Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policisti gorske enote so ta konec tedna v gorah posredovali osemkrat. Foto: BoBo
Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah in policisti gorske enote so ta konec tedna v gorah posredovali osemkrat. Foto: BoBo

Po navedbah gorenjskih policistov je v soboto zjutraj Radovljičan napačno vstopil v Hanzovo pot proti Mojstrovki in se nevarno zaplezal. Takoj po njegovem reševanju, poškodovan ni bil, sta sledili reševanji na Mangartu, kjer se je pri skoku huje poškodoval padalec, in za Cmirom proti Vratom, kjer je s poti padel starejši planinec.

V soboto popoldne so morali reševati tudi motorista, ki je z motorjem padel pod Vršičem, zvečer pa še hrvaško državljanko, ki si je zaradi neustrezne obutve med hojo s Prehodavcev proti Koči pri Triglavskih jezerih poškodovala nogo.

V nedeljo zgodaj zjutraj so s Staničevega doma v jeseniško bolnišnico prepeljali planinko, ki zaradi poškodbe kolena ni mogla nadaljevati poti. Nato je sledilo reševanje planinke s poškodovano nogo s Prisanka, plezalca na Draškem vrhu, ki se je lažje poškodoval zaradi odloma kamnitega oprimka, na Breškem Jalovcu pa so iskali jadralnega padalca.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje se pri zasilnem pristanku ni poškodoval, vendar se ni vedelo, kje točno je. Pregledali so pobočje Stola do italijanske meje, vendar padalca niso našli. Pozneje je bilo ugotovljeno, da je na italijanski strani grebena.

Policijski nasveti za varno pot v hribe
Policisti svetujejo ustrezne priprave na planinski vzpon ali pohod ter varno in previdno hojo. Poseben poudarek pa naj posvetijo vremenu, opremljenosti in obutvi, ustrezni izbiri poti, psihofizični pripravljenosti, varni hoji, počitkih in varni vrnitvi domov.

Dolžnost vsakega obiskovalca gora je, da ob nesreči pomaga v okviru svojega znanja, izkušenj in možnosti. V nesreči pa poškodovanega najprej zavarujte pred nadaljnjimi poškodbami in mu dajte prvo pomoč. O nesreči čim prej obvestite tudi gorsko reševalno službo na številko 112 ali policijo na številko 113.