Policija že tretji dan preiskuje osumljenčevo hišo, v kateri so nevarne snovi. Foto: MMC RTV SLO
Policija že tretji dan preiskuje osumljenčevo hišo, v kateri so nevarne snovi. Foto: MMC RTV SLO
72-letnik založen s smodnikom, TNT-jem in kemikalijami
V eksploziji poškodovana forenzika

S Policijske uprave (PU) Ljubljana so sporočili, da so v nedeljo v Novem Polju v Ljubljani posredovali zaradi nasilja v družini. Ob prihodu policistov je v hiši zaprt moški začel groziti s požigom hiše. Ob tem je polival vnetljivo tekočino in jo tudi prižgal. Hišo je nato zapustil, gasilcem pa je požar uspelo pogasiti.

Med ogledom so policisti v hiši našli avtomatsko pištolo škorpijon, več posod z vnetljivimi tekočinami (več deset litrov) in steklenic z neznano snovjo. Ogled so v ponedeljek nadaljevali, so sodelovali tudi strokovnjaki za razstrelivo.
Ti so ugotovili, da so v hiši večje količine nevarnih kemikalij, ki se ne smejo hraniti v bivalnih enotah, prav tako pa je njihova proizvodnja, hramba, promet in uporaba pod nadzorom pooblaščenih organizacij.
Zasegli so okoli 1000 litrov kemikalj, šest kilogramov smodnika in kilogram razstreliva.
Poškodovana dva forenzika
Med včerajšnjim opravljanjem ogleda in testiranjem vzorcev snovi, ki so bile najdene v hiši, je tudi eksplodiralo. Pri tem sta se lažje telesno poškodovala dva forenzika z Generalne policijske uprave. Oba so odpeljali v UKC Ljubljana in sta že v domači oskrbi.
Danes se preiskava nadaljuje, na kraju pa so tudi strokovnjaki za kemijo, ki bodo skupaj s pripadniki civilne zaščite poskrbeli za zavarovanje in hrambo snovi. Iz preventivnih razlogov je policija evakuirala tudi več objektov v neposredni bližini hiše, a stanovalci so se do večera že lahko vrnili domov. Na območju še velja omejitev gibanja, dostop tretjim osebam pa je prepovedan.
72-letni osumljenec je trenutno v pridržanju, so še sporočili s PU-ja.

72-letnik založen s smodnikom, TNT-jem in kemikalijami
V eksploziji poškodovana forenzika