Srečka Prijatelja so prijeli med izročitvijo denarja. Foto:
Srečka Prijatelja so prijeli med izročitvijo denarja. Foto:
Srečko Prijatelj na sojenju
Sojenje se nadaljuje v sredo, ko bo ponovno zaslišan Mikuž, pred senat pa bosta stopila še policista, ki sta opravila hišno preiskavo pri Prijatelju, ter Prijateljeva tašča. Foto: MMC RTV SLO

Mikuž, ki bi moral na sodišče priti že prejšnji teden, je zatrdil še, da je pri tem 90.000 evrov dobil tudi takratni predsednik uprave Luke Koper Robert Časar.

V opisu, kako je posel z nepremičninami nastal, je Mikuž, direktor podjetja Premik net, na zaslišanju povedal, da ga je podjetje Niko transport prosilo za pomoč pri nakupu nekaterih zemljišč na Krasu. V pogajanjih so sodelovali tudi Angleži, ki so od pogodbe odstopili. Tako se je pojavila ideja, da bi lahko pri nakupu sodelovala Luka Koper, za vzpostavitev stika z njo pa se je javil Prijatelj, je navedel Mikuž.

Prijatelj naj bi nato na oglede zemljišč pripeljal Časarja, ki je dal Premik netu pozitiven odgovor. Dogovorili naj bi se, da bo provizija za Premik net znašala štiri odstotke, pogodbo pa naj bi podpisali v pravni službi Luke Koper. Denarja Časar po Mikuževih besedah sicer ni nikoli izrecno zahteval, je pa iz nekaj njegovih SMS sporočil neposredno razbral, da pričakuje plačilo. Da je potrebno Časarju nameniti del denarja, naj bi predlagal tudi Prijatelj.

Predvajali posnetek predaje denarja
A denar naj bi za to, da je Luko pripeljal v posel, zahteval tudi Prijatelj, ki je po Mikuževih besedah v različnih časovnih zamikih dobil 34.000, 50.000, 30.000, 15.000, 150.000 in 50.000 evrov, nato pa zahteval tudi tretjino kupnine. Mikuž mu je bil pripravljen dati še 250.000 evrov z obrestmi - Prijatelj naj bi zahteval kar pol milijona -, in sicer le zato, da "bi si s tem kupil mir". Maja lani so v ta namen v Celju tudi podpisali zadolžnico. Ta denar Prijatelju 9. marca, torej takrat, ko so Prijatelja prijeli.

Na sodišču so predvajali tudi posnetek predaje tega denarja, saj je bil Mikuž kot tajni policijski sodelavec ozvočen. Iz prisluhov je bilo med drugim slišati, kako je Prijatelj Mikužu dejal, da "njega lahko zaprejo, vendar bo potem Mikuževa družina imela probleme," nato pa še stavek: "Če bi kri tekla, bi bilo še grše, tako pa so bile samo besede". Mikuž je nato pojasnil še, da je Prijatelj dvakrat dejal, da bo pobil njegovo družino, ob neki drugi priložnosti pa naj bi mu kazal dve pištoli in jih repetiral.

Časar osumljen zlorabe, Mikuž pomoči
Na zaslišanju je tožilka povedala, da je tožilstvo 23. marca zahtevalo razširitev preiskave na Mikuža in Časarja, pri čemer naj bi ta ob pomoči Mikuža nezakonito pridobil premoženjsko korist, Luki Koper pa povzročil poslovno škodo. Luka je nepremičnine namreč preplačala, namesto da bi jih po nižji ceni kupila neposredno od tistih, od katerih jih je kupil Premik net. Časar je zato osumljen zlorabe položaja, Mikuž pa pomoči pri tem.