Dob je največji slovenski zapor. Foto: BoBo
Dob je največji slovenski zapor. Foto: BoBo
Banjaluka
Savić je bil obsojen v Banjaluki in tudi kazen prestaja v Republiki srbski. Foto: Rok Omahen
sodišče
O premestitvi bo odločalo ljubljansko okrožno sodišče. Če bo ta odobrena, mora nato izreči še kazen po slovenski zakonodaji. Foto: BoBo

Obsojenec mora za prenos prestajanja kazni v skladu s konvencijo Sveta Evrope izpolniti več pogojev. Med drugim mora biti prav obsojenec tisti, ki zaprosi za premestitev oziroma vanjo privoli. Mora biti slovenski državljan, sodba mora biti pravnomočna, kazen, ki jo mora obsojenec še prestati, pa mora biti daljša od šestih mesecev in ne sme biti izdana zaradi vojaškega ali političnega dejanja.

Po pogodbi med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino (BiH) o medsebojnem izvrševanju sodnih odločb v kazenskih zadevah slovensko državljanstvo sicer ni nujno, ampak zadošča že stalno prebivališče v Sloveniji. Vendar Luka Savić slovensko državljanstvo ima, po poročanju medijev iz BiH je pred leti z družino živel v Sloveniji.

Obsojen v Banjaluki
Savića so septembra 2014 v Banjaluki obsodili na skoraj 20-letno zaporno kazen, ker je dobrega pol leta pred tem, star šele 19 let, mladoletniku D. M. z grožnjami naročil umor svojega očeta Slobodana in babice Mare.

Savić: Oče in babica sta surovo ravnala
Mladoletnik je svoji žrtvi pobil z avtomatsko puško. Mladeniča sta po dejanju pobegnila, prijeli so ju dan kasneje. Vzroka za to dejanje sodišče nikoli ni potrdilo, so poročali tamkajšnji mediji, je pa Savić trdil, da sta oče in babica z njim surovo ravnala. Mladoletnika je sodišče napotilo v popravni dom, na pol leta pa preverja, ali še obstajajo razlogi za ta ukrep.

Zdaj želi Savić, ki kazen prestaja v Republiki srbski, zaradi lažje možnosti socialne rehabilitacije v slovenski zapor. Kot je dejal njegov slovenski zagovornik Silvan Jakin, so razmere v zaporu, kjer je Savić ta hip, bistveno slabše kot v Sloveniji.

Odločilo bo ljubljansko okrožno sodišče
Zaradi Savićeve želje po premestitvi so na ljubljanskem okrožnem sodišču v petek opravili narok, sodišče mora zdaj odločiti, ali bo prošnji ugodilo. Savićev odvetnik je optimističen, saj mladenič izpolnjuje vse pogoje, pa tudi tožilstvo se strinja s premestitvijo. A celoten postopek bo trajal več mesecev.

V praksi gre postopek namreč tako, da slovensko pravosodno ministrstvo po prejemu prošnje za prenos najprej zaprosi za potrdilo o državljanstvu. Po prejemu potrdila ministrstvo prošnjo za prenos z vso potrebno dokumentacijo pošlje pristojnemu organu države izreka kazni. Če se pristojni organi države izreka kazni strinjajo s premestitvijo obsojenca, odpošljejo vso potrebno dokumentacijo.

Slovensko sodišče mora nato izreči sankcijo po slovenski kazenski zakonodaji. Pri tem je v celoti vezano na sodbo tujega sodišča, kazen tako ne sme biti strožja in praviloma tudi ne milejša od tiste, izrečene v tujini.

Sodbo slovenskega sodišča je treba nato vročiti obsojencu, možna je tudi pritožba. Za dejansko izvedbo predaje obsojenca je pristojno notranje ministrstvo.

V zadnjih letih je odmevalo več primerov, ko so slovenski državljani, obsojeni v tujini, prosili za prenos izvajanja kazni. Najbrž najbolj znan primer je prenos prestajanja kazni za Franca Zelenka, zaprtega v Turčiji. Postopek je trajal več kot leto in pol. Kmalu po prihodu v Slovenijo so ga sicer izpustili iz zapora.