Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 57 glasov Ocenite to novico!
Zoran Janković
Jankovićev odvetnik meni, da so tožilci zamudili rok, v katerem bi proti njegovi stranki lahko začeli kazenski pregon. Foto: BoBo
VIDEO
Ministrstvo želi pojasnil...

Dodaj v

Ministrstvo za pravosodje od tožilstva zahteva poročilo glede zadeve Janković

Tožilci v boj proti izločitvi in uničenju prisluhov Jankoviću
7. julij 2017 ob 09:05,
zadnji poseg: 7. julij 2017 ob 12:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da je bilo na podlagi objav v medijih včeraj seznanjeno, da naj bi tožilstvo zamudilo rok za sprožitev kazenskega pregona v eni od zadev zoper Zorana Jankovića.

Ministrstvo za pravosodje je v skladu s svojimi pristojnostmi na podlagi 177. člena zakona o državnem tožilstvu nemudoma od vodje specializiranega državnega tožilstva zahtevalo poročilo o omenjeni zadevi, ki mora med drugim vsebovati konkretno opredeljene podatke o časovnih okoliščinah obveščanja vodje tožilstva o stanju zadeve, o vsebini načrtovanih oziroma izvedenih ukrepov v zadevi ter o morebitnih ukrepih vodje tožilstva zaradi zagotavljanja učinkovitosti in enotnosti pregona.

Poročilo mora biti pripravljeno in ministrstvu posredovano do torka, 11. julija 2017, ministrstvo pa bo odločitev o morebitnih nadaljnjih ukrepih sprejelo po preučitvi dokumentacije.

Specializirano državno tožilstvo napovedalo pritožbo
Specializirano državno tožilstvo je napovedalo pritožbo zoper odločitev, da se prisluhe Zoranu Jankoviću izloči in uniči. Tožilstvo vztraja, da so dokazi zakonito pridobljeni.

Zaradi sumov, da naj bi ljubljanski župan Janković od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je kazensko ovadbo podala septembra lani, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo podala aprila letos.

.
Jankovićev zagovornik je nato 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel že 17. oktobra 2016, se pravi veliko prej, preden je tožilstvo dejansko sprožilo preiskavo. Sodnica je temu ugodila in odredila izločitev in uničenje prisluhov.

Tožilstvo prepričano, da ima prav
Po poročanju Dela na tožilstvu vztrajajo, da so vsi pridobljeni dokazi, ki so pomembni tudi v primeru suma jemanja podkupnin iz KPL-ja, pridobljeni v skladu z zakonom in zakonito uporabljeni.

Prav tako vztrajajo, da niso zamudili roka za vložitev zahteve za preiskavo, "ker takšnega roka zakon eksplicitno niti ne določa", pa navaja Dnevnik. Dodali so, da je odločitev preiskovalne sodnice v nasprotju z namenom zakonodajalca, ki "dveletnega roka ni predvidel za primer, ko gre za pridobitev dokazov, na podlagi katerih ima tožilstvo namen nadaljevati kazenski pregon, pač pa le za takrat, ko gre za dokaze, ki zaradi svoje vsebine ne omogočajo začetka ali nadaljevanja kazenskega pregona".

Ob tem so na tožilstvu poudarili, da nikoli niso napovedali zaustavitve postopka in da so s privolitvijo sodišča opravili druga preiskovalna dejanja. Decembra 2015 je tožilstvo denimo dobilo zeleno luč za hišne preiskave na ljubljanski občini. Na tožilstvu menijo, da so s tem kazenski pregon začeli, ker "kazenski pregon pomeni vsakršno aktivnost državnega tožilstva, usmerjeno v pregon storilca kaznivega dejanja". Vendar se preiskovalna sodnica ni strinjala s to razlago. Po njenem mnenju začetka kazenskega pregona ne predstavlja recimo odredba za hišno preiskavo. Kazenski pregon se začne "z izjavo državnega tožilca, da zahteva uvedbo preiskave ali pa z vložitvijo obtožnice", še piše Dnevnik.

A. Č., B. R.
Prijavi napako
Komentarji
danimmc
# 07.07.2017 ob 09:10
Poraja se veliko vprašanje, kaj je tožilka Žgajnarjeva počela dve leti, sicer pa to ni njen prvi spodrsljaj – enako si je privoščila tudi v zadevi Balkanski bojevnik.
Slo_v_k
# 07.07.2017 ob 09:09
zoki pozna ta prave :)
urle
# 07.07.2017 ob 09:12
ga. Žgajnar, verjetno veste kaj si lahko o tem mislimo navadni davkobedački...ne bom napisal, ker bojo zbrisal, pa še vljudno ni ... pa ni skrbi, verjetno, ker ste zaščiteni...tako in drugače. ne pozabite pa , da za vsako rit palca raste!
otto bizantiski
# 07.07.2017 ob 09:23
Če bi namesto Janković bil priimek kakšnega iz desne politične opcije bi ta novica bila na privi strani vsakega medija , komentarjev bi bilo cca. 1400. Vsekakor pa se ne bi zgodilo da bi izločilo in uničilo dokaze. Za desno opcijo so dovolj indici za arest.
Bivši uporabnik
# 07.07.2017 ob 09:21
Tožilki spomin seveda NI zatajil! Vprašanje je le kakšen je bil motiv za opustitev uradne dolžnosti, kot se je že primerilo v odmevnih primerih.

Ali se bo po vzoru nekaterih svojih očitno podkupljenih kolegov nekaznovano preselila med odvetnike, ali pa se bo državni aparat končno zganil in preiskal ter ustrezno drakonsko sankcioniral očitno korupcijo? Na potezi so zdaj minister za pravosodje, vlada ter parlament, potem pa NPU in kakšen še pošten tožilec ter sodnik.

To, da so ustvarili 2 vrsti državljanov - take, ki plačujemo davke in smo za vsak prekršek takoj sankcionirani ter take, ki davke utajujejo, kradejo in na očeh vseh nekaznovano zganjajo najvišji kriminal - je znak, da nam vlada mafija, ki jo bo treba potolči z granitom. Samo tega se še bojijo!
nelon
# 07.07.2017 ob 09:27
Ko JJ izreče nepravilno oz nemoralno izjavo glede odsluženih prostitutk je že zadeva končana... Tukaj Jankoviča obtozujejo veliko hujsih stvari pa se zadeva ne premakne niti za minimeter... To mene jezi
whitwice
# 07.07.2017 ob 09:11
Tale Jankovic pa ne more in ne more pridt med glavne novice. Ocitno res pozna ta "prave" ljudi.
Radoveden
# 07.07.2017 ob 09:40
Poznam ljudi, ki poznajo Jankoviće osebno in poslovno in pravijo, da z njimi nočejo imeti opravka, ker so (ne smem napisat kaj, ker jim do zdaj tega še niso dokazali na sodišču). Zokiju se ne bo zgodilo nič dokler bo levica imela tako moč. To je vse. Zoki, da pozna taprave ljudi? Halo. Menda. Kdor misli da je sodstvo in tožilstvo pri nas nepristransko in nepodmazano od tistih pri koritu, je tako zelo naiven, malo da ne neumen.
nelon
# 07.07.2017 ob 09:23
Ne govorim da je g. Jankovič kriv... ampak če res pride do uničenja dokazov... za mene pomeni samo eno....
zelenko
# 07.07.2017 ob 09:17
Prvorazredni... :(
seba goričan
# 07.07.2017 ob 09:14
tak je to, če grozijo tebi in družini.....nič novega
Rok-LM
# 07.07.2017 ob 09:35
Kar ste volili, to pa imate.

In prepričan sem, da jih boste na naslednjih volitvah spet izvolili. Glede na to, kako kratek spomin ima narod, bodo vse te stvari hitro pozabljene, tako kot tisoč drugih.
Radoveden
# 07.07.2017 ob 09:26
Lejte, tega človeka lahko zaprejo samo če bo desnica na oblasti recimo tja 3 mandate. V nasprotnem primeru ne bodo uspel popucat lovk levice. Ker je ta itak premočna in folk dovolj premaknjen, se Zokiju ni kaj za bat. On je naš in naš bo brez skrbi do smrti. Taka je resnica. Škoda denarja za bilokakršne tožbe dokler so stvari kot so.
danimmc
# 07.07.2017 ob 09:09
Specializirano državno tožilstvo je namreč zamudilo dvoletni rok, v katerem bi moral začeti kazenski pregon zoper osumljenca. Z drugimi besedami, tožilka Blanka Žgajnar bi morala obtožnico vložiti najpozneje oktobra lani, a je to storila šele letos maja, zato se dokazno gradivo v skladu z zakonom pod nadzorstvom preiskovalnega sodnika uniči.
Bivši uporabnik
# 07.07.2017 ob 09:40
Kot je napisal kolega Slo_v_k: "Zoki pozna taprave" To je očitno res. Kralj kriminalnih afer - samo pri Stožicah so organi pregona ugotovili za nespornih preko 12 "izparelih" milijonov - se smeje v kamere in celo cinično poziva, da ga naj končno obravnavajo na sodišču. Sem odločno proti SDS in Janši, a dejstvo je, da je bil ob hkratni ugotovitvi bistveno manjše kraje, slednji že zaprt, ko Jankovič "še ni prišel niti na vrsto" za vložitev katere izmed N obtožnic iz primerov, ki bi morali biti, sodeč po pisanju medijev, že davno zaključeni, Jankovič pa oproščen, ali verjetneje že dolgo in za zelo dolgo pod ključem!
džeko
# 07.07.2017 ob 09:25
ja takele tožilce imamo, in je kot je.....pa še doživljenski mandat imajo....
ST11
# 07.07.2017 ob 09:45
Vsak "plebejec" bi zaradi taksnih "napak" (dve najbrz nista vec nakljucje) odletel iz sluzbe kot je dolg in sirok.

Einstein se je motil, ne zgolj neumnost, tudi nedotakljivost nekaterih gre v neskoncnost.
seb123
# 07.07.2017 ob 10:32
Administrator, s kakšno pravico zbrišeš komentar, da bi Janšo na tem mortalu - vi, novinarji rtv-ja! - zmrcvarili do neprepoznavnosti, če bi se mu zgodila "farmacevtka", Jankoviča pa zaščitniško omenjate v stranskih rubrikah.
otto bizantiski
# 07.07.2017 ob 10:06
Si zamislite koliko drugačen bi bil razplet:
Zaradi sumov, da naj bi "tukaj vstavite ime desnega politika po lastni izbiri " od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v Javnem zavodu.
Všprašajmo se sedaj:
Kje bi pristala ta novica, koliko časa bi bila na naslovnicah, mediji pa bi nabijali visokih profesionalnih standardih in družbeno odgovornostjo? Koliko hate-komentarjev in pozivanja na etiko, moralo, politično odgovornost ...bi bilo, ali ne bi tožilstvo prav vsake volitve privlekle kaj iz tega naslova.....
Spomnimo se kako je na medije in tožilstvo deloval žaljivi tvit enega desnega politika.
Kako žaljivo je šele delovanje pravosodja, medijev v tem primeru za farmacevtko? Me pa zanima ali bo vseeno obdržala službo?
Lovec
# 07.07.2017 ob 09:54
Služnostni kader.

Blanka bo pravosodna ministrica.
frlekin
# 07.07.2017 ob 09:54
Tu par let zamudiš z neko 'precej' pomembno zadevo in seveda nobenih sankcij ne nič.

Plačam par dni z zamudo položnico pa že skoraj da rubeži na vratih.

Slovenija, moja dežela.
no72
# 07.07.2017 ob 09:57
Žgajnarjeve nikakor ne daje pozabljivost, kaj mnogo hujšega.

Tako sta šla skozi balkanski bojevnik in ničkolikokrat doslej Janković, pa ne zaradi pozabljivosti.

Da se zna zelo potruditi, je dokazala v procesih proti Janši in predvsem ekspresnemu procesu proti Milku Noviču, ki je ekspresno dobil vrtoglavo kazen, čeprav mu dejanja niso nikoli dokazali, in ga v bistvu tudi ni storil. Ima alibi, kar pa sodišča ni motilo pri izreku krivične kazni, pravi storilci pa se ščitijo.
Žgajnarjeva je postala simbol slovenskega lažnivega in skorumpiranega sodstva!
Radoveden
# 07.07.2017 ob 09:50
@ren,

s tem da JJ je bil zaprt na podlagi takih dokazov ob katerih bi normalni proces padel. Medtem ko se pri Zokiju trdni dokazi uničujejo, se pri JJ nikakvi spremenijo v trdne.

Ni treba biti posebno brihten da dojameš kako stvari stojijo v tej državi. Je pa človek precej neumen ko si pred tem zatiska oči in ploska ob drobtinah, ki padejo iz mize. Še bolj pa, ko voli ene in iste in pričakuje spremembe na bolje.
Bivši uporabnik
# 07.07.2017 ob 10:57
Levičarji so ugrabli Slovenijo. Izvršilna, sodna, zakonodajna ... vse je v njihovih rokah. Folk še pa kar sanja o nevarnostni desnice, naivneži. Desnica je edina stvar ki lahko to štalo od Slovenije še postavi na noge :)
semaino
# 07.07.2017 ob 10:41
Tožilci v boj proti izločitvi in uničenju prisluhov Jankoviću

Kaj zavajate vemo, da je ta tozilka izpustila Balkanske bojevnike ali kako se tista mafija imenuje.

To je vse podkupljeno. Kdo bo se verjel tej mafiji? Obstaja nekasen skesanec te mafije v Juzni Ameriki in je povedal, da je nase sodstvo dobilo cez 10 miljonov€ pod mizo, da so jih spustili. Hoce biti zascitena prica pa ga nasi ne vzamejo, ker ve prevec pokvarjenih del, ki jih je storilo nase sodstvo.

Noro, noro, noro. Zakaj mi placujemo davke? Vsi bi morali nehati placevati davke in v center Ljubljane od pisarne do pisarne narediti red v drzavi in zahtevati odgovornost drzavnih usluzbencev.

Tako vec ne gre naprej.
el kondor prevc
# 07.07.2017 ob 10:26
In spet bo župan, bognedaj premier. Only in Slovenia.
smeško 562
# 07.07.2017 ob 10:53
In kje je problem? V primeru Janše ste videli, da lahko tudi iz zapora hodi v parlament in ljudje to volijo. Torej tudi če Jankovića obsodijo ga lahko še vedno izvolijo. Se pravi je vseeno če ga ali ne obsodijo. Ali pa Bavčarja.

Janša je prišel do zapora, Jankovič še do sodišča ne. Razumeš razliko?
smeško 562
# 07.07.2017 ob 10:44
Jaz bom rekel samo to, boga farmacevtka. Ona je največja žrtev tukaj. Jankovič ima medije za sabo in mu ne morejo nič.
el kondor prevc
# 07.07.2017 ob 10:50
Naši estradniki, umetniki, igralci, glasbeniki, športniki (ki jih imamo vsi radi) pa mu vsi nekam lezejo in pravijo kako je on baje fajn. Narobe svet, res.
el kondor prevc
# 07.07.2017 ob 10:23
Tale in stric Milan sta bolj zaščitena kot kočevski medvedi. Edina dva od vidnih politikov, ki sta praktično nedotakljiva in ju nihče ne preganja.

Vsi so bili že na vrsti in so ali bodo videli kako je od znotraj: Janša, Bavčar, Šrot, Tovšak, Zidar, Kordež.... Janković, balkanski bojevniki in podobni pa nič.
slosem
# 07.07.2017 ob 10:21
Ljubljansko sodisce ze leta vedno isce/najde nacine da zastara, zavrze primere proti zokiju. Novinarji pa nič. Aja, saj imate bavcarja na tapeti..ze 10 primer kriminalitete zokija bo razpadel..se 12 jih ostane...slovencki pa nic
najdise
# 07.07.2017 ob 10:34
Če bi bil Zoki v Mariboru župan, bi nam že zdavnaj zmanjkalo granitnih kock.
ZETAC
# 07.07.2017 ob 09:51
No to mi pa sedaj ni jasno - nekoga drugega pa zaprejo, brez materialnih dokazov, ker se naj bi z meko neznano osebo, neznanega dne na neznanem kraju dogovrjal o nekih nečednostih....bravo naše pravosodje!
Titomir
# 07.07.2017 ob 15:11
patriot44x2
# 07.07.2017 ob 09:47
Prozorno da bolj ne bi moglo biti. Zanimiv vzorec se kaže na naših sodiščih. Če si lev je vse nezakonito, prepozno, črtat vse dokaze, če pa pač nisi dost lev za njih je pa neznani kraj, čas,način brez dokaza dovolj.
najdise
# 07.07.2017 ob 11:54
Žal je povprečni Ljubljančan kot Oliva, zatiska si oči, čeprav jo bolijo vse obrazne mišice.
Kot ženska bi morala ostro nastopiti proti vsakemu spolnemu nadlegovanju, čeprav še ni dokazano in vemo da nikoli ne bo.
Tvoja izjava da ga šimfamo zaradi priimka je smešna!
zokizaver666
# 07.07.2017 ob 11:05
Še tu bom vprašal.
Zakaj sta Blanka Žgajner in Mojca Kocjančič danes še v službi?
Kako da včeraj nista dobili odločitve o izredni odpovedi?
Klemenčič, odgovori!
Joze Koder
# 07.07.2017 ob 10:54
To se lahko zgodi pri Zokiju in na žalost še pri nekaj sto ljudeh, članov elit, ki so ugrabile državo.
el kondor prevc
# 07.07.2017 ob 11:37
Jankovič je prodajalec in kot tak ima veliko sposobnost ljudi prepričat v nekaj kar ne drži.

Ja, tumaste naivneže res.
kralj matjaž
# 07.07.2017 ob 11:31
Levičarji.
Upam da razumete, da ravno taki dogodki podkrepijo naše prepričanje. Na eni strani zloraba pravosodja za pregon političnih naprotnikov, na drugi strani pa namerne napake, da se ljudi, ki so pokradli miljone, ne dotaknejo.
world citizen
# 07.07.2017 ob 10:49
Me je pred mesecem usekalo v križu, še do danes nisem prišel do ortopeda, sem nepokreten prosjačil za pomoč na polikliniki z nujno napotnico pa so me gnada zmerjali koliko dela imajo, kot da bi se želel vriniti v vrsto. Sem zahteval napotnico nazaj, da grem v Avstrijo lol Pri odhodu sem že skoraj izven čakalnice, da bi omilil bolečine sam sebi v brado zabrundal:" Banda lopovska." Še do doma nisem prišel, so me klicali s Policije, da bom jutri prejel Položnico, ker sem baje po čakalnici vpil Banda Lopovska ??! A ja, sedaj se po mailu dopisujem z polikliniko, s kakšno napotnico lahko pridem na pregled??! Najbolje, da grem k Zokiju, ta ziher pozna kakega ortopeda??!
tupamaross
# 07.07.2017 ob 10:38
Nikoli nisem in nikdar ne bom razumel našega pravosodja.
Tistega Mimića so obsodili prav na podlagi telefonskih in še
drugih prisluhov, ko se je z Jankovićem pogovarjal o plačilu
podkupnine, na podlagi istih teh prisluhov pa naj bi bil
Janković oproščen, ker so ti prisluhi zastarali. Kakorkoli se
obrne, denar je prejel Janković, plačal pa mu je Mimić in mi
resnično ni jasno, zakaj se mu sodišče ne naloži, da vsaj
podkupnino vrne temu revežu, ki sedaj zaprt.
nevem
# 07.07.2017 ob 10:00
"Tožilci v boj proti izločitvi in uničenju prisluhov Jankoviću"

Še ena floskula več, namenjena prikrivanju njihovih rabot izbrancem. Mene ne morete več prepričati z ničemer. Nekatere pač.
Kvantni mehanik
# 07.07.2017 ob 14:53
@oliva

Dejansko je ogromno provincialcev in tudi ruralcev tu, je pa LJubljana lepo mesto, ki prosperira in je polno turistov in ekonomskih migrantov, kjer se očitno počutijo dobro.

Spet jabolka in hruške. Kdo pa trdi, da Ljubljana ni lepo mesto in da se ne razvija? Ne vpletaj okoliščin/vsebin, ki imajo s politiko in politično kulturo opraviti malo ali nič.

Ni neka zaplankana vas, kar bi, v to sem 100% prepričana, postala, če bi jo vodil katerikoli od ponujenih ostalih kadrov.

France Arhar? Jožef Kunič? Damjan Damjanović? Konec koncev, Miha Jazbinšek? Ti da bi Ljubljano spremenili v zaplankano vas??? Ti to resno???? Vsi našteti so na osebni ravni naravnost profesorji v primerjavi s primitivizmom aktualnega župana. Da o maslu na glavi sploh ne govorim.
Prešvican
# 07.07.2017 ob 14:21
Vedno bolj očitno je in vedno več dokazov kaze v smeri ukradene države s strani starih mačkov. Tega ni mogoče zanikati. Naravnost nerazumljiv pa je mazohizem slovenskih volilcev, ki so pripravljeni iti v levje žrelo, se utapljati v previsokih davkih in nekonkurenčnem poslovnem okolju, izgubljati spore s sosednjimi državami, se odmikati od zahodnih integracij, samo zato, da bognedaj, ne pride desnica na oblast, ki je destilat vsega univerzalnega zla. In si potem še zatiskati oči in govoriti- vsi so isti, ničesar ne moremo spremeniti, pravzaprav- raje zbežijo nazaj v preteklost, v obvladljivo rdeče belo delitev, ki nam je blizu in jo razumemo... Za domovino, v preteklost nazaj.
Kvantni mehanik
# 07.07.2017 ob 13:46
@pobrisan

Ali to kaj pove o Ljubljančanih?


Ljubljana je prestolnica pritlehnega, avtentičnega slovenskega provincializma. Živim na hard-core podeželju, a tako zaplankane politične mentalitete, kot domuje v prestolnici, pri nas enostavno ni. Naši lokalni politiki se sicer ukvarjajo s precej drugačnimi rečmi kot politiki v prestolnici, a povsem gotovo je, da, četudi so vse prej kot zaupanja vredne perle, na tako hude rabote ne upajo niti pomisliti. Bi jih prehitro doletela "hvaležnost" volilcev.
čak mal noris
# 07.07.2017 ob 11:47
@nonparel

,,,,"pri Janši in Jankoviću vse zastara....??? Upam , da VIDIŠ razliko v tem "zastaranju". Eden od obeh je pred "zastaranjen" SEDEL!!!
anamor
# 07.07.2017 ob 11:42
Tožilkpo Dragico Kotnik, katere je dregnila v osje hnezdo v primeru baričevič so jo praktično ugonobili, Žgajnerjeva katera pač ščiti levičarje pri njihovih rabotah pa se nič ne zgodi. Ja, obstajajo prvorazredni levičarji in mi delovni drugorazredni, kateri dobimo že za najmanjšo napako polno porcijo. veter iz Murgel nas bo ugonobil.
ms1966
# 07.07.2017 ob 11:37
Jankoviću se bo kaj "zgodilo" samo, če bo "nategnil" kakšnega večjega mafijca od sebe in bo po tem verjetno končal v jarku ali pa bo zalit v betonu. Dokler bo spoštoval pravila slovenske Cosa Nostre se mu ne bo nič zgodilo in ga bo ščitila tudi pred drugimi balkanskimi mafijami. Slovenceljni pa so itak ovce, ki verjamejo, da živijo v pravni državi in bodo spet volile iste pastirje.
smeško 562
# 07.07.2017 ob 11:00
Res pa je, da ni do konca sprocesiran nihče, ne glede na to, kdo je na oblasti, kot je res tudi to, da je vseeno, saj če lahko opravlja politične funkcije nekdo celo iz zapora, to potem sploh ni ovira. Ne za opravljanje teh funkcij, kot še prej za izvolitev nanje.
Ne verjamem pa, da se bodo zgodili kaki 'Odbori' za Jankovića (ampak nič nas ne sme presenetiti).


Spet lažeš, desni so bili kar lepo sprocesirani. Levi pa ne. To da politične funkcije nekdo lahko opravlja iz zapora pa ni nekaj pposebnega za Slovenijo. Samoo da boš ti to razumela ne verjamem.
Kazalo