Lovše je tožilstvo prepričal, da z milijon evrov vredno varščino in s trimesečnim priporom privoli v pogojno kazen in četrt milijona evrov denarne kazni. Foto: BoBo
Lovše je tožilstvo prepričal, da z milijon evrov vredno varščino in s trimesečnim priporom privoli v pogojno kazen in četrt milijona evrov denarne kazni. Foto: BoBo

S sanacijo škode, kar je pri nas izredno redek primer, si je Lovše odprl pot k priznanju krivde.

Tožilec Jože Kozina
Tomažu Lovšetu izrekli kazen
Lovše priznal krivdo in dobil pogojno

Nekdanji prvi mož Dinersa International Tomaž Lovše je sklenil pisni sporazum s tožilstvom, v katerem je priznal krivdo za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Tožilec Jože Kozina je na naroku dejal, da je Lovše škodo, storjeno Dinersu, saniral, vsa prodajna mesta in banke so dobile obveznosti poravnane.

"S sanacijo škode, kar je pri nas izredno redek primer, si je Lovše odprl pot k priznanju krivde," je poudaril Kozina. Lovše se je po njegovih besedah držal dogovorjenega pri položitvi varščine, ta je dosegla milijon evrov, nato se ni izogibal postopkom in se je tudi vrnil iz ZDA.

Po mnenju tožilca je dogovorjena 18-mesečna pogojna zaporna kazen s preizkusno dobo dveh let primer poštene kazni.

Zdrav in novim izzivom naproti
Lovše je dejal, da je sklenitev dogovora s tožilstvom manjše zlo zanj in za njegovo družino, kot pa da bi se kazenski postopek vlekel še deset let. Izgubil je svoje premoženje, vendar meni, da je pomembno, da je zdrav in gre tako novim izzivom naproti. Dodal je še, da ne on ne nobena izmed njegovih družb ni prispevala k milijardni bančni luknji.

Denarno kazen naj bi mu odšteli od vrnjene varščine, Lovše pa je po poročanju Radia Slovenija ljubljanski porodnišnici dobrodelno nakazal 50.000 evrov.

Sodišče upoštevalo dogovor tožilstva
Sodnik Srečko Škerbec je ob izreku sodbe pojasnil, da sodišče pri dogovoru s tožilstvom lahko samo preverja, ali je dogovorjena kazen v skladu z določili kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, mogoča pa je tudi le pogojna kazen.

"Glede na to, da so se vse stranke dogovorile za pogojno obsodbo, pa je sodišče lahko le sledilo temu dogovoru," je pojasnil. Glede morebitnih vprašanj, ali tovrstna kazenska sankcija zadosti načelu pravičnosti, pa je dodal, da se sodišče v to ne spušča in nikoli ne komentira dogovora med strankama. Ob morebitnem preklicu pogojne obsodbe, če bi Lovše v dveh letih storil kaznivo dejanje, bi se mu trije meseci, ki jih je preživel v priporu, odšteli od dosojene kazni.

Diners oškodovan za devet milijonov
Nepravilnosti v Dinersu so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Lovšetu odvzeli prostost. Avgusta 2013 so v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze za finančno oškodovanje družbe, in sicer naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist za najmanj devetih milijonov evrov.

Poleg Lovšeta so takrat pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta izpustili iz pripora, ko se je tožilec Jože Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev.

Pripor so mu odredili zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim prebivališčem v tujini, s tem, da je bil občasno na Floridi, da ima njegova žena tuj vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

S sanacijo škode, kar je pri nas izredno redek primer, si je Lovše odprl pot k priznanju krivde.

Tožilec Jože Kozina
Tomažu Lovšetu izrekli kazen
Lovše priznal krivdo in dobil pogojno