v petek takoj po zaslišanju vložilo zahtevo za preiskavo. Rinpoče, ki so ga policisti ovadili zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, preiskovalni sodnik pa je v petek zanj odredil pripor, je od nedelje že na prostosti, ker je bila ovadba umaknjena.

Lažna ovadba
Domnevna žrtev je sicer že v petek šla na policijo in priznala, da je dala lažno ovadbo, še enkrat je na policijo prišla v soboto in podala samoovadbo zaradi krive ovadbe. To pa je Rinpočejev zagovornik po navedbah sodišča navajal v pritožbi. Zunajobravnavni senat je, potem ko je pridobil listine, odločil, da se osumljenega izpusti na prostost, so v ponedeljek pojasnili na sodišču.

Po poročanju medijev ima Rinpoče tri posvojene otroke, ki so stari 20, 18 ter tri leta in pol. Po neuradnih informacijah naj bi bili prav oni ali vsaj eden izmed njih žrtve omenjenega kaznivega dejanja.