Prepovedane substance, ki jih je policija zasegla med preiskavo. Na mesec naj bi osumljenci preprodali do en kilogram kokaina. Foto: PU Celje
Prepovedane substance, ki jih je policija zasegla med preiskavo. Na mesec naj bi osumljenci preprodali do en kilogram kokaina. Foto: PU Celje


Osumljenci policiji doslej niso bili znani. Kot je razkril vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk, sta dve osebi z ljubljanskega območja, pet jih je s Celjskega, ena oseba pa je tujec.

Obsežna mednarodna preiskava
Kriminalisti so obsežno preiskavo začeli že konec lanskega leta, je pojasnil na tiskovni konferenci. Zoper osumljene so uporabili tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. V preiskavi so sodelovali tudi Generalna policijska uprava ter varnostni organi Italije, Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Francije in Velike Britanije.

Nizozemska amfetamin in kokain v Celje
Pri preiskavi so ugotovili, da so glavni akterji kriminalne združbe vsakodnevno prodajali kokain in amfetamin v količinah od enega grama do treh kilogramov. Pri tem so oskrbovali odvisnike in nadaljnje prodajalce s celotnega območja Celja in tudi širše. Prav tako so kriminalisti ugotovili, da so osumljenci amfetamin nabavljali na Nizozemskem.

Na drobno: do kilogram kokaina na mesec
Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani, med seboj so imeli izredno dobro premišljene in razdeljene vloge. Glede na količine prepovedanih drog, s katerimi so osumljeni razpolagali, in glede na intenzivnost in gostoto prodaj, policija predvideva, da so osumljeni mesečno prodali skupaj od 500 gramov do en kilogram kokaina in amfetamina.

Mednarodno tihotapstvo in transport
Kriminalisti so tudi ugotovili, da so se osumljeni zaradi tihotapstva mamil in transporta organizirali in povezali v širšo mednarodno kriminalno dejavnost. S pomočjo avtoprevozniškega podjetja iz Celja je kriminalna združba sodelovala tudi pri organizaciji prevoza večjih količin kokaina, predvsem na relaciji Nizozemska-Velika Britanija.

Na teden do 50 kilogramov kokaina
Pri tem so osumljenci sodelovali s kriminalno populacijo v obeh omenjenih državah. Policija ugotavlja, da je kriminalna združba na omenjeni relaciji mesečno ali celo tedensko organizirala prevoz večjih količin kokaina od približno 20 pa vse do 50 kilogramov.

Skrito med sladoledom
Kriminalna združba je pri prevozu kokaina v tovornem prometu priskrbela tudi zakonit prevoz večje količine sladoleda iz Slovenije v Veliko Britanijo. Prevoz so izvedli tako, da so na Nizozemskem poleg sladoleda v tovorno vozilo skrili še 18 kilogramov kokaina. Med sladoledom skrito mamilo so nato tihotapili v London. V usklajeni akciji s slovensko kriminalistično policijo so bili v Londonu aretirani trije pripadniki kriminalne združbe, kjer so jim zasegli 18 kilogramov kokaina.

V času celotne preiskave v Sloveniji so kriminalisti zasegli 11 kilogramov amfetamina, 400 gramov kokaina, 120 paketkov po en gram pakiranega kokaina, pripravljenega za ulično prodajo, in dva kilograma konoplje.

Turk je ocenil, da je zaseženih 18 kilogramov kokaina na trgu vrednih vsaj milijon evrov.