Namesto plošče le še grafit. Foto: BoBo
Namesto plošče le še grafit. Foto: BoBo
Na tabli je bil v nekaj vrsticah opisan dogodek pred 25 leti. Foto: BoBo

"Danes okoli 12.20 je bil PU Ljubljana obveščen o tatvini spominskega obeležja z objekta na Roški cesti v Ljubljani. Tatvina naj bi bila izvršena v noči na 4. 7. 2013. Na steni ob prostoru, kjer je bilo obeležje, je neznana oseba z napisi poškodovala tudi fasado," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.
Ploščo, na kateri sta v nekaj stavkih opisana proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic, so 31. maja odkrili vpleteni v afero Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, manjkal pa je četrti vpleteni Ivan Borštner.
Dogodek je takrat spremljalo več sto ljudi, nekateri so prinesli cvetje, nekateri pa tudi transparente v podporo Janši. Ker shod ni bil prijavljen, so policisti popisali nekaj ljudi.
Le dan pozneje pa so tablo že počečkali z grafiti, kot so "Sramota", "Gotovi ste", "JBTZ v zapor", ki so jih pozneje sicer odstranili. A zdaj so se neznanci očitno odločili, da bodo odstranili kar celo tablo.

"Oskrunjena slovenska pomlad"
V SDS-u so v odzivu zapisali, da so s krajo spominskega obeležja na Roški dejansko ukradli enega redkih pomnikov slovenskega boja za demokracijo in osamosvojitev. S tem po njihovem mnenju ni poškodovano le poslopje šole na Roški, kjer je obeležje stalo, temveč je oskrunjena celotna slovenska pomlad.

"Sicer pa z zaskrbljenostjo spremljamo stanje demokracije v državi, ko vandali obeležja prizadevanj za demokratične spremembe in osamosvojitev poškodujejo ali odtujijo, državni vrh pa med tem navdušeno prepeva komunistične pesmi in ploska nastopom, v katerih Evropo označujejo za 'bando kradljivcev', kot so to počeli 27. aprila v Stožicah, ali pa proslavljali dan državnosti s totalitarnimi in neslovenskimi simboli," so zapisali v SDS.