Gasilcem pomaga vojaški helikopter, ki je včeraj na prizorišče odvrgel okoli 65.000 litrov vode. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Gasilcem pomaga vojaški helikopter, ki je včeraj na prizorišče odvrgel okoli 65.000 litrov vode. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Požar na Sveti gori pogasili

Trenutno posreduje 45 gasilcev iz treh prostovoljnih gasilskih društev in poklicna gasilska enota iz Nove Gorice. Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač je povedal, da je zagorelo nad Mirenskim gradom na območju v velikosti približno 12 hektarov.

Požar je gasilcem uspelo lokalizirati, ponoči pa bodo na požarišču ostale požarne straže, ki bodo poskušale požar obdržati v zdajšnjih mejah. Dokončno naj bi ga pogasili zjutraj.

"Teren je podoben tistemu na pobočju Svete gore. Gori podrastje v mešanem gozdu," je povedal Kosmač, ki dodaja, da se tako dogajanje lahko ponavlja tudi v prihodnjih dneh ob udarih strel, saj je rastje zaradi pomanjkanja dežja v preteklem obdobju zelo izsušeno.

Požarišče na Sveti Gori pod nadzorom
Vodja intervencije Andraž Pavlin je zjutraj povedal, da so ponoči gasilci dobro opravili svoje delo, saj je v temi na tako težkem terenu izjemno težko gasiti. Požar je spet vzplamtel na nekaj požariščih, saj kljub pričakovanjem ponoči ni bilo dežja.

Gasilcem je spet pomagal vojaški helikopter, ki je v ponedeljek odvrgel na požarišče okoli 65.000 litrov vode. Po poročanju novinarke TV Slovenija Ksenije Černuta je na pogorišču še vedno okoli 60 gasilcev, zadeve pa se umirjajo.

Požar zanetila strela
Na pobočju Svete gore je zagorelo med popoldansko nevihto po udaru strele. Na precej strmem pobočju je predvsem mešani gozd s precej podrasti, po kateri se je požar tudi širil. Gasilci so imeli obilo dela tudi zaradi težko prehodnega terena.

Pri gašenju je sodelovalo 82 gasilcev, pridružili so se jim tudi predstavniki drugih služb. Sodeloval je tudi pirotehnik, saj je na tem območju še vedno veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Požar na Sveti gori pogasili