Policisti so razkrinkali 38 Slovenk, ki so za plačilo privolile v poroko z državljani Črne gore, Srbije in BiH-a, da bi ti tako prišli do petletnih dovoljenj za bivanje v Sloveniji in schengenskem območju. Foto: EPA
Policisti so razkrinkali 38 Slovenk, ki so za plačilo privolile v poroko z državljani Črne gore, Srbije in BiH-a, da bi ti tako prišli do petletnih dovoljenj za bivanje v Sloveniji in schengenskem območju. Foto: EPA
Slovenija in Evropska unija
Skupaj je organizatorjem uspelo na območje Slovenije spraviti vsaj 38 tujcev, ki so pripotovali predvsem z namenom zlorabe zakonitih postopkov in zaradi nadaljnjega odhoda v države EU-ja. Omenjeni kriminalni združbi sta sklenitve navideznih zakonskih zvez organizirali po vsej državi. Foto: BoBo

Vodja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Božičnik je na današnji novinarski konferenci povedal, da je šlo v obeh primerih - v prvem je sodelovalo sedem in v drugem 31 slovenskih državljank - za organiziranje porok, s pomočjo katerih so državljani Črne gore, Srbije in BiH-a pridobili petletna dovoljenja za bivanje v Sloveniji in schengenskem območju.

Skupaj je organizatorjem uspelo na območje Slovenije spraviti vsaj 38 tujcev, ki so pripotovali predvsem z namenom zlorabe zakonitih postopkov in zaradi nadaljnjega odhoda v države EU-ja. Omenjeni kriminalni združbi sta sklenitve navideznih zakonskih zvez organizirali po vsej državi.

Ena združba tihotapila tudi mamila
V prvi mednarodni kriminalni združbi, ki se je ukvarjala tudi s tihotapljenjem prepovedanih drog, so razkrinkali organizatorje iz Slovenije, Kosova in Švice.

Prepovedano konopljo so tihotapili v osebnih vozilih, vseh prevozov je bilo šest, pri enem pa so na mejnem prehodu Obrežje slovenskemu državljanu zasegli 18 kilogramov tega mamila. Omenjena združba je tihotapila tudi nezakonite priseljence. Poroke s sedmimi slovenskimi državljankami so organizirali na Kosovu, pri vsaki sklenitvi zakonske zveze pa je združba zaslužila od 5.000 do 7.000 evrov.

Za skupaj 14 kaznivih dejanj so ovadili 14 osumljencev, starih od 26 do 63 let, iz Kranja, Ljubljane, Tržiča, Celja, Murske Sobote in Maribora. Organizatorja združbe, 31-letnega državljana Slovenije z območja Kranja, je policija za tovrstna dejanja že obravnavala.

Vodja druge združbe zaslužil skoraj 300 tisočakov
Druga združba pa je organizirala poroke z 31 slovenskimi državljankami. Vodil naj bi jo 49-letni osumljenec iz Ljubljane, ki naj bi ob pomoči 36 slovenskih državljank in državljanov storil najmanj 31 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja.

Združba je poroke pod pretvezo organizirala na različnih slovenskih upravnih enotah. Osumljeni je za sklenitev fiktivne zakonske zveze računal po 9.000 evrov, osumljenkam, ki so pri teh sodelovale, pa je obljubil nagrado 4.000 evrov, a se obljub ni držal in jim je plačeval manj. V skoraj dveh letih naj bi zaslužil skoraj 270.000 evrov.

Vsako leto številni primeri
Po podatkih predstavnice oddelka za kriminalne združbe sektorja za organizirano kriminaliteto Generalne policijske uprave Anje Mrkalj Kastelic slovenska policija na leto obravnava do skupaj 400 tovrstnih in drugih sumov, povezanih s priseljevanji.

Kot je dodal Božičnik, zagrožena kazen za dejanja, povezana z nezakonitimi priseljevanji, predvideva osem let zapora.