Črna kronika
Andrej Šiško
Zagovornik Andreja Šiška je prepričan, da so očitki tožilstva zoper njegovega klienta neupravičeni. Foto: BoBo
Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, je v torek povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. Dodal je, da na postroju niso imeli pravega orožja, ampak 'airsoft' replike. Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborsko višje sodišče: Šiško ostaja v priporu

Šiško je v priporu od srede zjutraj
14. september 2018 ob 17:36
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Pred dnevi je zunajobravnavni senat okrožnega sodišča za vodjo samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška odredil pripor, odločitev senata pa je zdaj potrdilo še mariborsko višje sodišče, kar pomeni, da Šiško še naprej ostaja v priporu.

Tožilstvu se je medtem iztekel rok, ko je moralo zoper Andreja Šiška na sodišče vložiti neposredno obtožnico ali zahtevo za preiskavo, tožilstvo se je odločilo za zadnje. Takšno potezo tožilstva si Šiškov zagovornik Viktor Osim razlaga s pomanjkanjem dokazov. "Če bi bili tako prepričani, kot trdijo, bi vložili neposredno obtožnico," je prepričan. "Očitno je na vrat na nos zbranih nekaj dokazov. A trdim, da je to premalo," je dodal.

S tožilstva so sicer sporočili, da so se za vložitev zahteve za preiskavo odločili, "ker menimo, da je v okviru sodne preiskave treba zbrati dokaze in podatke, ki so potrebni za odločitev državnega tožilstva".

Najprej aretiran po hišnih preiskavah
Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v povezavi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Policisti so ga najprej aretirali po hišnih preiskavah prejšnji teden na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje, in velika verjetnost, da bo svoje ravnanje nadaljeval, zato so Šiška v sredo zjutraj znova odpeljali za rešetke.

Obramba: Očitki tožilstva so neutemeljeni
Obramba se je na sklep zunajobravnavnega senata pritožila na višje sodišče, a neuspešno. Tako je odreditev pripora za Šiška postala pravnomočna, za zagovornika pa je mogoča le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku. Osim napoveduje, da bo to možnost zagotovo izkoristil, saj še vedno verjame, da očitki tožilstva zoper njegovega klienta niso utemeljeni.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
kristjan31
# 14.09.2018 ob 18:10
Šiško je lepo pokazal celotni Sloveniji kakšno sodstvo, policijo in ostale varnostne organe imamo. Katastrofalno stanje se temu reče.
bunta
# 14.09.2018 ob 18:55
Navadne reve. Vsi zmeraj glasni znotraj svojih skupin in glasni za racunalniskimi tipkovnicami. Na cesti pa vsi tiho pa v tla gledat. Ko so pa postavljeni pred dejstvo se pa takoj ven vlecejo kako niso vedeli itd.. Ne samo sisko in pijana varda. Taka mentaliteta je vecinska v sloveniji.
pace
# 14.09.2018 ob 19:33
Iz istih razlogov kot Šiška bi lahko na podlagi zahteve po preiskavi ter ponovitvene nevarnosti priprli tudi vodje nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri tihotapljenju ilegalnih migrantov, ki pa so, v nasprotju s temi vardovci, dejansko usposobljeni za vojno udejstvovanje, kar obveščevalne službe vedo, v BiH pa še posebej.

https://www.delo.si/novice/slovenija/azi
l-nevladniki-in-zlorabe-sistema-88315.html
mile952
# 14.09.2018 ob 19:14
Pokopal ga je tudi video, kjer grozi Cerarju. Šiško je čisti megaloman, Seveda ga bo država zaustavila, ga bo procesuirala ali pa na ne drug način nevtralizirala. Pustili ga ne bodo, da še naprej dela isto.
G.Bruno
# 14.09.2018 ob 18:30
STANE
Ni toliko problem Šiško,problem je,da imamo še veliko takšnih pacientov,njegovih podpornikov kot je on...to je zasrbljujoče.

In eden bo sedaj državni sekretar za nacionalno varnost. :)
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 19:19
samo sprehod cez gozd in govor v gozdu, s puskami igrackami, kako bi jim lahko rekel, da morajo streljati na policaje, ce so policaji sami rekli, da orozje ni pravo, zdaj pa kar naenkrat tole kao hujskanje, to si vsaka prica lahko zmisli, to ni noben dokaz
Atila the Hun
# 14.09.2018 ob 18:06
tale je totalno premaknjen...
STANE
# 14.09.2018 ob 18:23
šiško drži se!
Šiško legenda! Če drugega ne se iz srca bori za svojo stvar.


Ni toliko problem Šiško,problem je,da imamo še veliko takšnih pacientov,njegovih podpornikov kot je on...to je zasrbljujoče.
zala10
# 14.09.2018 ob 19:45
Šiška bremeni račun, da je dejansko nabavil orožje:

1 kos - plastična puška
3 kos - plastična sekira

:)))))
average Joe
# 14.09.2018 ob 20:52
Prav rad bi videl sodbo oziroma odločbo, ki so jo v imenu ljudstva sprejeli višji sodniki, da so upravičili pripor. Je kje objavljena, ali se domneva, da jo ljudstvo pozna, ker je sprejeta v njegovem imenu?
Očitna nelogičnost poročanja je ta, da je pri takem dejanju šlo lahko le za poskus. Za obstoj kaznivega dejanja poskusa morajo biti izkazane dejanske možnosti uspeha. Sicer gre za takoimenovani zgrešeni udar, ki ni kazniv (če naprimer nekdo strelja v nekoga, ki je bil že mrtev, ne more biti obsojen za tako dejanje s kvalifikacijo umora).
Še vedno stavim, da bo naslednja instanca odločitev razveljavila in bopotem dobil odškodnino (ki se je ne bo branil).
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 17:56
tako zgleda kot da je ta medijski linc organiziran, policijska drzava
PriKoritnež
# 15.09.2018 ob 00:14
Ko bo "uzbuna", ne bo tega nič na FB objavleno. So večje in močnejše ekipe, kot ta varda.
Prihaja počasi ta čas!
Arso
# 14.09.2018 ob 23:38
Kdaj se bodo zaprle paravojaške
enote s totalitarni simboli in orožjem
v Dražgošah, na partizanskih proslavah
in še kje drugje?
Fuk-U
# 14.09.2018 ob 21:46
Mislim da bo Sisko na koncu dobil se odskodnino, hahaha
Slovenctaprav
# 14.09.2018 ob 21:32
Ja seveda, sedaj bodo do onemoglosti iskali nek dokaz ali pa si ga izmislili, da ga bodo lahko obsodili.
mile952
# 14.09.2018 ob 21:18
Mislim da ga je pokopal tisti video, ko grozi Cerarju.
amigo
# 14.09.2018 ob 19:25
Mariborski policaji so se lotili nove propagandne akcije. Potem ko niso ujeli niti enega razbijača radarjev, ko je na sodišču propadlo že 15 od 18 obtožb proti Kanglerju, so se odločili da bodo malo delali na poliranju imidža. Prav jim je prišel čudak Šiško, ki podobne cirkuse izvaja že od leta 1991.
Spomnil sem se kultnega filma Casablanca s Hemfrijem Bogartom. Tam pravi šef policije: Polkovnik je mrtev, aretirajte OBIČAJNO osumljene. V Mariboru igra to vlogo Šiško. Njemu tudi najbolj nesposoben policaj lahko vedno kaj obesi. Še dobro, da so 21 letniki po obisku nekega lokala sumljivega slovesa prenehali skakati v Dravo. Za MB policijo to sploh ni sumljivo.
svabo
# 14.09.2018 ob 18:57
Ah kakšen je to Štajerec.Sam mal so ga policijsko obdelali in iz poveljnika strašne Varde, je nastal Janezek iz petega razreda, ki se je igral Partizane in Nemce in je v žaru borbe ponesreči sosedovim razbil avto. Potem so ga pa mal za uhlje in je ponižno rekel: čuj, sam sam se sam mal zajebavu....ma ka naj zdaj.
Oh strašni bojevnik se sedaj zagovarja da se sam mal zajebavu....
stadion
# 14.09.2018 ob 18:55
Jaz sem mu to povedu se preden so ga priprli.
FancyBoy
# 16.09.2018 ob 18:43
Kaj ko bi raje zaprli Jankovica, Janso pa se koga zraven?
threepointer
# 15.09.2018 ob 21:46
Šiško bi kot vsak politik rad prišel na oblast. Za razliko od velike večine ostalih politikov je za dosego takšnega cilja pripravljen storiti marsikaj, vključno s tem, da tvega zapor in celo svoje življenje. Ni pa za dosego takšnega cilja pripravljen uporabiti orožja proti bratom Slovencem. Orožje bi bil pripravljen uporabiti za obrambo Slovencev proti tujcem. In tole ni ugibanje, verjemite mi, da zelo dobro vem, kaj pišem.

Kakor po navadi smo Slovenci zelo hitri pri obtoževanju ljudi, ki z ekstremnimi dejanji poskušajo opozarjati na probleme v družbi. Če bi bil jaz politik na oblasti, bi se namesto s posledicami ukvarjal raje z vzroki, ki so privedli do takšnega dejanja. Prepričan sem namreč, da do njega ne bi prišlo, če bi slovenska politika zmogla ustanoviti regije in če bi slovenska vojska ne bila vsem v posmeh. Politiki, odpravite vzroke in posledice se bodo odpravile same od sebe!
x1ijn
# 15.09.2018 ob 18:34
Npr. pri zadevi Šiško je čudno, da se je tako hitro šlo v akcijo. Morali bi počakati, da bi jih dobili pri dejanju. To bi bila dobra praksa. Nekdo je pa odobril slabo prakso, ker je vedel, da s tem Šiškotu dela uslugo. In ta usluga je bila dogovorjena.
x1ijn
# 15.09.2018 ob 18:32
@amigo, to se ne dogaja zato, ker so nesposobni. To se dogaja zato, ker imajo kriminalci lovke v policiji in na sodiščih. Lepo bi bilo če bi kdo preveril stare zadeve.

Že iz izjav na tiskovnih konferencah vidiš, kdo iz policije je sumljiv, ker se stvari prevečkrat relativizira in krivdo vali na žrtve.

Mariborčani smo raje tiho, ker je vseeno fajn imet celo glavo. Grožnje pa pokasiraš zelo hitro če si preveč glasen ti povem iz lastnih izkušenj.
divinedante
# 15.09.2018 ob 17:34
Šiško je že v parlamentu. Tega se zavedajo vse leve opcije, zato je taka hajka zdej. Še nekaj napačnih potez in bo desnica sestavljala naslednjo vlado. Verjetno na predčasnih volitvah, za to bo nehote poskrbela prav levica.
Slovenctaprav
# 14.09.2018 ob 21:17
https://www.youtube.com/watch?v=J_Y-90FoPW4

Vzemite si pol ure časa in poglejte celoten, necenzuriran intervju, ki ga je imela RTV s Šiškom. Od celotnega intervjuja, sta bila včeraj v oddaji Tarča prikazana dva nekajsekundna izseka. To se seveda ni zgodilo prvič. Tudi zadnjič, ko se je pojavila v javnosti ta varda, so imeli več kot polurni intervju s Šiškom. Tudi takrat so prikazali samo nekaj izsekov, seveda predvsem tistih, ko je govoril o orožju. S tem so seveda umetno dosegli velik pomp in medijsko pozornosti. Stvari niso tako črnobele, kot nam jih želijo prikazati. Sedaj je pa na vas, da presodite, ali je to kar počnejo novinarji normalno. Pa seveda ta stvar s Šiškom ni edini tak primer.
RJSlo
# 14.09.2018 ob 20:05
No ja. Kakršnakoli obsodba je neutemeljena, razen, če spremenite slovensko Ustavo.

39. člen (svoboda izražanja)

Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.

40. člen (pravica do popravka in odgovora)

Zagotovljena je pravica do popravka objavljenega obvestila, s katerim sta prizadeta pravica ali interes posameznika, organizacije ali organa, in prav tako je zagotovljena pravica do odgovora na objavljeno informacijo.
RJSlo
# 14.09.2018 ob 19:56
zala10
# 14.09.2018 ob 19:45
...
1 kos - plastična puška
3 kos - plastična sekira
---------------------------------------------------
hahahahahhahaha LOL
akulinakul
# 14.09.2018 ob 19:55
Life of Šiško :)

https://i.redd.it/q6es8xmgjsl11.jpg
amigo
# 14.09.2018 ob 19:29
NFL je podal strokovno mnenje, da je Šiško imel pravo orožje. To so ti strokovnjaki. Trdili so tudi da je bil popolnoma pijan lovec sposoben ubiti Krambergerja.
Bivši uporabnik
# 14.09.2018 ob 19:20
za to lahko dobi najvec pogojno
Janko1973
# 14.09.2018 ob 17:54
Naj mu dajo kakšne poštne vreče za šivat, da mu ne bodo več neumnosti po glavi rojile.
threepointer
# 17.09.2018 ob 09:25
@Homer, seveda je ne more, lahko pa s svojim dejanjem opozori na problem.
zapelo
# 17.09.2018 ob 00:03
To je samo krinka za pravo .... "vardo"
GeorgeB
# 16.09.2018 ob 22:17
Tip je tolk odpilen, da je dejansko nevaren...
Upam, da dobi 15 let in se s tem pokaže nazoren znak vsem, ki imajo podobne ideje.
Hvala bogu, da nismo leta 1939...
Miša
# 16.09.2018 ob 14:29
Kdo bo Šišku plačal odškodnino, upam, da denar ne bo izplačan iz proračuna. Naša zakonodaja je slaba, saj niti pravniki oz. sodniki niso v stanju napisati obtožnice, ki bi zagotovo obremenila Šiška. Pritožil se bo na vse instance in zadeva bo padla, on pa bo zahteval odškodnino, ki jo bo tudi dobil.
kapljač
# 16.09.2018 ob 13:18
Nič novega, Višja sodišča bi bilo smiselno ukinit.. Ti samo ponavljao staro zgodbo Pink-ponga in davanja kolegom nižjih instanc škodljive potuhe.
divinedante
# 15.09.2018 ob 17:36
#furbo

A greš na Debeli rtič? Pazi da ženska ne pozab na burkini ..
speedmiška
# 14.09.2018 ob 20:22
Palčki, ki nimajo čiste vesti se očitno bojijo Šiška. Jaz se ne bojim nobenga, ker se nimam česa bati!!! Komaj čakam, da pride na še na naš konec. Drži se Šiško!!!
b0li
# 14.09.2018 ob 19:49
Policija in sodišče sta v tem primeru naredila kaj se pričakuje od njih.
Khamutov
# 14.09.2018 ob 17:48
Pravilmo,taki sodijo za zapahe.
enix
# 16.09.2018 ob 09:37
enako narediti z organizatorji komunističnih - partizanskih mitingov
Homer.
# 16.09.2018 ob 07:52
To nima nobene zveze z regijami (čeprav se trudite to tako prikazati).
Pa tudi pokrajino ne more ustanavljati nek pikzigmar s svojo četico paravojske.
furbo
# 15.09.2018 ob 00:16
Mah jz grem jutri popoldan na plazo. Ne vem zakaj bi sel v gozd s pusko in kapuco, poslusat nebuloze, met vaje proti okupatorju, mahat zastavo...
Sklonjen
# 14.09.2018 ob 20:36
Škoda fanta ... ma veliko stvari prav!
G.Bruno
# 14.09.2018 ob 19:26
NOPCBS
o njih ne vemo prakticno nic! nobenih twitov, nic!
In 1000 vsak teden? Je možno, da so samo plod tvoje fantazije?
Franc Jožef I.
# 14.09.2018 ob 17:53
Prav mu je, zakaj pa tako grdo poje :)
skera
# 14.09.2018 ob 17:53
Šiško legenda! Če drugega ne se iz srca bori za svojo stvar.
divinedante
# 14.09.2018 ob 20:41
Pod kličem ha drži nihče drug kot bonsai ..
RJSlo
# 14.09.2018 ob 21:36
Slovenctaprav
# 14.09.2018 ob 21:17
...
Sedaj je pa na vas, da presodite, ali je to kar počnejo novinarji normalno.
------------------------------------------------------------
No ja. Sedaj pa pomisli na paniko v stavbi na Kolodvorski, če bi 100.000 prisilnih uporabnikov vrglo TV in radio aparat na cesto ter posledično odjavilo plačevanje RTV prispevka.

Sedaj pa pomisli na paniko v stavbi na Trgu republike 2, če bi 100.000 uporabnikov njihovih storitev spraznilo in zaprlo račune.

Kar je naredil Šiško, je enako zgoraj napisanemu.
Bethtempet3
# 14.09.2018 ob 18:00
šiša drži se!
Kazalo