V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti skupaj z izvedencem dimnikarske stroke ugotovili, da je plin oz. ogljikov monoksid uhajal zaradi nepravilnega delovanja peči.

Policisti zato vse občane, ki za ogrevanje uporabljajo plinske peči, pozivajo, da poskrbijo za redno servisiranje in naj večkrat zračijo prostore. V preteklih letih je bilo največ zastrupitev z ogljikovim monoksidom v kopalnicah.

"Namestite si javljalnike"
Občanom predlagajo, da si v prostore namestijo javljalnike, ki zaznajo povečane koncentracije ogljikovega monoksida. Javljalniki z zvočnimi signali ali z zaustavitvijo sistema preprečujejo zastrupitve.

V Sloveniji kljub opozorilom vsako leto zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre več deset ljudi. Z njim se lahko zastrupimo vsi, od dojenčkov do starostnikov, prav nihče namreč ne more biti popolnoma varen pred ogljikovim monoksidom, saj ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec, opozarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.