Najstnikoma grozijo štiri leta zapora. Foto: The University of Arisona
Najstnikoma grozijo štiri leta zapora. Foto: The University of Arisona
Policija
Policija opozarja na zaščitno ravnanje na spletu. Foto: BoBo

Zgodba se je začela razpletati v letu 2014, ko je policija prejela prijavo s srednje šole, da naj bi eden od staršev dijakov prek šolske aplikacije eAsistent poslal najmanj 84 uporabnikom oz. staršem dijakov in učiteljem sporočilo s pripeto sumljivo datoteko, ki je bila virus, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

V preiskavi so ugotovili, da je takrat še mladoletni Ljubljančan vdrl v osebni računalnik starša enega od dijakov, dobil njegova uporabniška imena in gesla, se prijavil v šolsko aplikacijo in s pošiljanjem sumljivih sporočil poskušal z virusom okužiti še druge uporabnike eAsistenta.

Nič hudega sluteče mamil v spletnih klepetalnicah in prek spletnih oglasov
Ljubljančan je obiskoval tudi spletne klepetalnice in se predstavljal kot privlačno mlado dekle, ki išče nove prijatelje. Svojim sogovornikom je ponudil v prenos fotografije dekleta, ki pa so vsebovale virus, ki je okužil njihov računalnik in mu omogočil popoln dostop in nadzor nad okuženim računalnikom.

V ta namen je uporabljal tudi računalniški program, ki je samodejno iskal obiskovalce spletne klepetalnice, jim pošiljal sporočila in jih napeljeval k prenosu virusa. To mu je uspelo vsaj v 1.200 primerih.

Tudi na znanem spletnem oglasniku je objavil več oglasov, v katerih je zastonj ponujal zabavno elektroniko, računalnike pa je nato okužil s priloženo prijavnico, ki je vsebovala virus.

Grozi jima več let zapora
Po vdoru je večinoma preslikal podatke, kot so uporabniška imena in gesla, prek spletne kamere na računalniku oškodovancev pa je te večinoma opazoval in v nekaterih primerih zajel njihove fotografije in ravnanje za računalnikom.

Pomagal mu je 17-letnik, a premoženjske koristi si nista pridobila, so dodali na policiji. Le v enem primeru je bilo zahtevano plačilo v višini 50 evrov, vendar je oškodovanec plačilo odklonil in si z računalnika trajno izbrisal vse podatke.

Grozi jima do dve leti zaporne kazni zaradi vdorov, zaradi zlorabe osebnih podatkov še eno leto zaporne kazni, prav toliko pa tudi za pridobivanje pripomočkov.

Ob tem so opozorili, naj uporabniki pravočasno poskrbijo za ustrezno zaščito računalnika s posodobljenimi protivirusnimi programi in požarnim zidom, pogosto pa naj spreminjajo tudi gesla.