Kršene so mu ustavne pravice, trdita Lovšetova odvetnika. Foto: BoBo
Kršene so mu ustavne pravice, trdita Lovšetova odvetnika. Foto: BoBo

Lovšetova odvetnika Stojan Zdolšek in Anka Kozamernik sta prepričana, da pri njuni stranki ne obstaja utemeljen sum napeljevanja h kaznivemu dejanju in zato ni pogoja za pripor. Pa tudi sicer v sklepu o podaljšanju pripora vidita vrsto kršitev Lovšetovih ustavnih pravic.

Po mnenju odvetnikov utemeljenega suma kaznivega dejanja (niti prepovedane posledice) ne izkazujejo niti domnevne nepravilnosti pri poslovanju družbe Diners, kot jih je ugotovila Banka Slovenije, niti očitek, da je Diners Club Slovenija Lovšetu in njegovi ženi omogočal nemoteno uporabo plačilnih kartic, na čemer sodišče utemeljuje obstoj suma.

Prav tako menita, da je vsebinska obrazložitev sklepa višjega sodišča pomanjkljiva ter da krivda in škoda v tem primeru ne obstajata. To utemeljujeta s tem, da so bili dolgovi Diners Cluba Slovenija do trgovcev poplačani na podlagi sporazuma o poravnavi obveznosti, ki jo je Lovše podpisal z Diners Club International 31. julija letos.
Ni želel pobegniti
Izpolnjen, trdita, ni niti tretji pogoj za pripor, in sicer begosumnost. Sodišče je namreč samo ugotovilo, da ima Lovše stalno bivališče v Sloveniji, kjer njegovi otroci obiskujejo šolo, žena tu študira, tu ima podjetje s sedmimi zaposlenimi in v Sloveniji je tudi kupil stanovanje, navajata odvetnika. Lovše prav tako ni storil niti enega koraka, ki bi nakazoval, da hoče pobegniti v tujino.

Zato bi sodišče moralo ponovno izvesti presojo obstoja begosumnosti in test neizogibne potrebnosti posega v Lovšetovo pravico do osebne svobode, česar pa ni storilo, zatrjujeta odvetnika. S tem pa sodišče posega v Lovšetove osebne pravice, sta prepričana.

Dinersu naj bi naredil več milijonov evrov težko poslovno škodo
Lovše se je v priporu znašel na začetku avgusta, potem ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav zaradi suma oškodovanja Dinersa za najmanj devet milijonov evrov.

V okviru preiskave so pridržali tudi nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija Saša Pušnika in Antona Horvatiča, a so ju po zaslišanju izpustili na prostost, medtem ko se je Lovše znašel v priporu zaradi begosumnosti. Tam bo moral po odločitvi okrožnega in višjega sodišča ostati do 7. novembra.