Eden izmed vodilnih v mariborskem zaporu naj bi nadlegoval podrejene. Foto: BoBo
Eden izmed vodilnih v mariborskem zaporu naj bi nadlegoval podrejene. Foto: BoBo

Zgodbo o dogajanju na lanski novoletni zabavi je Dnevniku potrdil vodja mariborskega sindikata delavcev v pravosodju Kamil Fras, ki je napovedal tožbo proti enemu od vodilnih uslužbencev mariborskega zapora, in sicer zaradi spolnega nadlegovanja.

Žrtve opitega šefa naj bi bili tudi nekateri drugi pazniki, prav Fras pa je vse skupaj končal z udarcem. Povedal je, da je bil po dogodku deležen šikaniranja, proti njemu je nadrejeni obrnil tudi nekatere sodelavce.

Na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) so se odločili za disciplinska ukrepa zoper oba vpletena, ki sta prejela opomin pred izredno odpovedjo, uslužbenec, ki naj bi nadlegoval podrejene, pa je ostal na položaju. Direktor uprave Jože Podržaj je povedal, da so ravnanje obeh ocenili kot skrajno nedopustno, a zaradi pomanjkanja ustreznih drugih rešitev niso potegnili korenitejše poteze. Na UIKS-ju še dodajajo, da je zadeva za njih končana, zato se čudijo, da se je sindikat po skoraj letu dni odločil, da z zgodbo stopi v javnost.

UIKS ščiti vodilne v mariboskem zaporu?
Predsednik sindikata Franci Verk je za Večer izrazil prepričanje, da je neljube dogodke izzval močno alkoholiziran poveljnik, ki v takšnem stanju ni bil spodoben obvladovati svojega nasilnega vedenja, saj ni upošteval opozoril oškodovanca, naj odneha, zato ga je ustavil šele udarec.

Verk je prepričan, da je Podržajeva odločitev, da s sankcijami izenači storilca in žrtev, nedopustna, zato je zadevo že pred časom prijavil na inšpektorat za delo, ki je zadevo odstopil ljubljanskemu tožilstvu, slednje pa je ovadbo zoper Podržaja zavrglo, ker naj z izrekom ukrepa ne bi zlorabil pooblastil.

"Utemeljenih sumov spolnega nasilja pa okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ni odstopilo v obravnavo krajevno pristojnemu državnemu tožilstvu v Mariboru," je povedal Verk.